Kipróbáltuk: kacsafej a pálinkához, lazacpofa a szépségért

A Kőbányai úton nyílt meg Wang Mester legújabb étterme, a Hong man ház étterem - igen ott, ahol a kínai kereskedők mellett a vietnámiak, a törökök, és még megannyi nép keveredik egymással. Szakadt Astrák és vadiúj BMW-k, pénzkötegek és árutömegek cserélnek itt gazdát. A régi kínai piaccal szemközt nyílt hodályok egyik melléképületében húzódik meg az étterem, két bolt között vezet a lépcsősor az első emeletre, ahol egy teljesen új világ nyílik meg.

Ízlésesen berendezett hely ez, két kisebb különteremmel, magyarul csak alig beszélő pincérekkel, és több mint 130 fajta étellel. A konyhát Wang Mester irányítja, aki lehet 30 de akár 50 éves is. A kortalan szakács már 20 éve él Magyarországon, most mégis olyan helyen nyitott üzletet, ahol magyar ember ritkán fordul meg.

100 napos tojás és kacsafej nasiként? Vágjunk bele!

Ottjártunkkor így értelemszerűen a vendégek 100 százaléka távol-keleti, akik pontosan tudják, mikor mit érdemes fogyasztani, ellentétben velünk. Szerencsére van magyar nyelvű étlap is, bejelölve rajta, mi csíp és mi nem. Videónkban teszteltünk egy csomó fogást, ámuldoztunk egy sort, aztán eldöntöttük, hogy el kell ide jönnünk újra. Az árak 1000-nél kezdődnek a főételek 2000 forinttól indulnak. 

Szecsuáni gyorstalpaló

A szecsuáni konyháról érdemes tudni, hogy sok fűszert használnak, és szeretik a csípős ízeket.  A fokhagyma, újhagyma és gyömbér keveréke sok ételbe kerül bele, nem is beszélve a chiliről és a szecsuáni borsról. Wang mester csak kínai szakácsokkal dolgozik, azt mondja, a magyarokkal nem találta meg a közös nyelvet, és a kínai konyhában sem voltak annyira jártasak mint kellene. Új éttermében a teljes konyharész belátható, itt nem kell a higiénia hiányától rettegni, senki nem fog mérgezéssel hazamenni.

Érdemes megfigyelni, ahogy a bárdot használják a szakácsok, és milyen profizmussal nyúlnak a wok után. Az ételek egy része meglehetősen bizarrnak tűnhet, ám érdemes elfogadni, hogy mindenhol mások a szokások. A legborzasztóbbnak a kacsfej hangzik, amikor Wang arra szólít fel, hogy ropogtassam el nyugodtan a csőrét, képtelen vagyok megtenni. Szerinte ez finom, és ők gyakran az esti lazulás során tolják be a kacsákat. Jó, nagyanyám meg kiszopogatta a tyúk agyvelejét, meg megette a kakasherét, azon is lehetne borzongani végülis. 

Wang szerint nincs valós magyarázat arra, miért eszik meg a hal és a szárnyas fejet, vagy miért a disznó gyomrát eszik meg, amikor annyi izgalmasabb része van annak a szegény állatnak. Az viszont tény, hogy minden testrészét megeszik az állatnak.

A gyümölcsleves is van ilyen extrém

És, hogy Wang szerint mi a legfurcsább magyar étel? Hát a gyümölcsleves - mondja nevetve, és nem érti hogyan lehet azt megenni egyáltalán. Hideg is, édes is, hát hogy lenne leves? Én a vaníliás tojástekerccsel vágok vissza, amibe ők meg disznóhúst töltenek, de az elfogyasztott pálinka hatására nem folytatódik a párbaj, és nem is érdemes azon vitatkozni, melyik konyha milyen. 

Hong man ház étterem

Kőbányai út, Kínai piac, Kőbányai út 25. (Hat óra után a  27-es szám alatt lehet bemenni.)

Nyitva: minden nap 11-21.

Oszd meg másokkal is!
Mustra