5 ok, amiért mindenképpen menj el Karintiába

Ötórányi autóútra van a fővárosunktól a legdélebbi osztrák tartomány, tele remek sípályákkal, túraútvonalakkal és fürdőtavakkal. Élménybeszámolónk következik!

Még tart a síszezon, de most egy olyan célpontot mutatunk be, ahova nyáron is érdemes visszatérni, és ahol az is megtalálja a számítását, aki nem érzi magát a pálya ördögének, vagy néha szívesen lecserélné a sílécet valamilyen más sporteszközre. Karintia Ausztria legdélibb tartománya, délről Szlovéniával és Olaszországgal határos, két nagyobb városa van: a tartomány székhelye, Klagenfurt, illetve a tőle majdnem 40 kilométerre fekvő Villach. Mi nemrég az utóbbit ismerhettük meg alaposabban. 

Tegyél fel egy lapra mindent

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogyha külföldre utazunk, akkor érdemes megnézni, milyen kedvezménykártyákkal kedveskednek a helyi turisztikai hivatalok, lásd mondjuk, Vienna City-kártya. Természetesen Karintiának is megvan a sajátja, mégpedig egy a nyári, egy pedig a téli szezonhoz. Ha akarjuk, mi is megvásárolhatjuk, de számos üdülési csomagban ez egyébként is szerepel, és nem kell attól félni, hogy elveszítjük, hiszen az okostelefonunkra le lehet tölteni a hozzá tartozó alkalmazást. Ezt a régiós kártyát felhasználhatjuk hajóutakhoz, felvonókhoz, állat- és természeti parkokhoz, múzeumokhoz, élményfürdőkhöz stb. 

Ezenkívül természetesen vannak más kártyák is, a karintiai TopSkiPass például hozzáférést biztosít minden karintiai és kelet-tiroli síterülethez. Ezzel párhuzamosan regionális síbérletek is válthatók.

1. Mert egy igazi síparadicsom

Ezt nyilván mondani sem kellett volna. Karintiában és Tirolban 31 síterep van, a sípályák hossza összesen 900 kilométer. Ha ragyogó időben szeretsz síelni, akkor Franz Klammer olimpikon síelő a Gerlitzen Alpét ajánlja, hiszen ez „Ausztria leginkább napsütötte hegye”. Ehhez persze kell egy kis szerencsére, amikor mi itt jártunk, volt némi köd és hóesés, így az alatta fekvő Ossiachi-tavat nem tudtuk teljes pompájában megcsodálni. A terepre négyfős felvonókban lehet feljutni, szinte sorban állás nélkül, és a kölcsönző, valamint az egyik hütte természetesen a célállomástól pár méterre van. Az extra kezdőket három telephelyen vezetik be a síelés tudományába, akik pedig már járatosabbak ebben a sportban, azokat 12 km kék, 27 km piros és 3 km fekete pálya várja, aki pedig szusszanna egy kicsit, a 15 síhütte és étterem közül biztosan talál olyat, ami szimpatikus. Ha nemcsak napfényre vágysz, hanem kerülnéd a tömegjeleneteket, meghatározott időpontokban a Goldeck és a Turrach pályáit már reggel 6:30-kor megnyitják.

Az első...

Síelésem: Gyors körképünk szerint nincs olyan sípálya Karintiában, ahol ne lenne síiskola, de azért itthon fel lehet készülni, ha valaki nem ott a helyszínen szeretne először lécet csatolni a lábára. Nekem ez kimaradt, és jelentem, a háromórás bevezetést megúsztam esés nélkül, tudok időben fékezni és kikerülni tereptárgyakat, igaz, nem mindig abból az irányból, amelyikből az oktató szerette volna, és piszkosul irigylem a gyerekeket, akiknek egyrészt lejjebb van a súlypontjuk, másrészt nincs bennük félelemérzet. Az első lecke nyilván az volt, hogyan kell cipelni a léceket és a botot, majd hogyan kell felvenni és mit kell tenni, ha győz a gravitáció. Majd az oktató-, vagyis gyerekpályán megtanultunk sík terepen csúszni, aztán jött a hegynek felfelé lépkedés, lejtőn csúszás, majd a hóeke és a kanyarodás. Nagyon fárasztó, de jó élmény volt, és megnyugodtam, amikor rendszeresen síelő ismerősök megerősítették, tényleg az az egyik legjobb rész, amikor leveszed a síbakancsot. Fogok még síelni? Naná! Veszek még órákat? Fő a biztonság! 

Hamámos habpartim: Ha már a szállodánkban lehetőség volt rá, kipróbáltuk, egy mezei wellnessezésnél mennyivel tud többet nyújtani a hagyományos törökfürdő, azon belül is egy habos-szappanos kezelés. Szégyenlősöknek nem árt lélekben felkészülni erre a programra, ugyanis előbb-utóbb attól a kis vászondarabtól is meg kell szabadulni, ami eleve nem takar sokat, és amit addig kell magunkra ölteni, amíg a gőzben meg nem kapjuk a testradírozáshoz szükséges kencét, amit a lényegi rész előtt nyilván le kell mosni. Ha ez megvan, jönnek a textilzsákok, amikkel felhabosítják a szappant, és a habbal aztán jól beborítják a testünket, amit idővel szintén le kell öblíteni. Ugyan kicsit át kellett lépni a komfortzónámat, utólag mindenképpen megérte, hiszen tapasztalataim hasonlóak voltak, mint kolléganőmnek, aki Tunéziában egy hasonló kezelést próbált ki, napokkal a fürdőzés után is olyan puha volt a bőröm, mint soha korábban. Bevállalnám még egyszer? Igen! Nagycsoportban? Erre majd térjünk vissza. 

2. Mert más téli sportokat is ki lehet próbálni

Aki nem szeretne síelni, vagy változatosságra vágyik, annak sem kell a hüttében gubbasztania egy cirbolyapálinka felett, hiszen lehet snowboardozni is. Jó, ennél jóval, de jóval szélesebb a paletta. Síterülettől függ, mit lehet kipróbálni, mi a Gerlitzennél jártunk, itt a síelés mellett szánkózásra és korcsolyázásra is van lehetőség, de számos helyen vannak vezetett hótalpas túrák (akár holdfénynél is), jégkugli vagy teke, lovasszántúra, jégmászás vagy éppen téli kerékpározás fatbike-kal, amin elég vastag a gumiabroncs ahhoz, hogy hóban, fagyban is lehessen tekerni. És ugyan ez nem kifejezetten sport, de ha szeretsz kempingezni, akkor jó ha tudod, itt télen is „táborozhatsz”, hiszen 18 olyan kemping van a környéken, ami ebben az időszakban is üzemel. Azt említettük már, hogy a Weissenseenél pedig a jégbúvárkodni is lehet? A maga 6,5 km2-es területével egyébként ez Európa legnagyobb, szilárdan befagyott természetes felülete (mármint télen), ahol oktató iskolák várják azokat, akik úgy érzik, van még mit tanulniuk a korcsolyázásról. 

3. Mert utána nagyokat csobbanhattok

Nyáron, pontosabban májustól októberig meleg vizű fürdőtavakban lehet lubickolni, vagy kipróbálni különböző vízi sportokat, de téli időszakban sem kell lemondani a vízben ázás kellemes élményéről, wellnessben erős a kínálat. Bad Kleinkirchheimban két termálfürdő is várja a vendégeket, a Villach közelében található Kärnten Therme Warmbad-Villach pedig szintén egy jó célpont lehet. Itt három részre lehet bontani a szolgáltatásokat: vannak az élménymedencék és beltéri csúszdák, van egy spa részleg gőzzel, hamámmal, kültéri finn szaunával és jeges medencével, ahol teliholdkor különleges programokkal készülnek, és egy fitneszrészleg teljesítménydiagnosztikai és edzési tanácsadással. Ha ennél is természetközelibb élményre vágysz, akkor fűtött tóparti medencékben úszhatsz például a Wörtherse vagy a Turracher Höhe csúcsán, és aminek mindenképpen szerepelnie kell a bakancslistádon, az az 1. Karintiai Fürdőház a Millstatti-tó mellett.

4. Mert jókat lehet enni

Ha szimpatizálsz a slow mozgalommal és/vagy méltó módon akarod megünnepelni a slow turizmus évét, akkor jó ha tudod, hogy Karintiában jött létre az első Slow Food Travel Destination. A cél nyilván az, hogy az ide utazók a lehető legautentikusabb gasztronómiai élményben részesüljenek, minél alaposabban megismerjék a helyi ízeket, a helyi gasztronómiai kultúrát. Ebbe beletartozik az is, hogy akár azt is megtanulhatják, hogyan kell elkészíteni a tradicionális ételeket, például a krumplis-túrós töltött tésztácskát, amihez receptet is mellékeltünk. Mert hogy minket is beavattak a titokba a Wöllaner Nock és a Gerlitzen közötti völgyben található egyik vendégház konyhájában. A recept nagyon egyszerű, ám trükkje van annak, hogyan lehet szépen csipkézni a tésztakockák szélét, és egy régi mondás szerint, aki nem tud csipkézni, az nem házasodhat. Ezt persze már senkin nem kérik számon szerencsére. 

Receptek

Karintiai töltött tésztatáska (Kärntner Kasnudel)

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 kg túró (száraz, zsírszegény, darabos)
  • 0,5 kg lisztes burgonya
  • hagyma
  • só, bors, kevés fokhagyma
  • snidling, karintiai tésztamenta, esetleg turbolya vagy petrezselyem

Elkészítés:

Összemorzsoljuk a túrót, majd megfőzzük a burgonyát, és krumplinyomón átpasszírozzuk. A hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, végül mindent összekeverünk.

Hozzávalók a tésztához:

  • 0,5 kg fogós liszt
  • 250 ml víz
  • 5 evőkanál olaj
  • kevés só

Elkészítés:

Az egészet sima, lágy tésztává gyúrjuk, majd rövid ideig pihentetjük. A tésztát nyújtjuk és megtöltjük, feldaraboljuk, majd sós vízben körülbelül 10 percig főzzük.

Íme egy kis segédlet az egyik workshopokat tartó gazdasszonytól, aki minket is beavatott a nagy titokba:

Gyümölcskenyér (Kletzenbrot)

Hozzávalók a tésztához:

  • kovász
  • rozsliszt
  • víz

Elkészítés:

A kovászhoz langyos vizet liszttel simára keverünk, és egy éjszakát pihentetjük. A következő nap ezt a masszát összedolgozzuk a rozsliszttel, a sóval és a vízzel, majd állni hagyjuk. Ezután hozzágyúrjuk a gyümölcskeveréket, megformázzuk a kenyeret, majd 180 fokon kb. egy órán keresztül sütjük. (Érdemes egy adag kovászt a következő kenyérhez félretenni. A kovász jól lefagyasztható.)

Hozzávalók a gyümölcskeverékhez:

  • aszalt körte
  • aszalt szilva
  • aszalt füge
  • mogyoró
  • dió
  • rum és narancslé

Az aszalt gyümölcsöket és a magvakat felaprítjuk, egy kevés rummal és narancslével összekeverjük, éjszakára állni hagyjuk.

Ha ezt a tételt kipipáltad, akkor érdemes kipróbálni a helyi tenyésztésű halakat (például a karintiai lazacot és vitézhalat), vagy a ritschert egytálételt, a helyi vadétel-különlegességeket, a gailtali sonkát és a reindlinget, vagyis mazsolás-fahéjas kuglófot.

5. Mert jókat lehet túrázni

Téli túrákat minden síterületen kínálnak, több helyen gondozott, takarított útvonalakkal, illetve olyan különleges ajánlatokkal várják azokat, akik szívesen gyűjtik a kilométereket, mint például a fáklyás gyalogtúra a Millstatti-tó környékén, illetve ha a védett területekre vágyunk, akkor kérésre a nemzeti parkok munkatársai szívesen bemutatják ezeket. A nyári szezonban nyilván más lehetőségek várnak,  bár az olyan panorámás túrautak, amik például ennél a tónál is vannak, minden évszakban gyönyörűek. A Millstatti-tavat még azért is érdemes felkeresni, mert itt kincsekre is lehet vadászni, hiszen az Alpok legnagyobb gránátkőlelőhelye.

Aki nemcsak Ausztriát szeretné megismerni, hanem a vele határos Szlovéniát és Olaszországot, nekivághat az Alpok–Adria Trail Túraútnak, ami összesen 43 szakaszból áll, és mindegyik etap 17 kilométer. Ha inkább két keréken vennéd be Karintiát, az 5 csillagos minősítéssel rendelkező Drauradweg 366 km-en fut a Dráva mellett. A túrázáshoz pedig sátrat sem kell feltétlenül vinni, a több mint 100 kempingezőhelyek közül számos olyan van, ahol üdülőlakásokban vagy lakókocsikban térhetsz nyugovóra. 

Mustra