Sört a vacsorához? Megmondjuk milyet!

Ezen a hétvégén tartják a VI. Márton Napi Borfesztivált a Gellért szállóban, aminek a nulladik napján a söröké volt a főszerep a "sörre bor mindenkor" alaptézis igazolásaként.

20 féle sörkorcsolya és 20 féle kézműves csapolt sör várta az érdeklődőket, de volt kóstolással egybekötött stand up comedy-nek is beillő sörkurzus is. Megmondjuk, mit tanultunk ott.

Nem csak nyáron lehet sörfesztiválozni

Idén februárban rendezték meg először az Indoor, vagyis beltéri sörfesztivált, csütörtökön ennek egy kisebb verziójával lehetett találkozni a Gellértben. Jövő februárban újra lesz sörfesztivál, több mint százféle csapolt és üveges sörrel.

A sörről tévesen nagyon sok embernek még mindig az az elképzelése, hogy egy kifejezetten nyári, üdítő könnyű ital. Ők azok, akik lemaradnak például a különleges karácsonyi főzetekről, amik kicsit fűszeresebb és erősebb sörök, kimondottan a karácsonyi időszakra.

Vagy éppen a csütörtökön debütált M63 Bulldog sörről a Fűtőház Sörfőzdétől. A 8,5 százalékos alkohol tartalmú Belgian Gold Strong egyáltalán nem mondható könnyed kis nyári sörnek, hiába tűnik első kóstolásra annak.

IMG 20161110 190823
Dívány

Sört a vacsora mellé

Egy másik tévhit szerint egy igazán kiváló és minőségű vacsora mellé csakis bor kerülhet az asztalra, pedig a jól kiválasztott sörök is remekül ki tudnak egészíteni például egy fűszeresebb ételt, aminél alapvető igénye az embernek, hogy kissé jobban leöblítse, mint amit egy korty bor lehetővé tesz.

De kiválóan passzol egy-egy sör sajtok vagy éppen desszertek mellé is. Erről beszélgettünk Sörbúváros Vásárhelyi István sörgasztronómussal, aki azonnal a segítségünkre is sietett, hogy hogyan válasszon.

Rengeteg típus, ízvilág és karakter jelenik meg a sörökben, így egyszerre könnyű és nehéz kiválasztani, hogy milyen ételt milyen sör egészít ki, vagy éppen milyen párok hoznak létre különleges kontrasztot.

Ha hús mellé fogyaszt sört, akkor ahogyan a boroknál, úgy a söröknél is megvan az a vonal, ami mentén haladhat.

  • Egy csirkéhez egy könnyű American Pale Ale-t javasol a sörgasztronómus és ahogy halad az nehezebb húsételekben, úgy lehet lépkedni az sötétebb és erősebb sörök világában is. De jó ha figyelembe vesz más összetevőket is.
  • Például egy mascarponés, sajtkrémes fogás mellé egy szintén krémesebb Bak vagy imperial sout lehet jó választás,
  • egy gyümölcsösebb desszertet pedig egy belga tripple vagy egy belgian quadrupel egészíthet ki remekül. 

Tippeket kaptunk a sörkorcsolyák mellé is, a sörgasztronómus

  • a kecskesajt mellé IPA sört,
  • a csirkemájas étel mellé barna lagert,
  • a kacsazsíros mellé félbarna angol ale-t,
  • csülkös pacal és a töltött káposzta mellé egy erőteljesebb sört, például a Holba  Special-t,
  • a marhapofához pedig egy fekete stout, a kóstolásra kínált sörök közül a Fűtőház 327-139 nevű söre lehet jó kiegészítő.
  • Sajttortához nehéz barna,
  • a mogyorókrémes édességhez pedig például egy belga tripple passzol a legjobban. 

Sört a sajtok mellé

Azt is elfelejtheti, hogy kizárólag borral lehet sajtokat fogyasztani. Vásárhelyi István elárulta nekünk, hogy a borral fogyasztott sajtok az esetek többségében az íz kontraszt párra építenek, addig a sajt mellé fogyasztott sör kiegészíti az ízeket és harmóniára törekszik, például semlegesíti a sajt savasságát.

Itt is néhány alapszabályt kell mindig szem előtt tartania, például a könnyebb láger sörök mellé éretlen lágy sajtokat érdemes választani és ahogyan halad az egyre érettebb sajtok felé, úgy egyre testesebb, zamatosabb söröket válasszon mellé, a különféle sajtokhoz passzoló sörökről pedig itt olvashat részletesebben

IMG 20161110 190823
Dívány

A hétvége már nem csak a söröké

A hétvégén nem csak a sörök, hanem a gasztronómia és a borok is szerephez jutnak, a gasztro kiállítók között ott lesz a Lakatos Műhely, a Steamboo, a Bükki Sajt és a Zing Burger. Szirbek István művészettörténésszel egy bortörténeti, Katona Csaba történésszel sörtörténeti túrán vehet részt, bebarangolva a szálloda jeles lakosztályait, ahol egykor államelnökök, filmsztárok, művészek laktak.

Az idei borfesztiválon kortárs kiállítás mellett Vajda Pierre által moderált sajtkurzus és borvacsora is lesz, melynek háziasszonyai Mautner Zsófia és Fűszeres Eszter, a főszereplők pedig az ország csúcséttermeinek képviselői lesznek, többek között a Gerbeaud, a Kistücsök, a Salon, a Tanti és a Gellért Söröző. Pénteken és szombaton Lakosztályétterem nyílik a Gellértben, ahol remek kilátás mellett, luxuskörülmények között lehet fogyasztani a Michelin csillagos séf, Pesti István Dom Perignon és fekete szarvasgomba fogásait.

Vasárnap a Sunday Brunch ad méltó zárást az idei VI. Márton napi Borfesztiválnak, itt Budapest legjobb Sunday brunch éttermei, így a Paris Budapest, az Araz, a Hilton, a Gundel, a Manna Étterem és a Panoráma Étterem képviselteti magát,sőt a Gellért Sörözőben ott lesznek Budapest legjobb kifőzdéi is. 

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek