Ezek a legszebb helyek Miskolcon és környékén

Itt a nyár és még nincs ötleted, hogy hova utazz? Nem kell az Adriáig vezetned, hogy jól érezd magad, itthon is rengeteg izgalmas program és szép táj vár. Tölts el egy hétvégét Miskolcon, fedezd fel a várost, kirándulj a környéken vagy töltődj fel a Barlangfürdőben.

Miskolc története az őskorra nyúlik vissza, a középkorra kereskedővárossá nőtte ki magát, mára pedig az ország negyedik legnagyobb városa Budapest, Debrecen és Szeged után, a környéke pedig rengeteg gyönyörű és izgalmas természeti kincset tartogat az arra járóknak.

Látnivalók

A város egyik legrégebbi épülete a Diósgyőri vár, aminek a helyén már a honfoglalás idején is állt egy földvár. Fénykorát Nagy Lajos idejében élte, itt kötötték meg a velencei háborút lezáró torinói békét. Később hat királynő jegyajándéka lett, így kapta a „királynék vára” elnevezést. A vár tereit – a belső udvart, a kápolnát, a királynék termét, a lovagtermet és a tornyot – magad fedezheted fel korhű ruhába öltözött animátorok és interaktív tárgyak segítségével. (Tárlatvezetésre is jogosító felnőttjegyet 1500, nyugdíjas és diákbelépőt 1200 forintért válthatsz.)

Az Erzsébet téren rendezik meg a termelői napot
Az Erzsébet téren rendezik meg a termelői napotFotó: Bence Bezeredy /

Még messzebbre tekintenél Miskolc történelmében? Látogasd meg a Pannon-tenger Múzeum Őserdei ösvényeken – a bükkábrányi mocsárcipruserdő és kora és A Kárpátok ásványai című kiállításait. A múzeum fő témája a felső miocén kori mocsárcipruserdő és a rudabányai őslénytani lelőhely leletei. (A múzeumba teljes árú jegyet 2800, kedvezményeset 1400 forintért vehetsz.)

Írásos feljegyzések szerint a Csanyik-völgyben már 1355-ben királyi vadaskertet építettek, itt található ma a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, ahol az őshonos háziállatfajtákon és a Bükk hegység élőlényein túl egzotikus állatok is élnek. Bebarangolhatod az ismeretterjesztő táblákkal szegélyezett tanösvényt, körbetekinthetsz a kilencméteres magaslesről, vagy átsétálhatsz a völgy felett húzódó függőhídon, részt vehetsz látványetetésen is, ha pedig csoporttal érkezel, előzetes bejelentkezés alapján körbevezetnek. (A felnőttjegy 1200, gyerekeknek 18 éves korig 900 forint.)

A Miskolcon töltött estédet szenteld a belvárosban található Történelmi Avasnak, ahol a hegy oldalában 900 pince és borház sorakozik.

Programok

A városban nem leszel híján a programoknak. A különböző koncerteken túl a Diósgyőri várban július 26. és 28. között huszadik alakalommal rendezik meg a Középkori Forgatagot, ahol olyan érdekességekkel várnak, mint a rendhagyó divattörténet, a fegyvermustra, a lovagi torna és más hagyományőrző előadások. (A teljes árú napijegy 1500, a 14 éven aluli 1200 forint.)

Az Erzsébet téren minden hónap harmadik vasárnapján termelői napot rendeznek, ahová a helyi és környékbeli termelők és kézművesek hozzák el a termékeiket. A piacon kóstolhatsz, kulturális és gyerekprogramokon vehetsz részt.

Sétálj a lillafüredi függőkertben
Sétálj a lillafüredi függőkertbenFotó: Roksana Bashyrova /

A környék

Mindenképpen érdemes Miskolctól távolabb is merészkedned. Lillafüreden a Palotaszálló alatti teraszos függőkertben gyönyörködhetsz, ami minden évszakban más arcát mutatja. Tematikus ösvény szeli át, megállóinak témája a költészet, a természettudomány és a szerelem. A legalsó teraszról, a vízesés mellől nyílik az Anna-barlang, amit még Petőfi Sándor is meglátogatott, bár az ő idejében templomként és óvóhelyként használták. (A barlangba a teljes árú jegy 1500, a kedvezményes 1000 forint.) A szállótól egy kicsit messzebb, 500 méterre egy másik barlang, a Szent István-barlang nyílik, amit az 1900-as évek elején fedeztek fel. Legnagyobb képződménye a 20x15 méteres felületet elfoglaló Megfagyott vízesés a Kupola-csarnokban. (Teljes árú jegyet 1500, kedvezményeset 1000 forintért válthatsz.)

A barlangok tematikájánál maradva forduljunk Miskolctól délre, és irány Miskolctapolca. A Barlangfürdővé alakított barlangrendszerben hat medencében mártózhatsz meg, közöttük kettő termálvizesben, de szaunázhatsz és gőzkabinozhatsz is. (A fürdőbe a teljes árú belépő 1850, a kedvezményes 1450 forint.) Ha inkább az aktív kikapcsolódás híve vagy, akkor is találhatsz magadnak programot Miskolctapolcán. A csónakázótavat körülölelő erdőben épült Kalandtúra Park 25, 3-9 méter magas kiépített pályáján mérettetheted meg magad. (Belépőt pályától és kedvezménytől függően 1300 forinttól vehetsz.)

Fürödtél már barlangban?
Fürödtél már barlangban?Fotó: MykolaIvashchenko /

A Bükki Nemzeti Parkban számos tanösvényen, szebbnél szebb helyeken túrázhatsz. Kirándulj el az Ilona-völgyi vízeséshez, vedd be a kilátók valamelyikét, fedezd fel overallban az Esztáz-kői-barlang, a Gyurkó-lápai-barlang, a Hillebrand Jenő-barlang vagy a mellette nyíló Kő-lyuk járatait.

Mustra