Szabó Jucus, az 5 hozzávaló bloggere vendégül látott minket a konyhájában, hogy megmutassa, nem kell órákig bíbelődni egy laktató, egészséges és finom reggelivel. Az alábbi ételek mindegyikét előttünk dobta össze (a folyamatokat szorgosan végig is fotóztuk) és tényleg pár perc alatt megvolt velük.
Ha van otthon zabpelyhed és banánod, már csak néhány apróság kell hozzá és a hét minden munkanapján teljesen különböző reggeliket tudsz gyártani magadnak. A legegyszerűbbhöz 5 perc elég, de a legpepecselősebb is kész 15 perc alatt. Reggelizésre fel!
Mielőtt nekiállsz... Szabó Jucus tippjei
1. Mindig aprószemű zabpelyhet vegyél! Könnyebben megfő, könnyebb összeturmixolni. Amikor reggel rohansz, az a pár másodperc is számít!
2. Mindig legyen valami kényeztető a reggelidben! Szórj rá csokit, vagy tedd bele a kedvenc gyümölcsödet. Így biztos lesz kedved nekiállni megcsinálni.
3. Ha nem szoktál főzni, kezdd a legegyszerűbb recepttel! Sokan ott rontják el az elején, hogy a legbonyolultabb receptnek ugranak neki – aztán a sikerélmény híján gyorsan fel is adják.
4. Mindig tarts otthon aszalt gyümölcsöt! Egészséges nasinak magában is csodás, és ha nincs otthon semmi más, akkor is finom lesz vele a zabkásád.
5. Reggel legyenek elöl a szükséges gépek, eszközök! Ha munkába rohanás közben kell keresni a turmixgépet vagy a lábost, száz százalék, hogy neki se fogsz állni a főzőcskének.
+1: Dobd fel a reggelid (és a saját hangulatodat) vidám kiegészítőkkel! Egy cuki müzlis tál, mókás szívószál vagy csíkos szalvéta is elég lehet ahhoz, hogy nagyobb kedvvel, jobb hangulatban reggelizz otthon, és szépen lassan beépüljön a rutinodba.
Turbó banánturmix
Elkészítési idő: 5 perc
Hozzávalók (2 személyre):
- 2 evőkanál zabpehely
- 1 banán
- 4 dl tej
- 10 szem kesudió
- 1 csipet fahéj
Szükséges eszközök:
- turmixgép
Elkészítés:
Tegyük a hozzávalókat a turmixgépbe és jó alaposan keverjük össze.
Őszi gyümölcsös zabkása
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók (2 személyre):
- 6 evőkanál zabpehely
- 1 banán
- 3 dl tej
- 1 érettebb körte
- 10 db nagyszemű szőlő
Szükséges eszközök:
- edény
- fakanál vagy szilikon lapát
- vágódeszka
- kés
- villa
Elkészítés:
1. Öntsük a lábasba a tejet, szórjuk bele a zabpelyhet. Időnként megkeverve főzzük, amíg besűrűsödik.
2. Közben a banánt, és a körte egyik felét törjük össze a villával. A körte másik felét, illetve a szőlőt vágjuk össze, ahogy nekünk díszítésnek tetszik. Kockába, legyezőbe vagy ahogy sikerül.
3. Mikor a kása elkészült először az összetört gyümölcsöket keverjük el benne jó alaposan, majd a tetejét díszítsük a felvágottakkal.
Extra banánpalacsinta
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók (12 palacsintához):
- 4 evőkanál zabpehely
- 1 banán
- 2 tojás
- 10 szem mandula
- 3 nagy kocka étcsokoládé
Szükséges eszközök:
- vágódeszka
- kés
- keverőedény
- botmixer
- serpenyő
- olaj vagy kókuszzsír a serpenyő kikenéséhez
- szilikonlapát (a palacsinta forgatásához)
- evőkanál
Elkészítés:
1. Tegyük a keverőedénybe a banánt, a zabpelyhet és a tojásokat. Botmixerrel dolgozzuk össze.
2. A serpenyőt tegyünk fel a tűzre melegedni. Mikor már forró, tegyünk egy kevés olajat bele. A tésztát egy kanál segítségévél öntsük a serpenyőbe. (Egy evőkanálnyi tésztából szép, kicsi, formás palacsinták lesznek.) Süssük 2-3 percig közepesen lángon, amíg szép aranybarna nem lesz, majd fordítsuk meg.
3. Közben vágjuk apróra a mandulát és a csokoládét.
4. Tálaláskor szórjuk meg a mandulával és a csokival a palacsintákat.
Aszalt barackos zabkeksz
Elkészítési idő: 5perc + 10 perc sütés
Hozzávalók (12 kekszhez):
- 10 dkg zabpehely
- 1 érett banán
- 1,5 evőkanál mandulavaj
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- ½ kávéskanál vaníliaőrlemény
Szükséges eszközök:
- nagyobb vágódeszka
- kés
- villa
- keverőedény
- tepsi
- sütőpapír
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. A sárgabarackot vágjuk apróra. A banánt törjük össze villával a keverőtálban. Adjuk hozzá a mandulavajat, a zabpelyhet, a vaníliát és a barackot, és keverjük jól össze.
3. Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, és kézzel formázzunk 12 egyforma golyócskát. Majd kézzel lapítsuk őket fél centis koronggá.
4. Tegyük a meleg sütőbe, és 10 perc alatt süssük meg.
Reggeli kókuszgolyók
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók (10 golyóhoz):
- 8 evőkanál zabpehely
- 1 banán
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 3 evőkanál kókuszreszelék
- 15 szem nagy szemű só
Szükséges eszközök:
- keverőtál
- villa
- tányér
Elkészítés:
1. A banánt törjük össze villával a keverőtálban.
2. Öntsük a zabpelyhet, a kakaót és a kókuszreszelék felét a keverőtálba, majd keverjük össze jó alaposan.
3. Adjunk hozzá a sót, majd ezzel csak egy kicsit forgassuk át, hogy mindenhová jusson a sóból, de ne olvadjanak még fel a szemek.
4. Tegyük a tányérra a maradék kókuszreszeléket, formázzunk kis golyókat a masszából, tegyük a tányérra, és apró rázó mozdulatokkal vonjuk be a golyókat a kókusszal.