Így süss olyan kenyeret, mint a csúcséttermeké

Olvasási idő kb. 9 perc

Ha beülsz egy menő étterembe, nagy eséllyel a kenyér (és a vaj) lesz az első dolog, amit megkóstolsz. Ami valahogy nem hasonlít arra, amit otthon tartasz. Kivéve, ha követed David Seboek, a Baraka étterem tulajdonosának és kenyérszakértőjének receptjeit, mert akkor pont olyan jó kenyered lesz otthon, mint a csúcséttermekben.

„A kenyér az éttermi élmény legfontosabb eleme. Rendszerint ez az első, amit a vendég megkóstol, és ez az, ami a többi étel tónusát megadja. Azt mutatja, hogy egy étterem mennyire figyel a részletekre" – vallja David Seboek, a budapesti Baraka étterem tulajdonosa és kenyérszakértője. A magyar származású David pszichológiát tanult New Yorkban, aztán úgy döntött, inkább pék lesz. New York egyik külső negyedében volt az első munkahelye, később dolgozott Manhattanben a kultikus The City Bakery pékségben. Tudod, ez az a hely a Szex és New Yorkban, ahol Carrie szerint New York legjobb brownie-ja kapható.

baraka web 19
Kövesdi Réka / Baraka

De élt és dolgozott Franciaországban, a Loire-völgyében is. Budapestre magyar származása miatt látogatott el, végül itt ragadt. A feleségét is itt ismerte meg, közösen üzemeltetett éttermük, a Baraka 16 évvel ezelőtt Budapest egyik első fine dining étterme lett. 15 éven át az összes kenyeret, és desszertet ő készítette, egy éve döntött úgy, hogy csak a kenyerekre fog koncentrálni.

Szóval ha valaki, ő tudja hogyan készül a jó kenyér. Megkértem, adjon pár tuti tippet, és árulja el kedvenc receptjeit. 

A 3 legfontosabb dolog, mielőtt nekiállsz

  • A liszt legyen jó minőségű! Hagyjunk elég időt a kelesztésre. Az ízek akkor érnek össze, és akkor adják ki magukat igazán.
  • Hiába kelesztettünk egy tésztát akár 20 órán át, ha utána a formázáskor nem jól kezeljük. Bánjunk vele lazán! Ne nyomjuk, préseljük ki belőle a levegőt.
  • A sütés is nagyon fontos! Az elején nagyon meleg kell legyen a sütő, hogy a tészta szép magasra dagadjon.

Alábbi receptek mindegyikéből 4 közepes méretű buci/kenyér jön ki.

PIRÍTOTT MAGOS KENYÉR CURRYVEL

Pirított magok:

Melegítsük elő a sütőt 160 Celsius-fokra.

Keverjünk össze 200 g tökmagot és napraforgómagot a következőkkel:

  • 1 kávéskanál tengeri só
  • 2 kk madras curry
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 evőkanál méz

Keverjük össze alaposan, és süssük 8 percig, a folyamat közepén egyszer keverjük meg az így kapott mixet. Vegyük ki és hagyjuk hűlni.

Kenyér:

  • 800 g fehér kenyérliszt
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 30g tengeri só
  • 10g friss élesztő
  • 7dl víz
  • 1 kis kanál cukor
  • 1 evőkanál fekete szezámmag
  • 1 evőkanál madras curry
  • 2 evőkanál tökmagolaj
  • 3 evőkanál méz
currys3
Kövesdi Réka / Baraka

Keverjük el az élesztőt 2 dl langyos vízben cukorral, engedjük, hogy felfusson és habos, könnyed legyen. Eközben kézzel vagy mixerrel keverjük össze a liszteket a sóval és a fűszerekkel.

Miután jól összekevertük és az élesztő felfutott, adjuk hozzá a lisztkeverékhez és keverjük el a maradék (500 ml) vízzel, olívaolajjal és mézzel.

Gyúrjuk körülbelül 10 percig, amíg egyik oldalára sem tapad oda a tészta a gépnek vagy kézzel amíg ruganyos, de nem ragacsos lesz. Adjuk hozzá a magokat és gyúrjuk az egészet össze. Az így kapott tésztát egy kellően nagy, olajjal kikent tálba helyezzük és hagyjuk dagadni.

Várjuk meg, míg a tészta a kétszeresére dagad. (Mindig fedjük le konyharuhával vagy műanyag fóliával a tálat).

Vegyük ki a tésztát, vágjuk négy egyenlő részre, gyúrjuk kemény golyókká, és ismét hagyjuk, hogy a duplájára dagadjanak.

Amikor ez megtörtént, finoman mozgassuk át az ujjainkkal a tésztát ügyelve arra, hogy ne préseljük ki az összes levegőt és alakítsunk a tésztából igény szerinti formákat (pl. baguette). Finoman gyúrjuk át a tészta minden részét, figyelve arra, hogy a kenyér alja zárt maradjon.

Melegítsük elő a sütőt 185 Celisus-fokra. Hagyjuk kelni egy kis ideig még a tésztát, amíg vissza nem kapja az előbbi formáját. Vágjunk finom metszéseket a kenyér tetején, hogy még szebb külsőt kapjon miközben sül. Spricceljük le a tésztát vízzel, vagy kenjük le vízbe mártott ecsettel.

Süssük 40-45 percig, amíg a kenyér alja nem ad ki tompa hangot kopogtatás közben.

DIÓS KENYÉR

Hozzávalók

  • 900 g fehér kenyérliszt
  • 100 g zabliszt
  • 30 g finomra őrölt tengeri só
  • 20 g barna cukor
  • 10 g friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 700 ml víz
  • 200 g dió, diófélék
  • 2 evőkanál dióolaj
dios
Kövesdi Réka / Baraka

Helyezzük a diókat egy tálba és fedjük le vízzel. Tegyük félre, és hagyjuk állni egy egész éjszakán át a hűtőben.

Másnap futassuk fel az élesztőt 2 dl vízben és egy teáskanál cukorral. Hagyjuk, amíg habos nem lesz.

Szűrjük le a diókat a vízből, a vizet pedig melegítsük egy kicsit tovább a szobahőmérsékletnél.

Egy tálban keverjük el a liszteket a sóval. Adjuk hozzá az élesztőt, vizet és az olívaolajat. Gyúrjuk körülbelül tíz percig, amíg egyik oldalára sem tapad oda a tészta a gépnek vagy kézzel amíg ruganyos, de nem ragacsos lesz. Adjuk hozzá a diókat és gyúrjuk az egészet össze. Az így kapott tésztát egy kellően nagy, olajjal kikent tálba helyezzük és hagyjuk dagadni.

Várjuk meg, míg a tészta a kétszeresére dagad. (Mindig fedjük le konyharuhával vagy műanyag fóliával a tálat). Vegyük ki a tésztát, vágjuk négy egyenlő részre, gyúrjuk kemény golyókká, és ismét hagyjuk, hogy a duplájára dagadjanak.

Amikor ez megtörtént, finoman mozgassuk át az ujjainkkal a tésztát ügyelve arra, hogy ne préseljük ki az összes levegőt és alakítsunk a tésztából igény szerinti formákat (boule, baguette, rusztikus). Finoman gyúrjuk át a tészta minden részét, figyelve arra, hogy a kenyér alja zárt maradjon. Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius-fokra.

Hagyjuk kelni egy kis ideig még a tésztát, amíg vissza nem kapja az előbbi formáját. Vágjunk finom metszéseket a kenyér tetején, hogy még szebb legyen a kenyér, miközben sül. Spricceljük le a tésztát vízzel vagy kenjük le vízbe mártott ecsettel.

Süssük 40-45 percig, amíg a kenyér alja nem ad ki tompa hangot megkocogtatás közben.

CSICSÓKÁS-ROZMARINGOS KENYÉR

Hozzávalók

  • 800 g fehér kenyérliszt
  • 200 g csicsóka
  • 6 dl langyos víz
  • 25 g tengeri só
  • 1 kis kanál cukor
  • 5 g friss élesztő
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 5 friss rozmaringszár
csicsokas
Kövesdi Réka / Baraka

Mossuk meg alaposan a csicsókát, ezt követően finoman, lágy állagúra süssük meg a sütőben. Várjuk meg, míg kihűl, hámozzuk meg, és törjük össze.

Addig melegítsük az olívaolajat, amíg már nem válik kézmeleggé, tegyük hozzá a rozmaringot és hagyjuk legalább 30 percig, hadd ívódjon bele a rozmaring esszenciája az olajba. Vegyük ki a rozmaringszárakat és aprítsuk fel.

Keverjük össze a lisztkeveréket, cukrot, sót, rozmaringleveleket és az élesztőt. Adjuk hozzá vizet, a csicsókapürét valamint az olívaolajat. Gyúrjuk körülbelül tíz percig, amíg egyik oldalára sem tapad oda a tészta a gépnek vagy kézzel, amíg ruganyos, de nem ragacsos lesz. Adjuk hozzá a diókat és gyúrjuk az egészet össze. Az így kapott tésztát egy kellően nagy, olajjal kikent tálba helyezzük és hagyjuk dagadni.

Hagyjuk kelni a tésztát egy éjszakán át a hűtőben. (Mindig fedjük le konyharuhával vagy műanyag fóliával az edényt.) Vegyük ki a tésztát, engedjük fel szobahőmérsékletre, vágjuk négy egyenlő részre, formázzunk feszes tésztagolyókat és hagyjuk, hogy a duplájára keljen.

Ha ez megtörtént, finoman gyúrjuk át és formázzuk ismét. Hagyjuk, hogy újra a kétszeresére növekedjen a tészta. 20 perccel sütés előtt melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vágjunk finom metszéseket a kenyér tetején, hogy még szebb külsőt kapjon a kenyér, miközben sül. Spricceljük le a tésztát vízzel vagy kenjük le vízbe mártott ecsettel.

Süssük 20-25 percig, amíg tompává nem válik a kenyér aljának hangja.

FEKETE SZEZÁMOS BRIÓS

Hozzávalók

  • 1 kg fehér liszt
  • 180 g cukor
  • 30 g tengeri sós
  • 1 narancs és 1 lime héja
  • 4 tojás
  • 50 g friss élesztő
  • 3 dl meleg tej
  • 200 g lágy vaj
  • 1 teáskanál fekete szezámpaszta
  • fekete szezámmag a szóráshoz
brios2
Kövesdi Réka / Baraka

Keverjük össze az élesztőt az egy teáskanál cukorral. Hagyjuk, hogy felfusson és habossá váljon a textúrája. Keverjük össze a lisztet a cukorral, sóval, és a citrushéjakkal. Adjuk hozzá a tejes-élesztős mixet, fekete szezámpasztát és a tojásokat a lisztkeverékhez. Gyúrjuk addig, amíg már nem lesz ragadós. Szükség esetén, adjunk a tésztához egy kis vizet, ha túl száraznak ítéljük.

Adjuk a tésztához a lágy vajat és alaposan dolgozzuk össze. Ezt követően egy kellően nagy olajozott tálba helyezzük, hogy a tészta a kétszeresére dagadhasson. Fedjük le törülközővel vagy műanyag fóliával. Hagyjuk állni.

A tésztát 30 grammos darabokra porciózzuk. Formáljunk kis golyókat és helyezzük egy sütőpapírral ellátót tálcára. Ismét hagyjuk, hogy a duplájára növekedjen.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Üssünk fel egy tojást a sütéshez. Egy ecset segítségével egyenletesen kenjük át a tészták felületét, majd szórjuk rá a fekete szezámmagot a tésztagolyók tetejére.

12 percig süssük.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

  • életem
Ezért néz ki minden gazdi úgy, mint a kutyája
Ezért néz ki minden gazdi úgy, mint a kutyája

A kutatások szerint többről van szó, mint puszta véletlenről.

március 16., 15:10

  • Offline
Kevesen ismerik a Titanic igazi hősének történetét: így változtatta meg a katasztrófa az életét
Kevesen ismerik a Titanic igazi hősének történetét: így változtatta meg a katasztrófa az életét

Már a katasztrófa előtt is figyelemreméltó asszony volt, de a Titanic elsüllyedése után igazi hős lett.

március 16., 16:00

  • világom
Furcsa jelzések mutatták az utat ezeknek a repülőknek: ma már kész életveszély lenne
Furcsa jelzések mutatták az utat ezeknek a repülőknek: ma már kész életveszély lenne

Ma már életveszélyes volna ezekkel a jelzésekkel tájékozódnia a repülőknek.

március 16., 19:30

  • életem
Így élt túl egy hetet az autóbaleset után a roncsba szorult sofőr
Így élt túl egy hetet az autóbaleset után a roncsba szorult sofőr

Óriási szerencséje volt az árokba borult nőnek, hogy aznap reggel olyan ruhát vett fel.

március 17., 05:46

  • életem
A kórházi ágyából üzent Ferenc pápa: így hangzottak a szavai
A kórházi ágyából üzent Ferenc pápa: így hangzottak a szavai

Nagyjából egy hónapja van kórházban Ferenc pápa, vasárnapi imájában üzent a híveknek.

március 16., 17:30

  • VIP
A Sztálin Vasműnél látta meg leendő feleségét Nagy László
A Sztálin Vasműnél látta meg leendő feleségét Nagy László

Nagy László felesége, Szécsi Margit saját magát "a világ női vagányának" nevezte.

március 16., 16:46

  • Offline
Így vált terroristává az amerikai médiamágnás unokája
Így vált terroristává az amerikai médiamágnás unokája

Furcsa történet az amerikai médiamágnás unokájáról, akiről máig nem tudni, hogy bűnös-e vagy áldozat.

tegnap, 20:00

  • életem
Ez a 9 leggyakoribb fóbia: legalább 3-mal a saját környezetedben is találkozhatsz
Ez a 9 leggyakoribb fóbia: legalább 3-mal a saját környezetedben is találkozhatsz

Rengetegen szenvednek fóbiáktól a világon, nézzük a leggyakoribbakat.

március 17., 06:00

  • Offline
A kisebbik rossz – Így védte a haláltáborban a zsidó nőgyógyász a várandós nőket
A kisebbik rossz – Így védte a haláltáborban a zsidó nőgyógyász a várandós nőket

Borzalmas döntéseket kellett meghoznia az orvosnak.

március 16., 18:30

  • világom
Magyar lehetett a legendás viking kalandozó nevelőapja: együtt érték el Amerikát
Magyar lehetett a legendás viking kalandozó nevelőapja: együtt érték el Amerikát

A vikingek és a feltehetően magyar származású férfi már Kolumbusz előtt 500 évvel partra léphetett az amerikai kontinensen.

március 16., 19:00

  • Offline
Unokatestvérét vette feleségül Bach, 20 gyermekéből csak 10 élte meg a felnőttkort
Unokatestvérét vette feleségül Bach, 20 gyermekéből csak 10 élte meg a felnőttkort

Két feleségétől Bachnak hat fia született – csak egy nem foglalkozott zenével.

március 16., 14:36

  • Testem
Minden falat életveszélyes a férfinak, aki 28 élelmiszerre allergiás
Minden falat életveszélyes a férfinak, aki 28 élelmiszerre allergiás

Szinte lehetetlen étteremben ennie a fiatalembernek, aki 28 ételre allergiás számos egyéb intoleranciája mellett.

március 17., 07:25

  • Testem
Ha ilyen a vérképed, megérheted a 100. születésnapodat
Ha ilyen a vérképed, megérheted a 100. születésnapodat

Ez a 4 érték a laboreredményben kiemelten fontos a várható élettartam szempontjából.

március 16., 07:26

  • Testem
Észrevétlenül öregít, ha ebből a vitaminból keveset fogyasztasz
Észrevétlenül öregít, ha ebből a vitaminból keveset fogyasztasz

Kevesen ismerik ezt a vitamint, de ha hiányt szenvedsz belőle, az gyorsítja az öregedést, és növeli a szív- és érrendszeri problémák esélyét.

március 16., 06:30

  • világom
Sehol a világon nincs még egy ilyen színű tó
Sehol a világon nincs még egy ilyen színű tó

A sós víz és a különleges éghajlat együtt teszi, hogy ez a tó ilyen egyedülállóan néz ki.

március 17., 06:30

  • világom
Félrevezettek a filmek: ilyen szörnyű volt az aranyásók élete a valóságban
Félrevezettek a filmek: ilyen szörnyű volt az aranyásók élete a valóságban

Rettenetes körülmények között keresték az értékes fémet a gyors meggazdagodásról álmodó aranyásók.

március 17., 07:00

  • Offline
Kedv! Remények! Lillák! Isten véletek! – felismered, melyik versből idéztünk?
Kedv! Remények! Lillák! Isten véletek! – felismered, melyik versből idéztünk?

Most kiderül, mennyire emlékszel azokra a versekre, amelyeket irodalomórán tanultál az iskolában.

március 17., 06:46

  • világom
Ez volt a menü a világ leghírhedtebb börtönében az 50-es években: megirigyelhetnénk a választékot
Ez volt a menü a világ leghírhedtebb börtönében az 50-es években: megirigyelhetnénk a választékot

Többfogásos menüvel kínálták a rabokat a világ leghírhedtebb börtönében.

március 16., 13:36

  • Offline
Nagy földrajzi kvíz: melyik hegységben található Istállós-kő?
Nagy földrajzi kvíz: melyik hegységben található Istállós-kő?

Kvízünkben ezúttal arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismered Magyarország hegységeit.

március 16., 06:46

  • életem
7 árulkodó jel, ami leleplezi a mérgező barátságot
7 árulkodó jel, ami leleplezi a mérgező barátságot

Egy rossz barátság nemcsak érzelmileg meríthet ki, hanem az önbizalmadat is rombolhatja. Ezek a jelek segítenek felismerni, ha itt az idő továbblépni.

március 16., 14:00

  • lájfhekk
A YouTube titkai: a Google nem szeretné, hogy tudj ezekről
A YouTube titkai: a Google nem szeretné, hogy tudj ezekről

A videók többségét alig néhányan nézik meg, és a platform inkább az amatőr tartalmak gyűjtőhelye. Ez rejtőzik a YouTube kulisszái mögött.

március 16., 11:10

  • lájfhekk
Ezt az autószerelési költséget semmiképp sem spórolhatod meg
Ezt az autószerelési költséget semmiképp sem spórolhatod meg

Saját egészségünk érdekében is jó, ha autószerelőre bízzuk a gépjármű karbantartását.

március 16., 08:20

  • Mindennapi
Továbbra is munkát vállalnak: így élnek a nyugdíjasok Magyarországon
Továbbra is munkát vállalnak: így élnek a nyugdíjasok Magyarországon

Családi segítség, munka, sok nyugdíjas dolgozik Magyarországon.

március 16., 07:46

  • Offline
Ezt ettük a 40-es években az étteremben: megdöbbensz az árakon
Ezt ettük a 40-es években az étteremben: megdöbbensz az árakon

Egy 1947-es étlap alapján jártunk utána, vajon kik engedhették meg a háború utáni időszakban, hogy étteremben költsék el az ebédjüket.

március 16., 12:10

  • Testem
A mesterszakács tippjeivel pofonegyszerű az egészséges főzés
A mesterszakács tippjeivel pofonegyszerű az egészséges főzés

Vannak olyan sütési és főzési praktikák, amelyek segítik, hogy a nehezen emészthető ételek se okozzanak problémát.

március 16., 10:06

  • Testem
Így próbálták a férfiak eltüntetni a kopaszságukat régen
Így próbálták a férfiak eltüntetni a kopaszságukat régen

Ma már nem próbálnánk ki ezeket a megoldásokat.

március 16., 09:05

  • életem
Komoly veszélynek teszed ki magad, ha felteszed ezt a kérdést a családodról
Komoly veszélynek teszed ki magad, ha felteszed ezt a kérdést a családodról

Ha érintett vagy, semmit nem tehetsz ellene, teljesen jogszerű az eljárás.

március 16., 08:06

  • életem
„Láttam már vizelettel megtöltött PET-palackos gyűjteményt is egy lakásban” – interjú Imre Erika extrém takarítóval
„Láttam már vizelettel megtöltött PET-palackos gyűjteményt is egy lakásban” – interjú Imre Erika extrém takarítóval

Egy extrém takarító csak olyan lakásokban varázsol tisztaságot, ahová egy hétköznapi ember be sem teszi a lábát.

március 16., 12:40

  • világom
Legendás ennek az országnak a tisztasága, a csatonából is inni lehetne
Legendás ennek az országnak a tisztasága, a csatonából is inni lehetne

Az utcán is szinte enni lehetne a földről, annyira tiszta.

március 16., 08:50

  • Testem
Ez a világ legnagyobb ehető gombája: egyszerre tíz ember lakik jól vele
Ez a világ legnagyobb ehető gombája: egyszerre tíz ember lakik jól vele

Egyetlen darab tíz embernek elég egy ebédre a világ legnagyobb ehető gombájából.

március 16., 11:40

Érdekességek