Alföldi, bakonyi, bajai – kedvenceink, amik egy város vagy táj nevét kapták

E heti összefoglalónkban néhány olyan étel receptjét gyűjtöttük össze, amiket városokról és tájakról neveztek el, ám az korántsem biztos, hogy az adott városok és tájak lakói is tudnak erről.

Míg az alföldi töltött káposzta valóban alföldi eredetű, a bakonyi betyárleves tradicionális jellege már egyáltalán nem ilyen egyértelmű. A legtöbb forrás szerint inkább csak egy jól kitalált turisztikai csali volt néhány évtizeddel ezelőtt, és azért kapta ezt a nevet, hogy a csárdákban a külföldi turisták számára eladható legyen a finom, húsos raguleves.

Alföldi töltött káposzta

Az alföldi töltött káposztát többféleképpen készíthetjük, mi ezen a héten a legegyszerűbb receptet mutattuk be, amibe nem kerül külön rántás, csak az egyes rétegek közé szórjuk a lisztet és egy kevés paprikát. A Dél-Alföldön ezt a fogást sokan még mindig szármának hívják, török névadója után. Ezen a területen savanyú káposztából, nagy töltelékkel, paprikásan készül, míg Erdélyben kaporral, csomborral és házilag kovászolt káposztával. Szabolcsban sokszor paradicsom is kerül bele, az eredeti, török változat szerint pedig borjú- vagy bárányhússal főzik.

Bajai halászlé

A halászlé egyike azoknak az ételeknek, amiket mindannyian másképp szeretünk, és ez így van jól. A bajai változat története szerint a környéken a főként halászatból élő helyiek arra törekedtek, hogy minél hamarabb elkészüljön a leves, ezért passzírozás helyett a halat egyszerűen darabolva tették a bográcsban lobogó vízbe. Kötelező kiegészítője a frissen gyúrt és főtt, langyos gyufatészta. 

Bakonyi betyárleves

A bakonyi betyárlevest a legtöbb recept szerint úgy főzik, hogy többféle húst, akár marhát és csirkét is kevernek bele, zöldségekkel és gombával. Mi most egy olyan változatot készítettünk, amiben kolbász és szalonna van: így sokkal gyorsabban elkészül, az íze pedig nagyon gazdag.

Gondolhatnánk, hogy ez egy több száz éves étel, ám erre nem sok bizonyíték van. A bakonyi betyárleves elnevezés 1958-ban, vagyis csak néhány évtizede bukkant fel, és még az is lehet, hogy a turisták magyar ételek iránti olthatatlan vágyának kielégítésére találta ki egy élelmes szakács. Azóta millió változatban elterjedt, és ma már inkább egy tejfölös-gombás ragulevescsaládot takar, semmint egy konkrét ételt. 

Bolognai spagetti tepsiben

Ennek a receptnek nem sok köze van névadó városához, de ettől még nagyon szeretjük, akár spagettivel, akár sütőben, de még melegszendvicsen is. A bolognai spagetti szülőhazája egyes források szerint nem is Olaszország, hanem az Egyesült Államok – itt lett az eredetileg lasagne- vagy tagliatelletésztával készült olasz ételből spagettiágyon kínált fogás a helyi olasz éttermekben. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra