Vivienne Westwood koppintásban is punk

Sok kevésbé kreatív tervező után most Vivienne Westwoodot is utolérte a vád, hogy nem mindig saját ötletei köszönnek vissza a kollekcióin, konkrétan a spanyol Roberta Marrero látta viszont saját alkotását egy Vivienne Westwood pólón. A fiatal alkotó eredeti művén egy bajszos férfi fényképe szerepel, körülötte rémalakok és mindenfajta krikszkraksz, vagyis valóban annyira eredeti, hogy nehéz lenne tagadni a feltűnő hasonlóságot Westwood egyik felsője és a mű között.

Marrero az Instagramján szomorkodott egy sort, hogy egy általa olyan nagyrabecsült művész, mint Westwood, ellopja az ő alkotását.  Egyébként a dolog érdekessége, hogy Westwood pólójának darabja 315 euróba, vagyis majdnem 100 ezer forintba kerül, míg az eredeti művet Marrero 190 euróért, azaz nagyjából 60 ezer forintért árulja - igaz, azt nem húzhatnánk felsőtestünkre. 

A plágium vádja eljutott Westwoodig is, aki a szokásos tagadás és pereskedés helyett inkább olyat lépett, amit ritkán szoktak a nagy tervezők: elnézést kért és megkérte az eredeti művészt, hogy üljenek le tárgyalni. Marrero később azt nyilatkozta a La Provincia című lapnak, hogy a pólót Westwood férje, Andreas Kronthaler tervezte, aki nem vette észre, hogy a kép egy kortárs alkotás, még úgy sem, hogy az alkotó neve szerepelt a kép sarkán. Marrero azonban úgy gondolja, hogy az, hogy azonnal megkeresték, elnézést kértek és tárgyalnak vele, azt jelzi, hogy tényleg nem akarták ellopni a művét, csak figyelmetlenség történt. 

Roberta Marrero (@robertamarrero) által közzétett fénykép,

Oszd meg másokkal is!
Mustra