Tényleg fiatalít az arctorna?

Bőrgyógyász mondja el véleményét a mindenkit foglalkoztató kérdésről

Az arctornával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Igaz-e, hogy arcizmaink megmozgatásával elkerülhetjük a ráncokat és az öregedést, vagy az egész csak marketingfogás?

A különböző életmódmagazinok és weboldalak hasábjain egyre gyakrabban olvashatjuk manapság, hogy a fiatalság megőrzéséhez nem csupán a testünket, de az arcunkat is érdemes rendszeresen megmozgatni. Bár az arctorna pozitív hatásaival kapcsolatos tudományos bizonyítékkal még nem sikerült előállnia senkinek, időnként mindenképpen érdemes megdolgoztatni az arcizmokat – állítja a Harvard Health Publishing szakértője.

Nem csodafegyver, de hasznos

Egyre népszerűbbek az arcizomtornák – sőt már arcjóga is létezik –, amelyek az ígéretek szerint megelőzik a ráncok kialakulását és a bőr megereszkedését. Dr. Suzanne Olbricht, a Harvard orvosi karának bőrgyógyásza szerint azonban érdemes némi szkepticizmussal fogadni ezeket az állításokat, ugyanis a tudomány kritériumainak megfelelő, komoly tanulmányok még nem születtek a témában, a bulvárújságok és internetes források pedig gyakran túloznak. Sőt, a szakember megemlít egy konkrét cikket is, amelyben az arctorna pozitív hatásait illusztráló fényképeken szakértő szem számára egyértelműen látszik, hogy az alany az arcbőr felszínét érintő kozmetikai beavatkozáson esett át, aminek semmi köze a bőr alatt húzódó izmok megmozgatásához.

Tényleg fiatalít?
Tényleg fiatalít?John Sommer / Getty Images Hungary

A „csodát” hirdető cikkekkel tehát óvatosan kell bánni, mégis, a bőrgyógyász szerint van valamennyi igazság az arctorna pozitív hatásairól szóló beszámolókban. Elméletben ugyanis az arcizmok rendszeres edzése javíthatja azok tónusát, megakadályozva így, hogy az arcbőr alatti zsírpárnákat a gravitáció elkezdje lefelé húzni, vagyis idővel az arcunk megereszkedjen. De készüljünk fel rá, hogy a rendszeres arcizommozgatás csak apró változásokat eredményez, ezért ne számítsunk az arcfelvarró műtétre hajazó eredményekre.

Másrészt viszont az arcizmok gyakori átmozgatása segíthet a sérült bőr regenerálódásában is. Az arcmasszás, illetve a különböző nyújtások hatására a bőrfelület fellazul, így könnyebben elhalványulnak és elvékonyodnak a sebek és hegek. Dr. Olbricht szerint az arctorna sokkal inkább ezen a téren lehet a hasznunkra, és nem a bőröregedés elleni küzdelemben.

Nyugodtan tornáztasd tehát arcizmaidat. Bár nem csodafegyverről van szó, vannak pozitív hatásai, sérülést pedig nem kockáztatsz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek