Nincs többé bokorba szarás a Hajógyárin!

Fellélegezhetnek a bokrok a Hajógyári-szigeten, ünnepélyesen átadták a nyilvános illemhelyet.

Annyi meghívót kap egy szerkesztőség egy nap, hogy igazán nehéz kiválasztani közülük, hogy melyik az az esemény, aminek az olvasók is örülnének és valóban érdekfeszítő, de legalábbis hasznos dologról szól. Most megérkezett az levél, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, és egyébként is, ünnepélyes budiátadón még sosem jártunk. Igen, a hajtás után egy nyilvános illemhelyátadásról olvashatsz!

Kezdjük azzal, hogy alapvetően nagyon jó dolog, hogy nyilvános vécé épül Budapesten, mert már számtalan helyen elhangzott, hogy kimondottan kevés van belőlük a fővárosban. Az külön pozitívum, hogy a Hajógyári-szigeten végre lesz rendes illemhely, hiszen hatalmas zöld terület, klassz játszótérrel, kifejezetten kellemes időtöltés a hétvégi napsütésben kiülni piknikezni, tollasozni a réten és napozgatni. Eddig azonban a nagy ejtőzés közepette WC hiányában a környező bokrokat kellett megtisztelni, ami azért elég sokat ront a kikapcsolódás komfortérzetén vagy éppen a friss levegő élvezetén, ha éppen rossz helyre tesszük le a plédet. Na, ennek most vége, a játszótér mellett ugyanis épült egy nyilvános mosdó, és bár valljuk be, egy fejlett ország fővárosának egyik legnagyobb közparkjában ez a világ legtermészetesebb dolga kellene hogy legyen, mégis szerveztek rá egy ünnepélyes budiavatót, úgyhogy elmentünk megnézni milyen is egy ilyen sajtótájékoztató. 

Mire számítsunk? 

Mielőtt elmegyünk egy eseményre, mindig van egy kép a fejünkben, hogy mégis mi fog ott történni. De mikor klotyóátadásra invitálnak, akkor az ember megzavarodik. Vajon tényleg ott áll majd Gerendai Károly és kedvesen beinvitál minket, hogy nézzük meg együtt a piszoárt? Vajon Bús Balázs kerületi polgármester mesél a beruházás nehézségeiről, vagy arról, hogyan fogalmazódott meg az ötlet, miszerint jobb vécébe szarni mint egy bokorba? Átkötik nemzeti szín szalaggal az ajtót, amit együtt átvágnak, miközben a kamerába mosolyognak? Lesz-e felállítva egy kisasztal pogácsával és ásványvízzel a sajtónak? És vajon készülnek-e az alkalomhoz illő sajtóajándékkal? 

Ünnepi beszédek

A rendezvényen Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője elmondta, hogy 5 évre megkapták a fővárostól a használatbavételi engedélyt, vagyis már nem kell ezt évről-évre újra igényelni. Eddig is fejlesztették a Hajógyári-sziget területét, igaz, olyan projektek valósultak meg, amelyek a fesztivál szempontjából voltak igazán fontosak, de most sok egyéb mellett azt is vállalták, hogy nyilvános WC-t telepítenek és üzemeltetnek. "Mi is éreztük, hogy nagy szükség van egy ilyen szolgáltatásra, mert a szülőket és a gyerekeket is megkíméli a kényelmetlen helyzetektől" - mondta el Gerendai, aki arról is mesélt, hogy elég gyakori, hogy WC híján a Sziget irodába kéredzkedtek be az emberek. "Remélem élmény lesz lesz majd használni, már amennyire annak lehet ezt nevezni" - tette hozzá.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere is elmondta, hogy már időszerű volt, hogy kiépüljön egy ilyen illemhely, mert a környékbeli gyerekek, anyukák, családok vagy éppen a kutyával érkezők akár egész napot is kint töltenek a szabadban. Kádár Tamás, a Sziget Kft. operatív vezetője pedig arról beszélt, hogy a Sziget az elkövetkezendő 5 évben még tervezi az utak felújítását, a parkosítást, illetve egy futókör kiépítését padokkal, szemetesekkel, és még számtalan olyan dolgot, aminek nem csak a fesztiválra érkezők veszik majd hasznát. 

Sehol egy szalagvágás

Az esemény szürrealistását kissé csökkentette, hogy kimaradt az átadásoknál megszokható nemzetiszín szalag átvágása, pedig előzetesen ezt vártuk a legjobban, ahogyan magukról a WC-kről sem hangzott el annál több, hogy próbálták a lehető leginkább vandálbiztosra csinálni, ami egyébként a gyakorlatban azt jelenti, hogy homályos a tükör. Nem voltak hoszteszek, akik széles mosollyal mutatták meg az öblítést, és egyszer sem hangoztak el a sajtótájékoztatón azok a népszerű hívószavak, mint hogy "modern technológia", "jövőbe mutató megoldások" vagy "világszínvonalú szolgáltatás". Itt tényleg csak annyi történt, hogy megmutatták, hogy végre nem kell a bokorba járni szarni és kezet is lehet mosni, majd miután ezt mindenki nyugtázta, csendben véget is ért az esemény pogácsa és repi vécékefe nélkül. 

Nincs itt semmi látnivaló, csak budik

A nyilvános illemhelyet a Sziget iroda mögött, a játszótértől nem messze kellemes, árnyékos, fáktól övezett részen kell keresni. Összesen 6 darab női, 4 férfi vécé és 4 piszoár várja azokat, akiket hív a szükség, illetve van egy mozgássérült WC és egy ezzel egybeépült pelenkázó is. Konténeres illemhelyeket kell elképzelni, és aki járt már fesztiválon, pontosan tudja milyenek ezek, aki meg nem, annak mutatjuk a galériában. Egyébként nem lesz állandóan nyitva, viszont jó hír, hogy a fesztivál idején is működni fog. A tisztaságról állandó személyzet gondoskodik majd, ők folyamatosan takarítják, illetve pótolják a szükséges eszközöket, mint például a vécépapír vagy a kézmosó. Ráadásul az egész ingyenes lesz, ugyanis a működtetés költségeit is magára vállalta a Sziget Kft. 

Mustra