6 ikonikus filmes mém. Emlékszel rájuk?

Hogy miből lesz mém? Pontosan nem behatárolható, hiszen bármi lehet mém, és sosem tudhatjuk, éppen merre vesz új irányt a műfaj. Így inkább visszatekintünk a régmúltba, és elővesszük a klasszikussá vált darabokat. Emlékszel még rájuk?

Tényleg nehezen lehet olyan képlékeny és leginkább gyorsan változó műfajt mondani, mint a mém. Amin ma még nevetsz, lehet, holnapután már nem lesz trendi, miközben valahol tulajdonképpen mindig ugyanazokat a témákat, reakciókat, élethelyzeteket járjuk át újabb képekkel. Most, hogy újra nosztalgiázunk, előszedtünk 6 mémet, melyek mára csupán muzeális értékek maradtak egykori népszerűségükhöz képest, de mindig szívesen idézzük fel őket.

Frusztrált Picard kapitány

Eredete: Star Trek: Az új nemzedék 3. évad, 24. rész.

A mém kialakulása: egy Reddit-felhasználó posztolta először a képet 2012-ben, de a kutya se volt kíváncsi rá. Aztán április 17-én egy másik felhasználó új szöveget illesztett rá, és ez egyből szárnyra kapott. Érdekessége, hogy a mémek őskorából ismert béka mém volt az elődje egészen 2006-tól.

Eredeti jelenet: Picard éppen egy földönkívüli iránti halhatatlan szerelmét magyarázza egy Shakespeare-szonettel. (Videó.)

Mennyire trendi ma? 3 százalék (Google Trends)

Picard és elődje, a béka.
Picard és elődje, a béka.

Nem mondod?!

Eredete: A vámpír csókja

A mém kialakulása: 2011 októberében ugyancsak Redditen terjedt el a mém, mely aztán pár nap alatt rendkívül népszerű lett, másfél hónappal később már a Facebookon is felkapták.

Tényleges jelentése: Távolról sem hangzik el a „nem mondod” kérdés a jelenetben, Nicolas Cage egy egyre inkább begolyózó ügynököt alakít, aki meggyőzi magát, hogy vámpír. (Videó a teljes jelenetről.)

Mennyire trendi ma? 1-3 százalék (G.T.)

„Lépcsőzz, ha a lift nem működik! / Nem mondod?!”
„Lépcsőzz, ha a lift nem működik! / Nem mondod?!”

 

Bölcs Morpheus

Eredete: Mátrix

A mém kialakulása: Egy Reddit-felhasználó küldte be a közösbe 2012 márciusában azzal a felirattal, hogy „Mit szólsz ahhoz, ha azt mondom neked, hogy mindig az a felső része az USB-nek, ahol a logó található?”. Az internet felrobbant, innentől kezdve nem volt megállás.

Tényleges jelentése Morpheus sosem mondja ki ezt a mondatot, bár egyfajta utalás lehet arra a jelenetre, amikor informálja Neót, hogy amiben él, az egy számítógép által generált valóság. (Videó.)

Mennyire trendi ma? 23 százalék (G.T.)

„Mit szólsz ahhoz, ha azt mondom neked, hogy mindig az a felső része az USB-nek, ahol a logó található?” Az első Morpheus-mém.
„Mit szólsz ahhoz, ha azt mondom neked, hogy mindig az a felső része az USB-nek, ahol a logó található?” Az első Morpheus-mém.

Mordorba nem sétál be csak úgy az ember

Eredete:  A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége

A mém kialakulása: Itt kissé bonyolultabb a történet, már 2004-ben többféle mémhez használták Boromir híres mondatát, és évek alatt a film népszerűsége miatt is szállóigévé vált, aztán 2006-ban feltehetőleg Rick Santorum amerikai politikustól híresült el igazán, amikor az iraki háborút Mordor analógiájával magyarázta el.

Tényleges jelentése: A filmben Elrond tanácsában hangzik el Boromir szájából, mikor éppen azt tervezik, hogyan fognak bemenni a Szauron által uralt Mordorba. Boromir kételkedik abban, hogy csak úgy be lehet sétálni bárkinek oda. (Videó.)

Mennyire trend ma? 1 százalék (G.T.)

„Mordorba nem sétál be csak úgy az ember.”
„Mordorba nem sétál be csak úgy az ember.”

 

Mesélj még…

Eredete: Willy Wonka és a csokigyár

A mém kialakulása: Először a „Te biztos új vagy itt” képaláírással került ki a netre 2011-ben, majd pár hónappal később született meg az igazán szatirikus, lenéző figura, aki gúnyolódva szólja meg a másikat.

Eredeti jelenet: A csokoládégyáros Wonka épp ezzel az arccal ajánlja fel a gyerkőcöknek, hogy bemutatja nekik legújabb édességfejlesztését. (Videó.)

Mennyire trendi ma? 0,7 százalék (G.T.)

Willy Wonka kétféleképpen terjedt el mémként.
Willy Wonka kétféleképpen terjedt el mémként.

 

Ez csapda!

Eredete: Csillagok háborúja VI. rész – A Jedi visszatér

A mém kialakulása: Megelőzte az internet korát, ugyanis az 1983-ban bemutatott film után már gyakran idézett volt Ackbar admirálistól a figyelmeztető felkiáltás. Azonban a 2000-es évek elején, mikor az internet is virágzásnak indult, valaki egy egyszerű mémet gyártott le, ennek során még inkább felfigyeltek Ackbar mondatára, annyira, hogy ma már létező, elfogadott szleng kifejezés.

Eredeti jelenet: A második Halálcsillag támadásakor a Lázadók Szövetségének admirálisa felismeri a Birodalom trükkjét, és visszavonulót fúj. (Videó.)

Mennyire trendi ma? 10 százalék (G.T.)

„Ez csapda!”
„Ez csapda!”

 

Nincs itt a vége, például a Star Wars-filmek első három epizódjából nincs olyan képkocka, amely nem létezne mémként is, de Charlie Chaplintől kezdve egészen a Marvel-filmekig tele vagyunk velük. A Cambridge-en megnyitotta kapuit a mémtudományok rövid szakja, ami első hallásra furcsán hangzik, de a mémeken keresztül rendkívül pontos látleletet kapunk a ma élő, világszéles társadalmunk trendjeiről és állapotáról. Sosem volt még forma, amely ennyire egyszerre szólította volna az emberiség minden rétegét.

A mémek eredetének és képek forrásai: a mémlexikon, Know Your Meme.

Ha pedig a mémek érdekeltek, akkor ez is fog. 

Mustra