Hagymalekvár, gyömbér és karamellszálak – kajatunning fillérekből

Könnyű elegáns vacsorát készíteni a vendégeknek egy kis szarvasgombaolajjal, egy nagy adag érlelt prosciuttóval, menő sajtokkal és libamájjal a hűtőben. Most az mutatjuk meg, hogyan lehetnek egy kicsit elegánsabbak az ételeid akkor is, amikor éppen nem állnak a spájzban glédában a langusztabefőttek és a sáfrányos homárszalonnák.

A költséghatékony sikerhez vagy egy nagyon jó ötlet kell, vagy kreativitás, vagy idő és egy kis szakértelem. Van mód arra, hogy hó végén is különlegesnek tűnjenek az egyszerű fogások, mutatjuk, hogyan csináld!

Jól összeillő, de szokatlan kombinációk

Ha olyan ízeket párosítasz, amikkel ritkán találkozunk, egy-egy miniélménnyel lehetnek gazdagabbak a vendégeid úgy, hogy közben nem költötted el a ház árát arra, hogy lenyűgözd őket.

Próbáltad már a vaníliás sült birsalmát köretnek? Aszalt szilvát egy egyszerű sajtos bagetten? Ezek mind tökéletesen összeillenek, ahogy a kávé vagy a fekete tea is lehet egy egyszerű panna cotta ízesítője. Egy kis pohár borból és zselatinból fűszeres vörösborréteget is készíthetsz a tejszínes édesség tetejére.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Eat With Me (@telandeworld) által megosztott bejegyzés,

Próbáltad már a durvára tört rózsaborsot egyszerű csokis kekszek tetején? Ha nem, akkor keverj porcukorból cukormázat rájuk, majd szórd meg a borssal az édességeket!

Rózsaborsos-csokoládés kekszek; vaníliás sült birs; sajtos, aszalt szilvás bagett; Earl Gray panna cotta – mind olyan fogás, amely egy menő étteremben is készülhetne. 

Mindig nyerő egy kicsit több munkát bevállalni

Nem kell  elszaladni csigákat vadászni a partra egy valódi francia vacsoráért, és a vég nélküli dagasztás és kelesztés sem kötelező elem. Elég, ha összedobsz egy házi szélesmetéltet, és friss paradicsomos raguval és rengeteg borssal tálalod, akárcsak egy olasz mamma. Ha a házilag gyúrt tésztát céklalével vagy spenóttal színezed, akkor már tényleg senki nem veheti el tőled a konyha császára címet, miközben egyáltalán nem dolgoztál drága hozzávalókkal.

Nyerők lehetnek a mini linzerek vajból, lisztből és cukorból, amikhez ha egy kis lime levével és héjával elkevert porcukrot is készítesz, izgalmas cukormázzal dobhatod fel őket. Köretnek kínálj hercegnőburgonyát, ahhoz sem kell más, csak egy adag burgonyapüré, egy tojássárgája és – ha van otthon – szerencsedió. Egy habzsákból kinyomva, majd megsütve gyönyörű formájú kupolákat kínálhatsz köretnek.

Egy-egy különleges, indiai fűszeres csatni, vagy almalekvár egy csipetnyi levendulával mind filléres fogás, mégis feldobja a húsokat és a süteményeket. A lila hagymából készült lekvárhoz sem kell más, csak a hagymák, cukor, só, bor és balzsamecet (esetleg egy kis rozmaring), mégis mindenki imádja a húsokon, vagy kis tésztafalatkákba töltve előételként.

Segít a menő dekor

A legegyszerűbb brownie, piskóta és vajas keksz is különleges fogásnak tűnik formázott karamellszálakkal, sablonra szórt porcukorral vagy az alábbi ötletek bármelyikével:

Egy-két szokatlan összetevőtől is lehet az egész fenszi

Egy kis adag reszelt gyömbér a limonádéban, néhány szelet füge a tejszínes tésztán, és máris érdekes és szokatlan ízekkel találkoznak a vendégeid vagy akár te egy-egy hétköznap este. Próbáld ki a gránátalmát a majonézes burgonyasaláta tetején: a kicsit fanyar és édes hozzávaló tökéletesen illik a krémes alaphoz, főleg, ha egy nagy adag frissen őrölt borssal is megszórod. 

Az autentikus fogások mindig izgalmasak, pedig nem feltétlenül drágák

Jöhet egy kis mexikói vacsora tortillalapokkal és fűszeres babbal, vagy egy olasz tészta sajttal és a rengeteg borssal? Naná! Ha ezeket meguntad, készítsd el az oroszok céklalevesét, a borscsot, vagy dobj össze egy kanadai poutine-t hasábburgonyából gravyvel, vagyis pecsenyelével. Egy francia clafoutis összeállításához sem kell más, csak néhány szem meggy és egy sűrű palacsintatészta.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek