Különleges ázsiai falatok: kacsamell mangóval és gyömbérrel

Ha véletlenül találsz az áruházban érett mangót, vagy van három és fél éved kivárni, míg az éretlenek megpuhulnak otthon, ezt a fogást mindenképpen készítsd el belőle. Bár itthon talán nem a leggyakoribb kombináció a hús az édes gyümölcsökkel, de ettől még verhetetlenek együtt, főleg egy kis pikáns gyömbérrel.

A csonthéjas mangó a legízletesebb egzotikus gyümölcsök közé tartozik. Az indiaiak szent fája, és az országban a szerelem szimbóluma. Távoli rokona a kesudiónak és a pisztáciának. Van benne egy rakás vitamin (A, B1, B2, C, E), akadnak ásványi anyagok is (foszfor, kalcium, nátrium, magnézium, vas), így ez a gyümölcs csökkenti a vér koleszterinszintjét, rosttartalma pedig jó hatással van az emésztésre. Gyümölcssalátában, desszertekben és húsok mellett is tökéletes. 

Egy kis főtt rizs, vagy saláta illik mellé.
Egy kis főtt rizs, vagy saláta illik mellé.Oskanov

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 nagy kacsamell csont nélkül
  • 2 darab érett mangó
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 deci húsalaplé
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál olaj
  • ízlés szerint
  • 1 kis darab gyömbér
Recept idők

Elkészítés:

Hámozd meg a mangót, vágd kockákra, majd az adag felét turmixold össze a levessel. Közben a kicsontozott kacsamellet sóval, fokhagymával és a friss összetört gyömbérrel dörzsöld be. Forrósíts fel az olajat egy nagy serpenyőben, majd tedd bele a kacsahúst, és pirítsd meg. Néhány perc után vedd ki a húst, tedd át sütőrácsra, amin nagyjából 200 fokon, legalább 30 perc alatt süsd készre.

Amíg elkészül, a mangós keveréket tedd egy lábasba, majd add hozzá a szójaszószt és a borecetet, keverd addig, amíg kissé összesűrűsödik. Ezek után a serpenyőben forrósítsd fel az olajat, tedd bele a karikára vágott póréhagymát és a mangó másik felét. Az elkészült kacsamellet szeleteld fel, tálald a hagymás mangófalatokkal és a frissen készült mártással.

Gyors vacsora: kacsamell őszi salátával Gyors vacsora: kacsamell őszi salátával

Amíg megsül a kacsa, pont elkészülünk az almás-céklás-gránátalmás salátával is, aztán már csak meg kell szórni az egészet pár szem dióval.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a mangós pohárkrém tökéletes desszert, ha valami könnyűt és egyszerűt készítenél

A desszertektől nehéz teljes egészében megszabadulnunk, de arra azért van esély, hogy egy kicsit egészségesebben készítsd őket. Ezt a pohárkrémet kókusztejszínnel és friss mangóval dobtuk fel.

2021. január17., 06:04

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Ez a kacsa nálunk narancsos édesburgonyapürével lett igazán ünnepi

Ha még izgalmasabb fogást varázsolnál belőle, tálald egy kevés forró, vajas mézben átforgatott főtt gesztenyével és rumos mazsolával.

2020. november22., 06:04

A fahéjas mázzal sült kacsacomb mellé a zöldhagymás uborkasaláta lesz a tökéletes köret

Jó csípősen, mézzel, fahéjjal és paprikával szeretjük a legjobban ezt a mázas kacsát, amihez a saláta mellé egy kis adag vörösboros-fűszeres szilvaragu is remekül illik, főleg az őszi hónapokban. Ha tovább fokoznád az izgalmas köretek számát, piríts meg néhány főtt céklát egy kevés vaníliás vajban.

2021. szeptember16., 10:24

Gyors kacsaragu fűszeres szilvával

A kacsának remekül állnak a gyümölcsös köretek, ezt a szilvás finomságot ráadásul összedobni sem nehéz. Ha egy kis szerecsendiós burgonyapüré is kerekedik mellé, igazi ünnepi fogás lesz belőle.

2021. szeptember1., 12:52

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek