7 híres jelenet, amiben testdublőrt láttál kedvenc színészed helyett

Megszoktuk már, hogy a rizikós jelenetekkor látszatra a kedvenc színészünk játszik, ám a feladat oroszlánrészét valójában testdublőr vagy kaszkadőr viszi véghez. Így nagy nehezen el kell fogadnunk, hogy nem Dwayne Johnson fog leugrani húsz emeletnyi magasságból, és nem Harrison Ford fog megharcolni egy mérges kígyóval.

De hiába sejtjük mindezt, és hiába figyelünk tágra nyitott szemekkel a képernyőre, az ügyes trükkösök és operatőrök a tudtunk nélkül mégis lóvá tesznek. Így történik az, hogy nem mindig azt nézzük, amiről azt hisszük, hogy nézzük. Ez pedig még durvább, ha rájövünk, milyen gyakran történik mindez. A speciális effektesek sokszor olyan helyzetekben is használják a tollaikat (és számítógépes parancsaikat), amikor nem is lenne indokolt, egy-egy színész pedig olyankor is kaszkadőrt kér, amikor azt gondolnánk:

Ugyan, ő ezt tuti bevállalta!

Pedig nem, és most kapaszkodj a szék karfájába, mert eldurrantjuk az agyad!

Lena Headey – Trónok harca

Szerintem nem utálunk senkit annyira Westeros vérgőzös földjén, mint Cersei Lannistert, így aztán mindannyiunknak kárörvendő boldogságot adott az, amikor Királyvár apraja-nagyja előtt végig kellett vonulnia anyaszült meztelenül. A jelenet egyébként zseniális, a főhős megaláztatása olyannyira jól be van mutatva, hogy még mi is fészkelődhetünk egy picit székünkben, miközben persze megelégedett örömmel konstatáljuk, hogy Cersei végre megkapta jussát. Ami viszont őrület, hogy egy árva másodpercig sem láthatjuk Lena Headey meztelen testét: az egészet ugyanis egy testdublőrrel vették fel, akinek arcára montírozták Headey mimikáját. 

Natalie Portman – Thor: Sötét világ

A Marvel-szuperhősfilmek legforróbb jelenete mindenképpen a Thor: Sötét világban található, amikor Jane Foster és Thor szerelmes csókokkal fogadják egymást a stáblista utáni jelenetben. Kétségkívül olyan, mintha egy pillanatra a sötét tónusú akciófilmből rózsaszín szerelmi történet lenne. És nem véletlenül: ugyanis Chris Hemsworth nem Natalie Portmant csókolja meg, hanem a feleségét. A jelenet, melyben Thor magához öleli hőn szeretett Jane-jét, a film forgatási idején túl lett felvéve, amikor Natalie Portman már Hong Kongban dolgozott egy másik projektjén. „Nem tudtam ott lenni, mert a saját filmemen dolgoztam” – mondta Portman a NY Daily Newsnak, „így aztán a parókámmal és kosztümömmel betették a feleségét, ezért volt ennyire szenvedélyes”. És úgy tűnt, még ha számtalan nő szeretné közrezárni ajkait Hemsworth-éval, Portman teljesen nyugodtan beletörődött abba, hogy ő nem volt ilyen szerencsés.

Brandon Lee – A holló

A harcművészet legendájának, Bruce Lee-nek fia, Brandon Lee viharként rohanta le Hollywoodot: sajnos ennek egy tragikus baleset idejekorán vetett véget A holló című film forgatásán. A történetet jól ismerjük, a filmtörténelem talán legmegrázóbb balesete volt, mikor rálőttek a színészre egy vaktölténnyel, amely azonban egy korábban a csőben ragadt töltényt élesített. Brandont a műtőasztalon érte a halál, hiába küzdöttek az orvosok hat órán keresztül az életéért.

Az összeesküvés-elméleteket azóta is ismerjük, melyek közül leghíresebb, hogy a fiatal színész is maffiaügybe keveredett, de ezek legalább annyira alaptalanok, mint az apjával kapcsolatos mendemondák. Mindenesetre a rendező, Alex Proyas a tekintetben is bajban volt, hogy csupán nyolc napnyi forgatás volt hátra a befejezésig. Habár felmerült annak lehetősége, hogy a filmet dobozolják, Lee anyja és menyasszonya bátorította a rendezőt, hogy mindenképp fejezze azt be, hiszen Lee szívügye volt a képregény megfilmesítése. Így aztán a színész egyik barátja és kaszkadőre, Chad Stahelski volt az, aki befejezte a filmet, hogy aztán speciális effektekkel montírozzák be a színész arcát. Tulajdonképpen ez volt az első ilyen eset a filmtörténelemben.

Harrison Ford – Indiana Jones és a végzet temploma

Azt hinnéd, a jó öreg Fordot a világért se tudnád összetéveszteni senkivel. Végül is, ő a földkerekség egyik legismertebb arca, aki már majd’ 50 éve a leghíresebb klasszikusokban boldogít minket a vásznon. A második Indy-film forgatásán azonban kínkeserves hátfájásban szenvedett, ezért pár hétig parkolópályára is kényszerült. Persze bármi történjen, Spielberg is feltalálja magát: így aztán felkérte Vic Armstrongot, Ford örökös testdublőrét, hogy ugorjon be a leszázalékolt színész helyett, és ne csak a vészesen necces helyzeteket oldja meg, hanem komplett jeleneteket vigyen el a hátán. Őt láthatjuk például a bánya szállítószalagján történő élet-halál harcban, amit egyébként észre is vehetünk: legtöbb esetben nem látjuk Indiana Jones arcát – kivéve persze a közeli snittekben.

Jennifer Aniston – Jóbarátok

Most ez meglepő lesz, de jobb tőlünk megtudnod: volt, amikor Rachelt nem Jennifer Aniston játszotta, és még csak észre sem vettük. Igen, arról a sorozatról van szó, amit evés, főzés, utazás, munka, igazából bármi közben is rongyosra tudunk nézni, aminek kívülről tudjuk minden harmadik sorát, ami annak ellenére, hogy már 15 éve nem jelentkezett új résszel, még mindig a legnépszerűbb sorozat. Mégis, egyetlen dolog felett elsiklottunk: egyszer Rachel nem Jennifer Aniston játéka által kel életre. Gondoltad volna?

Na, jó, kinyögjük: az egyik jelenetben Rachel Joey mellett áll és... szóval úgy látszik, mintha Aniston állna mellette, de közben egyáltalán nem ő volt az. Még csak a ruhája se ugyanaz, mint amit a jelenetben Rachel viselt. Totális rejtély, hogy miért történt így. Talán le kellett lépnie a színésznőnek a forgatás végén, így az egyik háttérmunkás pattant be helyette? A másik rejtély viszont az, hogyha az ismeretlen hölgy arcát már sikerült félig levágni, és a korábbi jelenetekben is mutatták már csakis Joey-t, Rachel nélkül, akkor ez miért nem sikerült ebben a jelenetben is. Vagy lehet éppen szándékosan tették, hogy teszteljék a rajongói éberséget? Rafkós!

Jól látható, hogy egy idegen nő áll Joey mellett egy teljesen más ruhában
Jól látható, hogy egy idegen nő áll Joey mellett egy teljesen más ruhábanWarner

Gene Hackman – Superman II.

Nehéz elképzelni olyan időket, amikor még egy egész évtizedet egyetlen szuperhősfilm uralt. Manapság örülünk, ha van hónap, amikor nem virít valami vadiúj világmegmentő képregényhős a mozik plakátján, viszont a 70-es években csupán a Superman-filmek gyalulták le a mozik kasszáit. Miután az első epizód a gyártási költségeinek hatszorosát hozta vissza, értelemszerűen folytatást szerettek volna készíteni. A zöld utat meg is kapták, ám a rendező Richard Donner összebalhézott a producerekkel a büdzsé felett, így bár a rendező már a film háromnegyedét nagyjából leforgatta, mennie kellett.

Az Egy nehéz nap éjszakája rendezője, Richard Lester ült be helyette a direktori székbe, aki aztán a lehető legtöbb jelenetet újraforgatta. A kriptoni hőst játszó Christopher Reeve kifejezetten bosszús volt a rendezőcsere miatt, Gene Hackman pedig, aki Lex Luthort alakította, egyszerűen felállt és kiszállt a filmből. A producerek persze fogták a fejüket, de megoldották: a film hátralevő részében testdublőrökkel és a színész hangját utánzó színészekkel oldották meg a főgonosz szerepét. A végeredményen aztán meg is látszik a ziláltság: kifejezetten pocsék film született.

Penélope Cruz – A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken

Mónica Cruzt nem igazán ismerjük, habár sok-sok éve elismert táncos, és több filmben is felbukkant. Talán a leghíresebb ilyen A Karib-tenger kalózai negyedik felvonása, melyben nővérét, Penélopét játszotta (aki azt a nőt alakította, akibe belehabarodott a rumba mártott Jack Sparrow). A forgatás közben ugyanakkor két lábbal toppant be a boldogság: Penélope Cruz ugyanis terhes lett. Hogy csökkentse az esetleges tragédia esélyét, megkérte a húgát, hogy bizonyos jeleneteket csináljon meg helyette. Így aztán a különösen mozgalmas vagy küzdelemmel teli részekben Mónicát láthatjuk, pedig a híres spanyol színésznő a film szerepéért még karddal is megtanult vívni. Penélope aztán nem is tért vissza a Karib-tenger vizeire, a stafétabotot átadta férjének: Javier Bardem volt ugyanis a legutóbbi film bosszús Salazarja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek