A KAJAHU ebédjén jártunk, ahol Péter Annával, a Triffla gombaszaküzletből és Berényi Bogival, az Antipasti.hu-ról készítettünk húsmentes, gombás finomságokat, sok-sok friss, szezonális hozzávaló felhasználásával. Olyan izgalmas párosítások sültek ki, mint a tinóru és a szőlő, a rókagomba és a ribizli vagy a vargánya és a kávé. Ha szeretnél egy gyors, színes és isteni gombavacsorát készíteni, megosztunk veled néhány receptet Annától és Bogitól, amik garantáltan sikert fognak aratni akár nagyobb közönség előtt is.

Minden tele van gombával. Segítünk, melyiket érdemes gyűjteni, és miből ne főzzön vacsorát.
Tovább olvasom
Egy őszi gombaszedő túra után ez a tökéletes étel (csak hazafelé menet ugorj be a piacra a gombaellenőrhöz).
Tovább olvasom
Vargánya kávéval és konyakkal pirítva
- 15 dkg vargánya
- 1 evőkanál frissen főzött presszó kávé
- 1 evőkanál konyak
- só
Mosd meg és szeleteld fel a vargányát, majd egy serpenyőben, kevés zsíron, magas lángon pirítsd át. Öntsd rá az egy evőkanálnyi konyakot és a kávét, hagyd elpárologni, majd sózd meg.

Kétféle szakács van. Az egyik tojik rá, mit csinálunk a gombával. A másik szerint viszont a gombamosás ősbűn. De kinek van igaza?
Tovább olvasomTIPP: A gombát csak közvetlenül felhasználás előtt szabad megmosni, mindaddig egyesével papírtörlőbe csomagolva, hűvös helyen tárold.

Tinórus-szőlős spagetti
- 20 dkg tinóru (lehet fagyasztott is)
- 20 dkg magozott fehér szőlő
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál vaj- só- frissen őrölt fekete bors- egy csipet szegfűszeg
Pirítsd meg a vajon a szőlőt, a fokhagymát és a feldarabolt gombát. Öntsd fel tejszínnel, forrald sűrűre és fűszerezd. Aprítsd durvára egy botmixerrel, tálald spagettivel.
TIPP: A gombákhoz nagyon jól passzolnak a gyümölcsök, párosítsd a rókagombát ribizlivel, a vargányát szőlővel. Egy csokor friss koriander pedig bármelyik gombaételt feldobja.

Rókagombás céklasaláta ribizlivel
- 20 dkg sárga rókagomba
- 40 dkg roppanós, kemény, friss cékla
- 10 dkg ribizli (piros vagy fekete)
- 1 evőkanál olaj (hidegen sajtolt szezám vagy napraforgó)
- 1 evőkanál méz
- só
Tisztítsd meg a rókagombát, darabold fel és pirítsd pár percig olajon. Kockázd fel a céklát, majd magas lángon pirítsd meg a ribizlivel együtt. Tálald a gombával együtt, mézzel meglocsolva. A saláta jó köret lehet grillezett sajtok, fehér húsú halak mellé, ha szereted, friss korianderrel is megszórhatod.

Homoki szarvasgombás, tonkababos panna cotta
- 1/2 l zsíros, minimum 30% zsírtartalmú tejszín
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál reszelt homoki szarvasgomba
- 1/2 rúd vanília
- 1 és 1/4 kiskanál (kb. 2 g) agar-agar (zselatint helyettesítő, tengeri vörösmoszatból nyert sűrítőanyag)
- reszelt tonkabab
Forrald össze a tejszínt az agar-agarral, a cukorral és kapard bele a vaníliamagokat 5 percig kis tűzön, hogy csomómentes legyen. Az agar-agar csak forrás közben aktiválódik, figyelj rá, hogy teljesen feloldódjon a tejszínben. Add hozzá a szarvasgombát és a tonkababot. Egy szitán keresztül önts formákba a masszát, majd dermeszd 30 percig a hűtőben. Tálalás előtt süllyeszd a formákat forró vízbe, így könnyebben kicsúsznak.
TIPP: A szarvasgombát nem csak az ára, az íze miatt is fűszerként érdemes használni. Ízesíthetsz vele sós és édes életeket is.
