Hová menekülj a locsolkodók elől? – Kirándulj Budapest környékén!

Nem érted, hogy miért kell arra áldoznod a húsvéthétfődet, hogy az eléd járuló locsolókra várj? Eleged van a kölniszagból és a vizes meglepetésekből? Tökéletesen megértelek. Elárulom, hogy hova menekülhetsz idén a locsolkodás elől.

Gyerekként egy ideig kifejezetten izgalmasnak tartottam a locsolkodást. Érthetetlenül mulatságosnak gondoltam, amikor a nagypapám egy pohár vizet a nyakamba borítva ébresztett fel, és amikor a család férfi és fiú ismerősei válogatott locsolkodóeszközökkel – szódásüveggel vagy virágpermetezővel – érkeztek hozzánk. Kamaszként pedig egyszerűen csak nem fért a fejembe, miért töltjük azzal az iskolai szünidő egyik felbecsülhetetlenül értékes napját, hogy váruk a régen látott férfiismerőseinkre, akik ibolya- meg orgonaillatú kölnikkel spricceljék tele a hajunkat. Aztán egy szép húsvéthétfőn eldöntöttük az anyukámmal, hogy – hagyományok ide vagy oda – mi locsolkodás helyett inkább kirándulni megyünk. Azóta ez az új hagyományunk. Április 22-re Budapest-környéki programokat ajánlok.

1. Vadmalacok a Budakeszi Vadasparkban

A Budakeszi Vadasparkot tavasszal már csak azért sem érdemes kihagyni, mert ilyenkor születnek a bébi vaddisznók. Az idei malackák éppen a hétvégén lesznek egy hónaposak. Érdemes a család legapróbb tagjait is magaddal vinned, biztosan örömet lelnek a dinóparkban, imádni fogják az érdekes állatbemutatókat és etetéseket, a kalandpark gyerekpályáját pedig már hatévesen használhatják. A vadaspark a tavaszi szünetre programokkal is készül április 18-tól 23-ig minden nap. Húsvéthétfőn reggel tíz órától délután négy óráig tojáskereső vetélkedőt szerveznek, délre és délután kettőre pedig állatbemutatókat.

A látogatást túrával is megtoldhatod, a vadaspark a Széchenyi-hegytől mindössze tíz kilométer, amit erdei ösvényen tehetsz meg, de ha csak egy kisebb kirándulást vállalnál be, a szépasszonyvölgyi állomásig gyermekvasúttal is utazhatsz, innen már csak három kilométer séta. A vadasparkot hétvégén és ünnepnapokon reggel kilenc és délután hat óra között látogathatod. A felnőttbelépő 1900, a diák és a nyugdíjas 1200, a gyerek pedig 900 forint.

2. Kirándulás jutalommal Nagykovácsira

Gyerekvasutazással egy tizenegy kilométeres túrát is indíthatsz Nagykovácsira. Nincs más dolgod, csak a hűvösvölgyi állomástól követni a kék jelzést. Az erdei út a Nagy-rét után ismét a városban bukkan ki, ami egy darabon gyümölcsfás udvarok között visz. Visszatérve a fák közé nagyjából egykilométernyi mászásra számíts, innentől viszont már túl vagy a nehezén. A kék jelzés egészen Nagykovácsi határáig visz.

A községen belül a Kossuth Lajos utca a cél, ugyanis itt található a környék legjobb cukrászdája, a Lilipop, ahol helyi és szezonális alapanyagokból készült sütikkel és fagyival jutalmazhatod meg magad, ráadásul húsvéthétfőn reggel kilenctől este hétig nyitva tart. Nem kell megijedned, innen nem kell újra gyalogolnod. Nagykovácsi központjából a 63-as jelzésű busszal visszajuthatsz Budapestre.

3. Húsvéti programok a Szentendrei Skanzenben

A hagyományos húsvéti programokról sem kell lemondanod, ha kirándulni szeretnél. Április 21-én és 22-én a Szentendrei Skanzen a vendégekkel együtt húsvétol, akiket kézműveskedéssel, bemutatókkal, túrákkal, vásárral és kóstolókkal vár. Hétfőn három időpontban elevenítik fel a vödrös locsolás hagyományát, ha pedig inkább tisztes távolságot tartanál a víztől, koncertekre mehetsz, megismerkedhetsz a pásztorok életével, vagy mesét hallgathatsz a gyerkőcökkel. A skanzenbe felnőttjegyet 2000, diákot vagy nyugdíjast pedig 1000 forintért válthatsz.

+ 1 Igazi locsolkodás Hollókőn

A Budapesttől másfél óra autóútra található Hollókő híres a palóc házikóiról, a csigaház alakú váráról, de leginkább a húsvéti fesztiváljáról. Ha a kölnisüvegektől távol a valódi vödrös hagyománnyal szeretnél megismerkedni, akkor mindenképpen itt a helyed, de vigyázz, mert semmi sem garantálja, hogy megúszod szárazon. A négynapos fesztiválon különben folklórprogramokon vehetsz részt, megismerkedhetsz a palóc gasztronómiával, sőt koncerteket is rendeznek az idilli Ófalu macskaköves utcáin és Hollókő várában.

Mustra