3 tuti tómenti hely őszi kerékpártúrához

A főszezoni nyüzsgést felváltó nyugis időszak a legalkalmasabb egy tóparti bringatúrához. És az sem lehet kifogás, hogy nem vagy gyakorlott kerékpáros, ugyanis csupa olyan útvonalat mutatunk, amit bárki meg tud csinálni. Csak egy kis elhatározás, egy bringa és egy napsütéses szombat vagy vasárnap kell hozzá.

Imádod a nagy vizeket és bánkódsz, hogy ősszel már nem lehet strandolni? Mi lenne, ha nem várnál jövő nyárig egy vízparti pihenéssel, hanem elmennél egyet bringázni valamelyik tóhoz? Oké, nem strandolás, de akkor is vízközeli élmény! Mutatjuk a kedvenc útvonalainkat, amiket a kevésbé gyakorlott bringások is le tudnak tekerni néhány óra alatt.

Kis körök a Balatonnál, Magyarország

Attól, hogy esetleg nem érzel magadban kellő elszántságot a teljes, kb. 200 kilométeres nagy Balaton-körhöz, még nem kell lemondanod az itteni bringatúráról. Válassz egy rövidebb szakaszt, és iktass be egy-két pihenőt a legjobb vendéglátóknál, a nap végén pedig hajtsd álomra a fejed valamelyik dizájnos tóparti hotelben.

Nem muszáj az egészet megkerülnöd
Nem muszáj az egészet megkerülnödShutterstock

A szántódi kompnak és a Fonyód-Badacsony hajójáratnak köszönhetően két kisebb körből is választhatsz. Az egyik opció a keleti medence megkerülése: ekkor Siófokot, a világosi magaspartot, Csopakot, Füredet, Tihanyt érinted, és a kör a komppal zárul be. A másik a nyugati kör, ekkor Keszthelyt, Fonyódot, Badacsonyt, Szigligetet, Balatongyörököt tekerheted végig, a Fonyód-Badacsony távot pedig hajóval teheted meg.

Fertő-tó, Magyarország és Ausztria

Az országhatáron fekvő, gazdag élővilágú tó körül 130 kilométernyi kerékpárutat találsz. Ha körbetekernél, a B10-essel jelölt útvonalat kövesd. A tó mindkét oldalán vannak szép látnivalók: a magyar oldalon állj meg Fertődön a kastélynál, Fertőszéplakon a tájházaknál és Fertőrákoson a Mithrasz-szentélynél. Az osztrákoknál a bájos Rust, Purbach, Podersdorf, a mönchofi skanzen, az Illmitz és az Apetlon környéki szikes tavak a legszebb látnivalók.

Világítótorony az osztrák oldalon
Világítótorony az osztrák oldalonShutterstock

Tipp: Ha nem akarod az egész távot legyűrni, itt is rövidíthetsz hajóval! A bringaszállító hajó Mörbisch és Illmitz között közlekedik, ezzel máris kb. a felére csökkentheted a leküzdendő távolságot. 

Wörthi-tó, Ausztria

Néhány óra alatt körbeérhetsz, kb. 50 kilométer a táv, pihenőt Klagenfurtban, Pörtschachban, Veldenben és Maria Wörthben tegyél, ezek a legszebb helyek a tónál, és mindegyik teljesen más hangulatú. A tókerülő bringautat R4-esként jelölik, de érdemes a turistainformációs irodákban és a hotelrecepciókon ingyenesen beszerezhető térképet is jól megnézni.

Riviéra hangulat
Riviéra hangulatShutterstock

TippA türkizkék tó partján rengeteg a kerékpárkölcsönző, ahol hagyományos bringákat és e-bike-okat is lehet bérelni. A kevésbé sportosaknak én mindenképpen az utóbbit ajánlom, mert van bőven szintkülönbség a tó körüli bringautakban. 

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek