Szökj meg az ősz elől az Amalfi-partra! Mutatjuk, mit nézz meg

Sárguló falevelek, itt van az ősz, itt van újra hangulat? Ugyan már! Inkább pizza, pasta, gelato és mélykék tenger! Irány az Amalfi-part!

Nem tagadom, igazán luxy dolog egy tengerparti étterem saját csónakjával érkezni a privát partszakaszra és ott végigstrandolni a napot, de Sorrento és az Amalfi-part jóval többet tud ennél. Bájos városok, remek túraútvonalak és hihetetlen panoráma vár, ráadásul ősszel jóval kevesebb turistával kell majd közelharcot vívnod a szűk utcácskákon. Mutatom, hova menj el mindenképp, ha a környék legszebb helyeit szeretnéd felfedezni valamelyik őszi hétvégén.

(De ha az időjárás engedi, a strandot se hagyd ki, a fent emlegetett élményért keresd a Zeffiro Sereno csónakját Conca dei Marini kikötéjében. Az út ingyen lesz, ha fogyasztasz náluk.)

Így juthatsz el az Amalfi-partra

Budapestről: Fapados repülővel (a Wizzairnek és a Ryanairnek is van járata) Nápolyig utazhatsz, általában egészen barátságos árakon kaphatók a jegyek.

Közlekedés helyben: Ha kényelmesebb típus vagy és van jogsid, bérelj autót a reptér mellett! A végeláthatatlan szerpentinekre, az olasz közlekedési morálra és az elképesztő drága parkolási díjakra azért készülj fel lelkiekben. Ha inkább a tömegközlekedés híve vagy, a Nápolyt és Sorrentót összekötő Circumvesuviana vasútvonalon, illetve Sorrentóból busszal tudod elérni az Amalfi-part településeit.

Sorrento

Ha tömegközlekedéssel szeretnéd bejárni a környéket, ez a város legyen a bázisod, mert innen mennek a buszok az Amalfi-partra, és a kompok a gyönyörű Capri szigetére. Sorrento mindig nyüzsgő főtere a Piazza Tasso, tele éttermekkel és kávézókkal. Innen a gyönyörű tengeri panorámáért sétálj el a Villa Communale parkig, majd miután fagyival a kezedben szusszantál egyet, folytasd az utadat lefelé a kis halászfalu hangulatát idéző Marina Grandéig! 

Marina Grande
Marina GrandeFotó: Shutterstock

Amalfi

Az Amalfi-part névadó települése az UNESCO világörökség része. A legjobb cél nélkül, csak úgy bolyongani a kis sikátorok, terek, folyosók és váratlan helyekre vezető lépcsősorok között, egyszer úgyis vagy a kikötőnél, vagy a gyönyörű, csíkos homlokzatú dóm előtti téren találod majd magad. A környék híres terméke a Limoncello, az olasz fagyi pedig legendás, miért ne ötvöznéd a kettőt és kóstolnál Limoncello fagyit a dóm körüli rengeteg gelateria egyikében?

Amalfi
AmalfiFotó: Shutterstock

Positano

Kerámiával díszített kupoláival, meredek hegyoldalról leereszkedő színes házaival Positano az Amalfi-part legfotogénebb települése. Utcáin egymást érik az éttermek, jellegzetes, helyi ruhákat vagy edényeket árusító butikok. Mi főszezonban jártunk itt, akkor elképesztően zsúfolt volt, ősszel valószínűleg klasszisokkal jobb a helyzet. Ülj le a kikötőbe - egy fagyival, ha eddig ez kimaradt -, és figyeld meg a hajósok munkáját!

Positano
PositanoFotó: Shutterstock

Ravello

A fenti településekkel ellentétben Ravellót nem a víz közelében, hanem meredeken, fent a hegyekben találod. Éppen ezért olyan pompás innen a panoráma! Ha te is szeretnél irigylésre méltó fotókat gyártani a jellegzetes mediterrán növényzettel és vakító kék tengerrel, a Villa Rufolo és a Villa Cimbrone kertjeit keresd fel! Ha pedig érdekel a kortárs építészet, a város hangversenytermét is nézd meg, amelyet Oscar Niemeyer tervezett.

Villa Rufollo, Ravello
Villa Rufollo, RavelloFotó: Shutterstock

Az Istenek ösvénye

Ha ősz, akkor kirándulás - és ez nincs másképp az Amalfi-parton sem. Csak itt séta közben nem gesztenyét és gombát gyűjthetsz, hanem lélegzetelállító tengeri kilátásban és citromültetvények látványában gyönyörködhetsz. A legnépszerűbb túraútvonal az Istenek ösvénye névre hallgat, a barátságos kis hegyi településről, Bomeranóból indul, és egészen Positanóig vezet. Bomeranóból indulva ilyen a kilátás:

Kilátás a citromültetvényekre az Istenek ösvényéről
Kilátás a citromültetvényekre az Istenek ösvényérőlFotó: Shutterstock

A későbbi szakaszokon viszont vannak elég meredek, sziklás, keskeny részek is, de a kilátás kárpótol:

Istenek ösvénye
Istenek ösvényeFotó: Shutterstock

Ha mégsem éreznél magadban elég erőt (vagy bátorságot) a teljes ösvény végigjárásához, egy pár kilométeres szakaszt is érdemes legyalogolni belőle, majd visszafordulni Bomeranóba, a kilátás már ezen a könnyű szakaszon is csodálatos.

Belevágnál, de nem tudod mit vigyél magaddal a túrára? Itt elolvashatod:

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.