11 ok, amiért Bécs kihagyhatatlan úti cél télen

Bécset senkinek sem kell bemutatni, azt viszont talán nem tudtad, hogy télen nem csak a karácsonyi vásárokért érdemes meglátogatnod. Bálozhatsz, hódolhatsz a szezon sportjainak, sőt a szilvesztert is érdemes itt töltened.

A bécsi karácsonyi vásárok hangulata felülmúlhatatlan, ezért is szervez rengeteg utazási iroda az adventi időszakra utakat az osztrák fővárosba. Azonban a karácsonyi ajándékok beszerzésén és forralt borozgatáson túl rengeteg módja van annak, hogy eltölts itt néhány napot. A Culture Trip tippjei szerint például ki kell próbálnod a curlinget, de a korcsolyádat sem árt bepakolnod.

Karácsonyi vásározz

Bécs december tájékán hangulatos karácsonyi vásáraival az egyik legnépszerűbb európai célponttá válik. A legtöbben a Belvedere-kastély előtt felállított standokhoz zarándokolnak el, ahol a kézműves tárgyak vásárlása mellett belevethetik magukat az osztrák gasztronómia javába, forralt borozhatnak, élvezhetik a naponta fellépő kórusok előadásait. A karlsplatzi, a schönbrunni vásár vagy a Freyung piac sem okoz csalódást, ha karácsonyi hangulatra vágysz.

Bécs híres a karácsonyi vásárairól
Bécs híres a karácsonyi vásárairól

Kapcsolódj be a báli szezonba

Az előző évszázadok mulatságait idéző báli szezon az osztrák fővárosban november és január között zajlik. Azokat, akik a klasszikus keringőre vágynak, a Vienna Philharmonic Ball várja január 24-én, akik pedig sokkal inkább a bálok 21. századi verziójára neveznének be, azoknak idén március 1-jéig kell várniuk a fiatalok körében népszerű BonbonBallra, de a kettő között is számos hasonló eseményt rendeznek Bécsben.

Korizz 

A korcsolyázás az egyik legromantikusabb téli sport, Bécsben pedig több helyszínen keringhetsz a jégen november és január között, például a Wilhelminenberg-kastély kertjében vagy a városháza előtt. A karácsonyi időszakban a bécsi Konzerthaus és az InterContinental Hotel között 6000 négyzetméteres jégpályát állítanak fel, mely a helyiek és a turisták körében is nagyon népszerű. Itt bérelhetsz korcsolyát, de vehetsz leckéket is. Az igazán hideg teleken pedig célba veheted a Duna jegét is.

Bécsben több helyen is korizhatsz
Bécsben több helyen is korizhatsz

Melegedj fel egy kávéházban

Bécs utcáin szinte mindenütt vár egy hangulatos kávéház, ha felmelegednél egy kicsit. Ilyenkor szezonális különlegességekkel bővítik ki kínálatukat, és megkóstolhatod a Sacher-tortát is hazájában.

Próbáld ki a curlinget 

A curling talán nem a legnépszerűbb téli sport, de nem szabad kihagynod, ha Bécsben jársz. A városháza előtti téren több pálya is található, ahol a sport rajongói megcsillogtathatják képességeiket, és a Badeschiff nevű hajó fedélzetén is kipróbálhatod a játékot.

Élvezd a havat

A karácsonyi hangulathoz leginkább egy hóesés járulhat hozzá. Ugyan a fehér karácsony Bécsben sem garantált, de egészen nagy rá az esély. Ha pedig hótakaró borítja be a várost, elő a kesztyűvel és a szánkóval.

Kulturálódj

Bécsben egész évben színvonalas koncerteken vehetsz részt, ez alól a téli időszak sem kivétel, sőt! Részt vehetsz a világhírű Bécsi Állami Operaház előadásain, vagy egyházi koncerteken, amikkel a karácsonyra hangolódhatsz.

Lakj jól

Az osztrák konyha télen van csak igazán elemében. Nincs is jobb, mint egy karácsonyi vásárban tett séta vagy korcsolyázás után egy forró étellel felmelegedni. Az utcai standokon főként gesztenyéhez és forralt borhoz juthatsz, de érdemes további finomságokért egy-egy étterembe is benézni.

Kóstold meg a Sacher-tortát egy bécsi kávéházban
Kóstold meg a Sacher-tortát egy bécsi kávéházban

Síelj hétvégén

Számos sípálya könnyen célba vehető autóval a városból. Tölts egy hétvégét síeléssel a környék lejtőin. Családok számára a Hohe Wand Wiese pálya a legnépszerűbb, Bécstől 100 kilométerre pedig Semmering vár a hegyoldalaival. 

Töltődj fel egy spában

Ha több napra érkezel a városba, egyet áldozz gondtalan pihenésre, és vedd célba Bécs valamelyik gyógyfürdőjét. Rájuk lelhetsz boutique hotelekben és uszodákban is. A szaunázás pedig egyértelműen kihagyhatatlan program a hideg hónapokban.

Szilveszterezz

A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét világszerte 50 millió ember követi a tévé képernyőjén keresztül. Légy részese egy életre szóló élménynek, és válts jegyet, hogy élőben láthasd és hallhasd őket szilveszterkor.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek