Életre kelt rajzok és káprázatos fényvilág a Future Parkban

Hiánypótló kiállítás nyílt gyerekeknek fényfestéssel, interaktív játékokkal és virtuálisan testet öltött rajzokkal a Párizsi Nagy Áruházban. De azt nem mondtuk, hogy a felnőttek nem élvezhetik.

Nem egyszerű kisgyerekes programokat találni Budapesten. Két iskolás unokatestvérem van, akik lázba jönnek , ha feljöhetnek a nagynénjükhöz a nagyvárosi forgatagba a szüleiket, a korai lefekvést és a hétköznapi szabályokat maguk mögött hagyva, de persze a főváros önmagában nem olyan izgalmas, hogy a kalandos lelkű gyerkőcöket hosszú távon lekösse. El lehet őket vinni persze moziba meg a Margitra, megnézik az állatkertet, a Tropicariumot és a Csodák Palotáját , aztán ki is fújt a hétvége meg a gyerekes programlehetőségek, másodszorra pedig már mindet unják. Ezért örültem, hogy újabb mókalehetőség nyílik az aprónépnek, a „világ legmodernebb tudományos játszótere”, a Future Park .

A Future Parkot a japán teamLab álmodta meg, és a Párizsi Nagy Áruház épületében, az Andrássy Élményközpontban kapott helyet. A kiállítás június 1-től négy hónapon keresztük látogatható, ami sajnos nem nyújt hosszú távú megoldást a fővárosi gyerekprogramok terén.

Az interaktív élményközpontként meghatározott, teremről teremre haladós Future Park mégis azt a korosztályt célozza - az óvodásoktól egészen a kisiskolásokat -, akik virtuális világból virtuális világba lépve nőnek fel, amik bár lehetőséget adnak online interakciókra, offline-ra már kevésbé. Az elképzelés – napjainkban divatos, fejlesztő irányzatok áramlatával sodródva – szem előtt tartja a gyerekek testi és lelki fejlődését. Ellátogattunk az Andrássy Élményközpontba, hogy meglessük, valóban olyan jó móka-e ez a Future Park.

Ezt a kiállítást az interaktivitás és a kreatív használat teszi különlegessé. Egy kicsit Csodák Palotája, egy kicsit mégsem az. Tematikájának fő vonalát a természet és a minket körülvevő világ adja, olyan színes, élő és virtuális formában, amit a gyerekek annyira élveznek, hogy többször is végigmennek a kiállításon. A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy beengedtek néhány demo lurkót is, akik aznap kifejezetten azért jöttek „tombolni”, hogy bemutassák az újságíróknak, hogy milyen ez a két szintes játszótér használat közben, ezért különösen fáj, amikor a velünk együtt érkező iskolás csoportban azt harsogja a tanárnéni, hogy nem szabad sem futni, sem hangoskodni. Szabad.

A kiállításon mindenütt virtuális világok elevenednek meg a saját virtuális lakóikkal, virágok nyílnak a padlón, érintésre reagáló gyíkok szaladgálnak a falon. A termek hangulata a Mijazaki meséket juttatja eszembe. Teszteltük mind a nyolc játékot, és bár alapvetően gyermeklelkű vagyok, szerintem rajtam kívül más felnőtt is élvezni fogja majd őket.

Megfestett természet

Az első teremben a falon és a padlón nyíló fényvirágok, repkedő pillangók és elillanó gyíkok várnak ránk. A tenyerünk és a talpunk alatt burjánzanak, a feladat, hogy rájuk csapva színes pacákká fröccsentsük őket. A gyerekek nagyon élvezi a tombolást, nem hagynak egy négyzetcentiméternyi üres foltot sem. Boldogan fotózkodnak az általuk varázsolt színkavakláddal.

Életre kelt rajzok

A kiállítás a következő teremben kezd izgalmassá válni, ahol adott sablonok alapján kiszínezhetjük az általunk választott növényt vagy állatot, ami beszkennelve megjelenik a falon. Az én krokodilomat azelőtt agyonpaccintják, mielőtt odaérek, ezért újból sorba állok a szkennernél.

Az óriáslabdák zenekara

A többféle méretű és színű labdák egymással összeütközve megváltoztatják a színüket és a hangjukat. Ehhez persze kell az a csapatnyi gyerekek, akik eszeveszettül dobálják és rugdossák őket, rájönnek arra is, hogy ha összedolgoznak, sokkal hatékonyabbak. Ugyan a nagyokat is lekötik a színváltós óriás strandlabdák, a kisebbek sokkal jobban élvezik, szinte elvesznek a hatalmas gömbök között.

Kisemberek otthona

Egy kerek asztal szélén apró fénymanók masíroznak körbe-körbe, akiket vagy a kezeddel vagy a nagyítóvá, serpenyővé váló fatárgyakkal irányíthatsz, etethetsz vagy menthetsz meg a feléjük rohanó bikáktól vagy a terjedő tűztől. A játék a tamagochi asztali formája, azzal a különbséggel, hogy egyszerre több lényt több gyerkőc is életben tarthat. Egymásnak kiabálva irányítják az esőt hozó felhőket, hogy megállítsák az egyik serpenyőből elszabadult tüzet.

A zsenik ugróiskolája

A második emeleti játékok egy színes formákból álló ugróiskolával kezdődnek. A háromszögek, körök és négyzetek érintésével megváltozik a falon életre kelt táj, aminek a dinamikája a gyerekek gyorsaságától is függ, így le tudják mérni, hogy melyikük tud végigugrálni a legsebesebben a folyót imitáló pályán.

Még több életre kelt rajz

A rajzos játékok a kedvenceim. Az emeleten kiszínezett állatok már nem csak a falon elevenednek meg, beszkennelve megkapjuk az összeragasztható háromdimenziós verziójukat is, amikből papírmodellt készíthetünk – ezt azonban csak otthon, a szervezők valószínűleg felmérték, hogy milyen károkat okozhatnak a technokolos kezecskék egy interaktív kiállításon. Két kislány egy egész csordára való állatot rajzolt már. Én is a gyerekek közé állok megcsodálni a mi oroszlánunkat, néhányuk leleményesen megviccelte a szkennert, így született pár kisgyerek kéz mintájú állat is.

Városépítő

A rajzos játékok a kedvenceim. Az emeleten kiszínezett állatok már nem csak a falon elevenednek meg, beszkennelve megkapjuk az összeragasztható háromdimenziós verziójukat is, amikből papírmodellt készíthetünk – azt azonban csak otthon, a szervezők valószínűleg felmérték, hogy milyen károkat okozhatnak a technokolos kezecskék egy interaktív kiállításon. Két kislány egy egész csordára való állatot rajzolt már. Én is beálltam a gyerekek közé megcsodálni a mi oroszlánunkat, néhányuk leleményesen megviccelte a szkennert, így született pár kisgyerek kéz mintájú állat is.

A teremtés története

A rajzolós játékok utáni második kedvencem. Az égből szimbólumok hullanak, amiket ha elkapunk elefánttá, tűzzé, heggyé, fává válnak kölcsönhatásba lépve egymással. Gyönyörű grafika és gyönyörű elképzelés. A legnehezebb, hogy ne vessem rá még a gyerekek előtt magam egy-egy szimbólumra, hogy kiderítsem, mivé válik. Ők itt is rájöttek, hogy ha összedolgoznak és vizet “teremtenek”, elkerülhetik a tűzvészt, ami felperzseli az addig életre kelt tájat.

Future Park árak

A felnőtt hétvégi belépő 3900, 12 éves kor feletti diák 3450, a 12 éves kor alatti pedig 2900 forint. A jegyárak hétfőtől péntekig alacsonyabbak (3400, 2800 és 2400 forint), illetve van lehetőség családi, csoportos és iskolai kedvezményre is.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek