Évek óta nézem irigykedve, hogy a főzőműsorokban, ahogy leszedik a kertben a friss cukkinivirágokat, betöltik egy finom krémmel, és kirántják. Főleg, ahogy Jamie Oliver gumicsizmát vesz, és a csodakertjéből süt-főz. (Ezt a receptet is ő ihlette.) Végre mi is termesztünk cukkinit, és ontja a virágot. Akinek nincs, vagy nem tud kérni ismerősöktől, vadásszon a piacon. A Fény utcai és a Lehel piacon szombatonként biztosan talál.
Szóval a ropogósra sült tészta alatt vékony rétegben védik a szirmok a krémes tölteléket. Elképesztően finom, frissen fogyassza, akár előételként vagy nagyobb adagban főételként.
Szereti a cukkinit? Próbálja ki EZEKET is!
Hozzávalók
10-12 cukkinivirág (az is jó, amin rajta van a pici termés)
10 dkg ricotta (hiperekben, szuperekben mindig van)
10 dkg mascarpone
5 dkg parmezán / grana padano (ha vegánoknak készíti, hagyja el!)
kis csokor snidling
kb. 20 bazsalikomlevél
só, bors
2 dl habzóbor (pl. a lidlben talál ilyen kis kiszerelésűt is)
10 dkg liszt
kb. 3 dl olaj a sütéshez
- A cukkinivirágokat óvatosan leöblítjük, a szirmaikat széthajtjuk, és a bibéjüket kicsippentjük.
- A zöldfűszereket felaprítjuk, majd simára keverjük a ricottával, a krémsajttal és a finomra reszelt sajttal. Sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. (Na, ebből a keverékből mindjárt készíthetünk dupla adagot is, jó lesz a maradék a vacsorához szendvicskrémnek.)
- A tölteléket habzsákba vagy erős uzsonnás tasakba szedjük, és az óvatosan kinyitott virágok belsejébe töltjük. A szirmokat kicsit megcsavarjuk, ezzel le is zárjuk könnyedén.
- A lisztet egy nagy csipet sóval és a folyamatosan hozzácsurgatott habzóborral csomómentesre keverjük.
- Az olajat felforrósítjuk, és a masszában megmártott virágokat óvatosan beleengedjük. Minden oldalát aranysárgára sütjük. Ha van még bébicukkini, azzal is járjunk el ugyanígy, nagyon finom lesz.
- Papírtörlővel bélelt tálcára szedjük, és frissen, forrón tálaljuk.