5 kisebb fesztivál, amit szeretünk

Mert van ám élet a nagy fesztiválokon túl is

A jól bejáratott, nagyobb fesztiválok mellett érdemes szétnézni a "kistestvérek" között, főleg ha családiasabb közegre és a megszokottól eltérő fellépőkre, programokra vágyunk. Mi idén is készültünk egy szubjektív gyűjtéssel, ezek között ott van régi kedvencünk a Bánkitó - akiknek idén jobb időjárást kívánunk - egy új favorit a Kolorádó fesztivál - ami kapcsán több több buszban reménykedünk - és készültünk családbarát, sportos, művészeti ajánlásokkal is.

Miért jók a kis fesztiválok?

  • A zenei programok terén általában jóval tematizáltabbak, mint a nagyobb testvéreik, így mi is könnyebben megtalálhatjuk azt a közeget és programkínálatot, ami a legközelebb áll az érdeklődésünkhöz

  • Általában szép környezetben vannak, gyakran vízparton, ami másnaposan elég jó tud lenni.

  • Sokkal olcsóbbak, mint a bejáratott nagy fesztiválok, de természetesen ezért cserébe nem is várhatunk tőlük külföldről zenei csúcsragadozókat

  • Viszont annál több magyar rétegzenét képviselő, hazai együttest láthatunk a színpadokon.
     
  • Ezeken a fesztiválokon általában erősen jelen vannak a különböző civilszervezetek, akik általában erős nappali programokkal szoktak készülni

  • Mivel ezek tényleg kicsit fesztiválok, simán megteheted, hogy egyedül is elmész, biztos belebotlasz valamelyik ismerősödbe.

1. Kolorádó

A tavalyi év újonca kapott hideget-meleget a start után, dea buszos ügy, és egyéb kisebb malőrtőleltekintve az lett az általános konklúzió, hogy kell ez a Kolorádó. Egyrészt, mert kiváló helyszínen van, vagyis itt van a várostól egy köpésre, mégis, amikor megérkezik az ember, olyan mintha rohadt messze kerülne a fővárosi őrülettől. Ehhez mondjuk sokat hozzáad az is, hogy a nagykovácsi dombok között a hálózati lefedettség a nullával konvergál, úgyhogy nincs mese, klasszikus kommunikációs eszközökhöz kell folyamodnunk, ha társas interakcókra vágyunk. 

Azért egy jó tanács: ha rühelled a természetet, nem bírod az alternatív zenéket, meg úgy egyáltalán azt a budapesti kreatív szcénát, akik a hétvégi éjszakákban a Madách tér - Toldi - Vittula - Fekete kutya - Dzzzs bár tengelyen mocorog, nagy ívbe kerüld el a Kolorádót, akkor meg pláne, ha napi huszonnégyben a hazai zenecsatornákon lógsz, és kedvenceid a tehetségkutató versenyekről kerülnek ki.

13475107 1133208813404353 7601114331156976634 o 0
kolorádó


Ellenkező esetben erősen ajánlott, vagyis ha szereted a rétegzenét, a fűben fetrengést vagy azt, hogy úton útfélen ismerősbe botlasz. A stílusbeli merítés idén is elég nagy lesz, sőt, most külföldi fellépőkkel is erősítenek a szervezők, ott lesz  például a Geoff Barrow új zenekara, a Beak, Tama Sumo, az Africaine 808, Blawan, DJ Speculator aka Willie Burns, Samo DJ, és Young Marco. A hazaiak közül pedig tényleg nagy a felhozatal, lesznek régiek meg újak is, játszik például  a Ricsárdgír, fellép az Index tehetségkuatójának a győztese, a Gustave Tiger, aztán fellép a Middlemist Red, a Volkova Sisters, Veszélyes Faszfejék, és még sokan mások.

Mikor?

2017. június 7-10.

Hol?

Nagykovácsi

Mennyi?

  • 2017. április 1-től 9000 forintért június 4-ig vagy a készlet erejéig.
  • Sátorjegyet is tudsz már most vásárolni 1500 forintért! 

2. Bánkitó

Vállaltan az egyik kedvenc fesztiválunk, többek között azért, mert szuper a lokáció, mert szeretjük a jól kiszámítható alternatív zenei programját, és nem mellesleg mert okos-fontos (nem ironizálunk) kulturális programok közül is válogathatunk. Utóbbiak minden évben egy adott társadalmi probléma köré rendeződnek, idén pedig egy finoman szólva is nagyon aktuális téma, a korrupció lesz a vonalvezető. A szervezők szerint ugyanis a mutyi elfogadhatatlan, függetlenül ki, vagy milyen párt színeiben csinálja. Civilek, képzőművészek, színészek és zenészek együtt fogják elmondani, megjeleníteni és legfőképp kiadni magukból az ezzel kapcsolatos negatív kritikájukat.

A Bánkitó is újít idén, és zenei fronton a magyar bandák mellett több feltörekvő és már ismert külföldi zenekarral is bővül a fellépők listája. De még mielőtt attól tartanánk, hogy ez a fesztivál is belép a nagyok táborába, mindenkit megnyugtatunk: a szervezők szeretnék megőrizni a fesztivál eddigi, családias atmoszféráját, így nem lesznek V.I.P. sátrak, szeparáció, marad minden a régiben, csak a programok színesednek.

A szervezők szerint idén a Bánkitó két legdurvább koncertjét a brit Slaves és a német The Picturebooks fogja adni. Hazai vonalról pedig minden évben, most is érkezik majd a Middlemist Red, és a Zságer-Genser páros Changing Grey-re keresztelt elektronikus live-actje is elszállós, liquid technójukkal, de játszani fog a Csaknekedkislány, a Tilos Rádió Robour csapata, és számíthatunk egy elég ritka modern arab popzenét játszó csapatra is, a A-WA -ra.

Mikor?

2017. július 12-15.

Hol?

Bánk

Mennyi? 

4 napos bérlet – 22 000 Ft

Napijegy – 9 000 Ft

Sátorjegy – 4 500 Ft

Alsópetényi Kemping – 6 500 Ft

3. Kerekdomb fesztivál

Azoknak, akik inkább művészeti és sportélményekre vágynak, mindenképp érdemes szemezgetni a Kerekdomb feszitvál programjaibólm amit évente két alkalommal – júniusban és szeptemberben rendeznek meg.  A parasztházak és nemesi kúriák udvarait nagykoncertek, színházi előadások és kortárs költők töltik meg kultúrával: fellép Fábián Juli & Zoohacker, az Antonia Vai Band, Szabó Balázs Bandája, a Jónás Vera Experiment és Szalóki Ági, a Momentán Társulat, valamint a Nézőművészeti Kft. tagjai, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László.

A látogatókat blues és irodalom, gasztronómia és fröccsterasz várja az Oroszlános Borhotelben, könnyűzene a Vincellér Házban, komolyzene a település katolikus templomában. Akik pedig inkább sportolnának, arra is lesz lehetőség: a futni vágyók félmaratonon tehetik próbára állóképességüket, míg a biciklisek a dombok között kerekezhetnek.

Levezetésként vagy önálló programként ellátogathatunk a helyi bortermelők pincéibe, vagy részt vehetünk borpikniken is. A szervezők gondoltak a gyerekekre is, vagyis inkább a szülőkre, hiszen míg ők a kedvenc programjaikon múlatják az időt, a nagyobb lurkókat a Hegyaljai Alkotóház, a legkisebbeket pedig a Ringató várja.

Mikor?

2017. június 16-18.

Hol?

Tállya

Mennyiért?

3000 Ft- 8000 (részletek itt)

4. B. my. Lake

2017. augusztus 23-tól 4 napon át lehet óriásit bulizni techno/tech-house/minimal/house dj szettekre a Balaton parton, pontosabban Zamárdiban. Szállásokról nem árt időben gondoskodni, vagyis ha eddig nem tetted meg, akkor valószínűleg már késésben vagy, de ha nem ijeszt meg a sátrazás, akkor a szeparált B.my.Lake - BeachFront kempingben nagy valószínűséggel találsz majd magatoknak helyet. A fellépőkről itt tudsz részletesen tájékozódni.

Mikor? 

2017. augusztus 23-26.

Hol?

Zamárdi

Mennyi?

Napijegy: 8500Ft- 14 900 (részletek itt)

5. Művészetek völgye

A nyár művészeti összfesztiválját, a 27. Művészetek Völgyét idén sem tanácsos kihagyni. A tíznapos fesztivál közel 1200 programmal és produkcióval - köztük koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi estekkel, közösségi programokkal, interaktív játékokkal és új udvarokkal - várja a látogatókat. A külföldi fellépők (Nouvelle Vague, Pink Martini, Deluxe) mellett természetesen fellépnek a hazai könnyűzenei színtér jól ismert arcai is, mint például a 30Y, Fábián Juli & Zoohacker, a Quimby, a Kiscsillag, az Ivan & The Parazol, Palya Bea a Budapest Bár. A zenés programokon kívül számos egyéb kulturális program közül is lehet majd válogatni, például saját udvarral várja a látogatókat a Momentán Társulat, Szirtes Edina Mókus, Harcsa Veronika, a Kaláka együttes, a Virtuózok, a Magyar Írószövetség és a Kőbányai Zenei Stúdió is. Még több programért erre.

Mikor? 

2017. július 21-30. 

Hol?

Kapolcs, Vigándpetend és Taliándörögd

Mennyi?

3500 - 27 000 Ft-ig (részletek itt)

Oszd meg másokkal is!
Mustra