Tudjuk, mit viszel a strandra idén nyáron!

Bookline májusi könyvkedvencek: nagyot mentek a dánok és a tiniirodalom

A májusi könyvkedvencek a Bookline sikerlistája szerint a következők voltak: az első helyen végzett a kamaszok kedvencének, Leiner Laurának legújabb története, a második Paula Hawkins, A lány a vonaton szerzőjének két éve várt második regénye, a dobogó harmadik fokára Leslie L. Lawrence hátborzongató thrillere léphetett fel.

Májusban a legkedveltebb olvasmányok listájának majdnem a fele új megjelenésű könyv lett és nagyon komoly szerephez jutott a szépirodalom, Atwood, Nádas, Dragomán, Jászberényi, Háy János és Borbély Szilárd mind az olvasók kedvencei voltak.

Első helyen landolt a fiatalok sikerszerzőjének legújabb regénye: az Egyszer című könyve, a Bexi-sorozat zárókötete, melyben még egyszer utoljára visszatérnek a már ismert hősök, köztük Bexi és Nagy Márk, a megható jelenetek, és a popszakmai műhelytitkok. Az elmúlt évek minden kétséget kizáróan legnagyobb sikerkönyve Paula Hawkins Lány a vonaton-ja. Most itt a második kötet, a várva várt új regény, A víz mélyén, ami máris helyet követelt magának nemcsak a nyomtatott, de az e-könyvek sikerlistáján is. A regény a női lélek és az emberi ösztön mélyére hatoló, boszorkányüldözéseket megidéző sztori, és a szerzőnő ezúttal sem okoz csalódást.

A Bookline havonta megújuló sikerlistájának harmadik helyére került a szintén új megjelenésű Leslie L. Lawrence történet, az Ördögtojások, ami hajmeresztő kalandra hívja olvasóit. A főhős Svájcban nyomoz titokzatos múmiák után, a sors pedig eközben nemcsak szélhámosokkal, boszorkányokkal és kísértetház-tulajdonosokkal hozza össze, hanem magával II. Miklós orosz cárral és Raszputyinnal is.

Májusban helyet követelt magának a szépirodalom

Atwood, Nádas, Dragomán, Jászberényi, Háy János és Borbély Szilárd mind az olvasók kedvencei voltak. Hatodik helyre került Margaret Atwood új regénye, A szolgálólány meséje. A szerzőt a regény megjelenését követően Booker-díjra jelölték, elnyerte a rangos, sci-fiknek kijáró Arthur C. Clarke- díjat, idén pedig nagy sikerrel mutatták be a regényből készült sorozatot. Az áprilisi megjelenés óta a sikerlista állandó szereplője Nádas Péter várva várt új regénye, a Világló részletek (most 15. lett). A szerző személyes emlékirataiban olyan közel engedi magához az olvasót, mint azelőtt még sosem, és a tőle megszokott precizitással indul nyomozásra, megkísérli saját, illetve a világ történelmének lehető legpontosabb rekonstrukcióját.

clk

Borbély Szilárd Nincstelenek című regénye új a listán (45. hely). Bár a könyv a szerző tragikus halála előtt egy évvel jelent meg, most került először a sikerlistára. A történet a szerző gyermekkorának jól ismert helyszínére, egy szatmári kis faluba kalauzolja vissza az olvasót, ahol a kilátástalan sorsok mögött megcsillannak ennek a zárt világnak a sajátos karakterei, terei és hiedelmei, úgy, ahogyan csak egy gyerek láthatja azokat. 

Bookline nyomtatott Top 50 lista (első 10 helyezett, 2017. május)

Pozíció Szerző Cím
1. Leiner Laura Egyszer
2. Paula Hawkins A víz mélyén
3. Leslie L. Lawrence Ördögtojások 1-2.
4. Melk Wiking Hygge
5.  Jessica Joelle Alexander, Iben Dissing Sandahl  Gyereknevelés dán módra
6. Margaret Atwood   A szolgálólány meséje
7.  Kathryn Croft  A lány, akit elvesztettél
8.  Philip Zimbardo, Vivian McCann, Robert Johnson  Pszichológia mindenkinek 1.
9.  Diana Gabaldon  Outlander 4. - Őszi dobszó I-II. kötet - puha kötés
10.  Borsa Brown Az arab lánya - második rész

A Bookline sikerlistájára májusban több pszichológiai témájú könyv is felkerült. Ilyen Philip Zimbardo, Vivian McCann, Robert Johnson Pszichológia mindenkinek 1. Pszichológia mindenkinek c. sorozatának immár magyarul is olvasható első kötete, vagy Gary Chapman – Öt szeretetnyelve (26. hely), amiben a világhírű szerző az életre szóló szeretet titkát osztja meg olvasóival, egy olyan nyelvét, amelyet bárki könnyedén elsajátíthat.

Az e-könyvek között Paula Hawkinst Borsa Brown műve Az Arab lányának 2. része követi, harmadik helyre pedig Yuval Noah Harari Homo Deus-a került, amiben a világhírű jeruzsálemi egyetemi tanár, Yuval Noah közérthető, mégis minden részletre kiterjedő alapossággal mutatja be az emberiség lehetséges jövőjét.

Bookline e-könyv Top10 lista (első 5 helyezett, 2017. május)

Pozíció Szerző Cím
1. Paula Hawkins A víz mélyén
2.  Borsa Brown  Az Arab lánya 2 - Kötődés Kelethez, vonzódás Nyugathoz
3. Yuval Noah Harari   Homo Deus
4.  Nádas Péter Világló részletek
5. Yrsa Sigurðardóttir   Gének
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek