3 érv, miért utazz Lettországba most azonnal

Jártál már Lettországban? Mivel évente csak párezer magyar látogat ide, valószínűleg nemmel felelsz majd. Pedig a kedves kis balti államba közvetlen repülőjárat üzemel Budapestről, és tele van remek látnivalókkal és Instára kínálkozó tájakkal.

A lett nagykövetségen jártunk, ahol a nagykövet és a helyi turisztikai szakemberek meséltek arról, milyen remek hely - a magyarok körében egyébként eléggé ismeretlen - Lettország. A modern városokkal és érintetlen természettel egyszerre bíró balti államba évente 6000 magyar érkezik, a statisztikák szerint többségük családot, barátot látogat. A lettek viszont azt szeretnék, ha ennél jóval több szabadidős turista menne hozzájuk - nekik magas minőséget, olcsó árakat, 500 kilométernyi homokos tengerpartot, hatalmas erdőségeket, végtelen nyugalmat és otthonosságot ígérnek. Mutatjuk, mit még!

Praktikus tudnivalók

Eljutás repülővel: Budapestről az Air Baltic működtet közvetlen járatot Rigába, októberre oda-vissza fejenként 150 euróból jön ki egy jegy.

TuristainformációkatLatvia.travel honlapon találsz.

Mert Riga óvárosa gyönyörű

Ha már amúgy is itt landol a repülőd, az ismerkedést Lettországgal érdemes Rigában kezdeni. A cuki, könnyedén besétálható óváros színpompás homlokzatú házakkal és több száz art noveau stílusú épülettel vár. Múzeumaikra is nagyon büszkék, az interaktív Motormuseum rengeteg közlekedési ereklyével a turisták nagy kedvence. És ünnepi hangulatban is erősek: a rigai Fényfesztivált november 18-án rendezik meg, adventkor pedig karácsonyi vásárok népesítik be a tereket. Ha már a vásároknál tartunk: a lett dizájn egyre menőbb, a helyiek a rigai Bold Concept Store-t javasolták, mint a legtutibb lelőhely.

Riga óvárosa
Riga óvárosaShutterstock

Mert remek a gasztronómiájuk

Az is gyorsan kiderült, hogy a lettek nagyon szeretnek enni, és büszkék gasztrokultúrájukra. Ételeik az északi konyha hagyományait követik, legjellemzőbb alapanyagaik a halak, vadak, bogyós gyümölcsök, a burgonya. Külön kiemelték, hogy nem csak a házias, otthonos éttermeik vannak, hanem modern fine dining helyeik is - a Vincents Restorans a térség legjobbja. Ha friss alapanyagot akarsz venni a főzéshez, vagy csak egyszerűen szereted a piacok hangulatát, a Riga Central Marketet ne hagyd ki! De nem csak enni, inni is jókat lehet itt: biztos nem ez ugrik be elsőre, de bort is készítenek a kis országban, és specialty kávézóból is egyre több akad (közülük a Rocket Bean Roastery-t ajánlották nekünk). 

Hering
HeringShutterstock

Mert a lett vidék nyugis és csodaszép

Ha már Lettországban jársz, ne csak Rigát nézd meg! Az erdőségekkel, tavakkal, folyókkal, tengerparttal jól ellátott lett tájat kár lenne kihagyni. A legnyugisabb programoktól (például kirándulás és gombaszedés) a legextrémebbekig (zipline, bungee jumping) mindenki megtalálja a vérmérsékletének megfelelőt. A vidéki célpontok közül a barokk kisvárost, Kuldigát, a tengerparti erődjeiről híres Liepaját és a gyönyörű, folyóparti Gauja Nemzeti Parkot ajánlották figyelmünkbe.

Liepaja tengerpartja
Liepaja tengerpartjaShutterstock

A térségben szívesen megismernél más városokat is? Tallinn, Tampere és Helsinki látnivalóiról itt olvashatsz tovább:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek