Nem Beyoncé lánya a legszerényebb 5 éves

A Gucci búcsút intett a szőrnek, Stella McCartney beégett, a Vogue 60 felettieknek készít újságot. Mutatjuk, mi történt a héten!

Ezen a héten sem lazsált a divat- és celebvilág, Beyoncé és Jay-Z kislánya már ötévesen tudja, hogy mivel lehet címlapra kerülni, a Vogue idős modellekkel adja el az őszi lapot, Stella McCartney a mintáival, a Gucci pedig szőrmével került be összeállításunkba. Részletek a hajtás után!

Nem Blue Ivy a legszerényebb öt éves

Az öt éves celebgyerek egy New Orleans-i esküvőre kísérte el szüleit, az alkalomra pedig egy 5000 dolláros, körülbelül 1,3 millió forintos, gyöngyökkel díszített Mischka Aoki ruhát és egy hozzá illő fűzős balett cipőt választott. A lagziról készült képeket elnézve a ruhaválasztás olyan profira sikerült, hogy a kis Blue Ivy-nak nemcsak a násznépet, de még szüleit, a virágos ingben mulató apját és a barack árnyalatú selyemruhát viselő anyját is sikerült túlöltöznie.

Blue Ivy egyébként nem először kapott Mischka Aoiki ruhát, a tavalyi MTV Video Music Awardsra is a tervező hercegnős, csupatüll estélyiruhájában pózolt anyja mellett, az akkori szett 11 ezer dollárjába, körülbelül 3 millió forintjába fájt a sztárszülőknek, akik előszeretettel öltöztetik félmilliós Gucciba is gyereküket. Te mit gondolsz, nem túlzás ez egy kicsit?

Szerintem...

Álszent lenne Stella McCartney?

Többen hangot adtak nemtetszésüknek azzal kapcsolatban, hogy a fenntarthatóságért, etikus divatért és az állatok jogaiért küzdő Stella McCartney nem afrikai származású, hanem fehér bőrű modelleken mutatta be Ankara mintás ruháit a 2018-as tavaszi-nyári kollekciókat felvonultató párizsi divathéten.

Ankara mintás ruha Stella McCartney kifutóján.
Ankara mintás ruha Stella McCartney kifutóján.Antonio de Moraes Barros Filho / Getty Images Hungary

Amarachi Nwosu író, rendező, fotós a Twitteren fejezte ki nem tetszését, szerinte nem arról kellene beszámolniuk az újságoknak, hogy Stella McCartney Ankara nyomatos ruhákat mutatott be, hanem arról, hogy csak egy afrikai modellt tett a kifutóra, míg az OkayAfrica egyenesen “gyarmatosított divatnak” nevezte a kollekciót és arra szólította fel a nyugati tervezőket, hogy hagyják abba az afrikai emberek által viselt minták lekoppintását, de legfőképpen ne úgy adják már el, mintha az a sajátjuk lenne.

Az Ankara minta eredete egyébként eléggé bonyolult, mivel az egy olyan indonéz batikolási technikából jött létre, amit később a hollandok reprodukáltak és gyártottak le, majd később Nyugat-Afrikába vittek, ezért a törzsi mintákat és motívumokat ábrázoló színes ruhákat gyakran nevezik holland- avagy Dutch-nyomatnak is.

60 év feletti nőknek készült az olasz Vogue októberi száma

Jópár szezon óta foglalkoztatnak a divatházak idősebb modelleket, ezért várható volt, hogy a Vogue is feldolgozza majd a témát. Az olasz lap “Timeless Issue” címre keresztelt októberi kiadása három címlapot is lőtt a 73 éves és 11 hónapos Lauren Huttonnal, amivel a modell-színésznő letaszította trónjáról a listát vezető Tina Turnert, aki 73 évesen és 4 hónaposan volt a német Vogue címlaplánya 2013-ban.

Steven Klein készítette az olasz Vogue októberi címlapját.
Steven Klein készítette az olasz Vogue októberi címlapját.Steven Klein / Vogue

A hetvenes évek egyik legfelkapottabb modelljét egyébként jópárszor címlapra tette már a Vogue, az amerikai kiadásban 27-szer, egyéb Vogue címlapokon pedig 13-szor volt már látható. Hutton azt mondja, hogy egy darabig gondolkodott a felkérésen, de végül rábólintott, mivel szerinte egy ilyen húzás akár a társadalom megítélését is megváltoztathatja az idős nőkkel kapcsolatban.

Az olasz Vogue tehát a tavaly elhunyt főszerkesztő, Franca Sozzani után is felhívja a figyelmet az olyan szociálisan érzékeny témákra, mint a családon belüli erőszak, a plasztikai beavatkozások vagy a kábítószer-függőség. Az új főszerkesztő, Emanuele Farneti azt mondja, hogy ezzel a kiadással kívánt rámutatni arra, hogy a mai 60-70 éves emberek már nem olyanok, mint korábban: aktívabbak, vonzóbbak, mint például Lauren Hutton, akin állítólag semmilyen plasztikai beavatkozást nem végeztek. Hutton mellett helyet kapott a lapban többek között a 62 éves modell, Iman, Benedetta Barzini, aki a Vogue Italia első címlaplánya volt 1965 novemberében, de van egy mélyinterjú Marina Abramoviccal és egy cikk a világ első transzszexuális modelljéről, a 66 éves Tracey Normanról is.

Ne keresd többé az állatszőrt a Guccinál

Nemcsak a Stella McCartney ügyel a fenntarthatóságra, hanem a szintén a Kering csoporthoz tartozó Gucci is, melynek vezérigazgatója, Marco Bizzari a londoni College of Fashionben tartott előadása során említette meg a luxusmárka új politikáját, miszerint 2018-tól nem használnak állattól származó szőröket. Ami jó hír az állatjogi aktivistáknak és rossz hír a környezetvédőknek, mivel köztudott, hogy a műszőrme előállítása az International Fur Trade Federation szerint háromszor annyi nem megújuló energiaforrást emészt fel, mint amennyit a valódi prémek igényelnek.

Viszlát Gucci bunda!
Viszlát Gucci bunda!Venturelli / Getty Images Hungary

Ráadásul a műszőrme ruhákat gyakrabban dobják ki, mint a valódit, de a kamuszőr a kőolaj-alapú műanyag zacskókhoz hasonlóan körülbelül ezer év alatt bomlik le, míg az igazi egy év alatt biológiailag képes lebomlani. A WWD.com információi szerint a márka nyolc éve tervezi a szőr elhagyását, de a drasztikus döntéshez kellett Alessandro Michele (a Gucci kreatív igazgatója) is, aki nagy állatvédő hírében áll és kegyetlenségnek tartja, hogy évente 100 millió állattot ölnek meg a divat kedvéért.

A Gucci a szőrmentessség mellett számos más változtatást kíván behozni a fenntarthatóbb működés érdekében, például a textilgyártás területén, de Bizzarri megjegyezte, hogy ezek a változtatások nem járnak majd elbocsátásokkal.

Christian Louboutin nem tud hibázni

Világszerte sajnos csak nyolc cipőboltban lesz kapható Christian Louboutin és barátja, az indiai couture tervező, Sabyasachi Mukherjee limitált szériás közös kapszula kollekciója, ami nem az első és várhatóan nem is az utolsó a duó életében, mivel 2015-ben és 2016-ban is dobtak már piacra cipőket és táskákat. Az indiai motívumokban és anyagokban gazdag kollekcióban minden megtalálható a tűsarkún át a kényelmes edzőcipőig. Kattintsatok a galériára és nézzétek meg a gyönyörű színeket kapott méregdrága lábbeliket!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek