Bármit el lehet adni Wes Andersonnal

Naivak voltunk, mikor azt hittük, hogy 2016-ban már senki nem fogja bevetni Wes Anderson sajátos képi világát és mesterien kidolgozott díszleteit a reklámanyagaiban, de a H&M rácáfolt erre és a New Wave rendezőtől rendelte meg karácsonyi kampányfilmjét. A hatásvadász húzáson felbuzdulva összeszedtük, hogy milyen divatházak és cégek hirdettek a rendezővel, illetve inspirálódtak Anderson munkáiból az elmúlt években!

1. Americana Manhasset kampány Budapesten

„Wes Anderson minden egyes új filmjével egyre ikonikusabbá válik. Az ő stílusa különösen fontos ebben a szezonban, hiszen a stréber-sikk és a retro vonal uralta a kifutókat. Budapest tökéletes választásnak bizonyult mint kampány helyszín, mivel a rendező is számos utalást tett legutóbbi filmjében a városra, ráadásul a hihetetlen építészeti elemek csak fokozzák a retro hangulatot” – mondta a luxuscuccokat forgalmazó Americana Manhasset kreatívosa, Charles Decaro, akinek köszönhetően a cég 2015-ös őszi-téli, “Welcome Budapest” című reklámfilmjében helyet kapott a Gellért Szálló, a sárga villamos, a Parlament, a Lánchíd, az Iparművészeti Múzeum, a törökfürdő és több budapesti lépcsőház valamint kávézó is.

2. Prada kampány Léa Seydoux-al

A rendező Roman Coppolával karöltve készítette el a Prada Candy L'Eau parfümjének reklámfilmjét 2013-ban, a Francia szépségből és az Adéle életéből ismert Léa Seydoux főszereplésével. A kisfilm érdekessége, hogy a Pioneer Productions közreműködésével Budapesten forgatták olyan helyszíneken, mint például a Csepeli Munkásotthon vagy a Párizsi Udvar, a díszlethez pedig a Möbelkunstból választott kiegészítőket a stáb.

3. Prada táska reklám

Az olasz divatháznak annyira bejött a rendező különös hangulatú kisfilmje, hogy a luxusmárka ikonikus Galleria néven futó táskáját is hasonlóképpen kívánta promotálni 2015-ben. Ezt a sorozatot viszont már nem Anderson és csapata, hanem a neves fotós és videoklip rendező, Autumn de Wilde rakta össze a Pradának, de a végeredmény csalóka lett, mi könnyen elhittük volna, hogy ezek a rövidfilmek is Anderson nevéhez fűződnek. A videóban megnézheti a ‘The Postman Dreamst', ide kattintva találja a ‘The Tree' ide pedig a 'The Laundromat' című részeket.

4. Castello Cavalvanti a Prada támogatásával

Jason Schwartzman és Giada Colagrande főszereplésével mutatták be 2013-ban Wes Anderson nyolc perces kisfilmjét, amit a Prada szponzorált és ami a dazeddigital.com szerint Fellini olyan klasszikusai előtt tisztelgett, mint az Amarcord vagy az Édes élet. Az olasz filmtörténeti hagyományokra építkező kisfilm tökéletesen hozza a Wes Andersonos világot, bár többeknek nem tetszett, hogy az olasz divatház logója kétszer is feltűnik a filmben.

5. Wes Anderson ihlette Gucci buli

Az olasz luxusmárkák közül nemcsak a Prada, de a Gucci új kreatív igazgatója, Alessandro Michele is látott fantáziát a rendező egyedi látásmódjában és beépítette azt a divatház 2016-os nyaralós kollekciójának kampányfilmjébe. A hetvenes és nyolcvanas évek hangulatát idéző filmet a divatfotósként ismert Glen Lechford készítette Allie Barrett, Rhiannon McConnell és Tami Williams főszereplésével.

6. Wes Anderson és a sör

A Kubrick rajongó rendezőt jóval a divatvilág előtt kiszúrta magának a belga sörmárka, a Stella Artois és egy hatvanas évek ihlette indie-reklámfilmet rendelt Andersontól és gyakori társrendezőjétől, Roman Coppolától 2010-ben. Nekünk továbbra is ez az egyik kedvencünk az Édes vízi élet és az Utazás Dardzsilingbe című filmek rendezőjétől. 

7. Grand Hotel Budapest ihlette reklámok

A sörmárka mellett a teákban utazó Taylors of Harrogate céget is megihlette Anderson világa. Legutóbbi, Grand Beedapest Hotel című reklámukban például a Grand Hotel Budapest kicsinyített mása látható. A méheknek készült hotel minden szobáját a cég egy-egy teakompozíciójáról nevezték. Hasonló vonalon indult el a Rossmann is legújabb, Hotel Rossmann című hirdetésével.

8. Wes Anderson és Brad Pritt

A rendezőt 2008-ban szerződtette le a japán távközlési és internetes cég, a Softbank egy reklámfilm elkészítésére. A kisfilmet, amelyben Brad Pitt egy kétbalkezes turistát alakít, a francia vígjáték egyik nagy klasszikusának, Jacques Tatinak az 1953-as alkotása, a Hulot úr nyaral ihlette. 

Az 1969-ben született direktor nevéhez egyébként fűződnek még hasonló hirdetések, 2002-ben forgatott reklámfilmet az Ikeának, 2009-ben az American Expressnek, 2012-ben a Hyunadainak és a Sony Xperiának.

+1 Wes Anderson a hazai divatban

A rendező kultfilmjei nemcsak a divatlapokra vagy a Gucci, a Lacoste és a Bally kreatívosaira voltak hatással az elmúlt években, hanem például Budapest első dress&bárjára, a Schatzira is, melynek tulajdonosai Gáldi Vinkó Andreával készítettek egy olyan fotósorozatot, amihez az alapinspirációt Wes Anderson Tenenbaum, a háziátok című filmje adta. De Tomcsányi Dóri 2016-os Resort kollekciójában is vannak olyan darabok, amiket simán el tudnánk képzelni a Holdfény királyság szereplőin is. Kattintson a galériára és nézze meg, hogy hogyan jelenik meg Wes Anderson hatása a divatban!

+ Jön az új Wes Anderson film is!

Jó hír a rajongóknak, hogy Anderson jövőre nemcsak reklámfilmeket készít majd. A rendező a napokban bejelentette, hogy két évvel a Grand Budapest Hotel elkezdte forgatni legújabb filmjét, az Isle of Dogs (remélhetőleg a Kutyák szigete néven fog futni a hazai mozikban) című stop-motion animációt, amihez ezúttal is olyan nagyágyuk adják a hangjukat, mint például Bill Murray, Edward Norton, Frances McDormand, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Jeff Goldblum, F. Murray Abraham, Harvey Keitel, Greta Gerwig, Akira Ito, Akira Takayama, Koyu Rankin, Courtney B.Vance és Yoko Ono. Anderson a kisfilmben bejelentette azt is, hogy aki támogatja Martin Scorsese Film Alapítványát, azok közül egy szerencsés elutazhat megnézni az angliai munkálatokat, sőt még a hangját is kölcsönözheti az egyik állatnak. Érdemes megnézni a videót, amiben Edward Norton is felbukkan a háttérben!

Oszd meg másokkal is!
Mustra