A 7 legjobb Bud Spencer film szerintünk. És szerinted?

Talán sosem megy ki a divatból ez a kérdés, és most, hogy a legendás pofonosztó a héten ünnepelné 89. születésnapját, összeállítottuk A Listát.

Lassan két és fél éve, hogy Carlo Pedersoli, Bud Spencer, Charlie Firpo, Bambino, Piedone, Wilbur Walsh és még folytathatnánk… eltávozott. Ez még mindig egy fájdalmas pont, mégis mindig örömteli azonban arra gondolni, hány és hány klasszikust hagyott hátra nekünk, amikkel a vasárnap délutáni sziesztánkat eltölthetjük. A rajongók közt gyakori vita tárgya, hogy melyik Bud Spencer film a legjobb (nem mintha nem ülnénk le szívesen bármelyik elé), így most listánkkal igazságot teszünk: a vasöklű legenda 7 filmjét tettük sorba - szigorúan saját szempontjaink szerint.

7. Nyomás utána!

„Főnök, elkapták egyik ügynökünket Alaszkában!” Nem is kell folytatni, úgyis szinte hallod a jól ismert mondatot, ami ezek után következik. A történet ismerős: két lókötő egy véletlen folytán a CIA-nél köt ki és el kell kapniuk az őrült K1-et, aki világuralomra akar törni, a világot megmentő pofonok pedig igazságot tesznek.

Mikor csattan el az első pofon: 12. perc

Kedvenc egysoros a filmből:  „Kérem, megmondaná, hol a WC? - Az egész világ egy hatalmas WC, barátom. De amelyiket te keresed, az ott lesz szemben.”

6. Nincs kettő négy nélkül

Az utolsó igazán kiváló filmjük, a következő Szuperhekusok és a Bunyó karácsonyig már jóval szerényebben dicsekedhet. A milliomos-naplopó hasonmáspár ötlete viszont zseniális humorforrás. Bud Spencer eredetileg egyébként egy újabb Piedone-filmet akart volna Rióban, ezt azonban az utolsó, Piedone Egyiptomban nem túl fényes bevételi adatai miatt elkaszálták. A producer cserébe felajánlott egy filmet Terence Hill-lel, így született meg a Nincs kettő négy nélkül.

Mikor csattan el az első pofon: 38. perc

Kedvenc egysoros a filmből:  „Az a tény kedves kuzin, hogy a mi kis kópénk Tangónak hívja magát a szamba országában, ez rögtön megvilágosítja számunkra, hogy… mekkora nagy seggfej.”

5. Kincs, ami nincs

A Spencer-Hill páros legnépszerűbb filmje, ez kétségtelen, a moziban annak idején még itthon is átlépte a milliós nézőszámot, azóta pedig ki tudja, hányszor láttuk a kereskedelmi csatornák délutáni blokkjain, ahogyan a Puffin erőt és mindent lebíró akaratot ad. Pongo Pongo szigetének kalandjai pedig - Anulu fakardja, a páncélautó, a rocker kalózok és a „csókát” kínáló bennszülött hölgyek - örökké belénk égtek.

Mikor csattan el az első pofon: 8. perc

Kedvenc egysoros a filmből:  „Mama szívből kíván a két jó barátnak sok-sok boldogságot, ezért felajánlja nektek három lányát feleségül. - Három feleség két férjnek. Félek, ebből nagy zűrök támadnának.”

4. Piedone, a zsaru

A kissé borúsabb hangvételű krimi Nápoly alvilági életébe kalauzol minket, ahol az ökléről híres Rizzo felügyelő tesz rendet a simlis tolvajok és maffiózók közt, ezúttal pedig egy komoly kábítószercsempész bandát kell felkutatnia… Habár természetesen a pofonok és a jó humor nem hiányozhat a filmből, az európai krimi-thriller rideg világa mégis érződik, ez például azon kevés Spencer-filmek egyike, ahol vér is folyik.

Mikor csattan el az első pofon: 6. perc

Kedvenc egysoros a filmből: [miután Piedone kimer egy hatalmas adag spagettit a táljára] „Maria, lehet, hogy neked vigyáznod kell a vonalaidra, de nekem nem.”

3. Bűnvadászok

Te mondd, hogy rablótámadás, a te hangod mélyebb.” A két semmittevő története jól ismert, az viszont kevésbé köztudott, hogy tulajdonképpen ez az első „újkori” filmjük, korábban ugyanis jobbára a western műfajában alkottak. Sergio Corbucci, a Spencer-Hill filmek gyakori rendezője úgy gondolta, mivel a vadnyugati történetek ideje leáldozott, ideje továbblépni.

Mikor csattan el az első pofon: 5. perc

Kedvenc egysoros a filmből:  „Te, hogy bírod a piát? – Az első öt litert nagyon jól, aztán a hatodiknál elkezdek kötekedni. És te?"

2. Az ördög jobb és bal keze

1970-ben ez a film hozta el az igazi népszerűséget a páros számára: ennek sikerén felbuzdulva döntöttek úgy a készítők, hogy a bunyós filmeket nem hagyják abba. Klasszikus western, melyben Trinity, a bajkeverő öcs hazatér a városba, ahol meglepetésére bátyja, Bambino a seriff. Persze a bajt ezúttal is elintézi, a gazfickók pedig újra állhatnak sorba a vaskos pofonokért… Nem mellesleg innen származik a híres Trinity téma is, melyet aztán később Quentin Tarantino is felhasznált.

Mikor csattan el az első pofon: 24. perc

Kedvenc egysoros a filmből:  „Vén ribancnak nevezték a mamánkat. - Tán nem ribanc? - De. De vénnek nem vén.”

1. …és megint dühbe jövünk

Vannak filmek, amiket egyszerűen nem lehet elégszer megnézni. Bármely pontján kapcsolsz is oda, ott ragadsz. Kívülről fújod a forgatókönyvet, a jelenetek sorrendjét, a főhősök minden egyes gesztusát és mégis, minden egyes alkalommal fülig érő mosollyal nézed végig. Az ...és megint dühbe jövünk kétségtelenül a páros legjobb filmje, amely megunhatatlan poénokkal szolgál, több helyszínével pedig egzotikussá, izgalmassá válik… egyszóval erre találták ki a minőségi, szórakoztató délutáni filmnézést. Zsugabubust, az árvaházat és Susanne nővért, Bugsy bunkóságait és Parapolis törött orrát sosem feledjük.

Mikor csattan el az első pofon: 8. perc

Kedvenc egysoros a filmből:  „Ide figyelj, bájgúnár! Felőlem bájologhatsz akár a fákkal is, de mégis minek nézel te engem, légypapírnak, hogy így tapadsz rám?”

Szerinted melyik a legjobb Bud Spencer film?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek