Te tudod, mi az a Pinatex?

Új anyagok a láthatáron: az ananászok eddig eldobott vagy eltüzelt leveleiből műbőr jellegű ruhák, az eukaliptuszból pedig műselyem készül.

A főként nagy erőforrásigényű pamutot, és a lassan de biztosan mindent poliészter darabokkal beterítő műanyagot felhasználó ruhaipar környezetkímélőbbé tétele sok környezetvédelmi szervezet álma, de az új, környezetbarát alapanyagok egyelőre nem igazán tudták megvetni a lábukat e téren. A Treehugger most felsorolt néhány anyagot, ami szerintük jó eséllyel változtathat majd ezen a trenden, bár azért az kérdéses, hányan akarnak majd gombafonalakból készült ruhákat hordani. 

Pinatex

A Pinatex névre hallgató anyag létrejötte kétségkívül jó hír az ananásszal foglalkozó termelők számára, az újonnan létrehozott anyaghoz ugyanis az ananász eddig elégetett, vagy rohadásra ítélt leveleit használják fel. 40.000 tonnányi ilyen melléktermék keletkezik minden évben, ami azonban eddig csak fejtörést okozott a gazdálkodók számára, az mostantól plusz pénzt is hozhat a konyhára. Az ananász levelek rostjaiból létrehozott anyag a készítők szerint erős, sokoldalú, jól szellőzik, puha, rugalmas, és kiválóan alkalmas arra, hogy különböző mintákat nyomjanak vagy varrjanak rá. Ráadásul magától értetődően biológiailag lebomló anyagból készül, így könnyen lehet, hogy egy új, környezetbarát műbőr féleség megszületésének lehetünk szemtanúi.

Brunch-bags-black-and-white-by-PIÑANA-BAG
Marek R. Radwanski / http://www.ananas-anam.com

További előnye a négyzetméterenként 480 darab levélből készült állat- és környezetbarát bőr alternatíva szép felgönygyölíthető hengerekben érkezik a gyárakba, nem kell tehát a szabálytalan formájú bőrdarabok méretével bajlódnia a gyártóknak.

MycoTEX

A micéliumból, azaz a gombák a talajt átszövő fonalaiból készülő ruhák még furcsábban hangozhatnak, pedig a gombafonalak felhasználásával készült biotéglákból tornyot is építettek már. Az élő szövetből „növesztett” anyag esetében nincs szükség szövésre/fonásra az anyag holland feltalálója, Aniela Hoitink elmondása szerint a gombafonál-alapú ruhadarabokat közvetlenül az öntőformára növesztik, és könnyűszerrel módosíthatóak. A MycoTEX termelés ráadásul kis vízigényű folyamat, a kész anyag pedig antibakteriális, és bőrápoló képességekkel is rendelkezik.

Fungal Futures MycoTEX 1 590.png
www.fungal-futures.com

Eukaliptusz

A Wool & the Gang névre hallgató cég terméke a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt, és egy pépesített eukaliptusz fák segítségével létrehozott fonallal indul csatába a környezetkímélő alapanyagok területén. A cég által Tinának becézett fonaltípus elmondásuk szerint jobb felszívóképességgel rendelkezik, mint a pamut, puhább, mint a selyem, és hűvösebb, mint a vászon. A szintetikus anyagokhoz hasonló erősségű anyagot, amiből a fonal készül, Tencelnek hívják, ami egy olyan műselyemféle, aminek a gyártásához kizárólag újrahasznosított/újrahasznált vizet és oldószereket használnak. 

Tina Tape Yarn 10
www.woolandthegang.com
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek