A palacsintarajongóknak is kedvezhetünk az ünnepek alatt a Gundel palacsintával. Dió, kandírozott narancshéj, rum, csokoládé – igazi ünnepi ízek, így ez a klasszikus simán megállja a helyét a karácsonyi asztalon is.
Ráadásul kényelmesen elkészíthetjük előre is: lesütjük a palacsintákat, elkészítjük a tölteléket és a csokiszószt, majd amikor a desszertre kerül a sor, csak összeállítjuk.
Hozzávalók:
Palacsinta:
125 g liszt
2 tojás
egy csipet só
2 ek. olaj
2,5 dl tej
Töltelék:
100 g darált dió
1 dl habtejszín
1 kk. őrölt fahéj
20 g kandírozott narancshéj apróra vágva
20 g mazsola
60 g porcukor
2 ek. rum
Csokiszósz:
100 g étcsokoládé
2 dl habtejszín
1 ek. méz
1-2 ek. rum
1. A palacsintatésztához a lisztet, a tojásokat, az olajat és a sót összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet, és csomómentesre keverjük. A tésztát egy órán keresztül hűtőben pihentetjük, majd kisütjük a palacsintákat.
2. A töltelékhez a mazsolát érdemes akár egy nappal korábban egy kevés rumba áztatni. A darált diót, a porcukrot, a fahéjat és a tejszínt összefőzzük. Hozzákeverjük a kandírozott narancsot, a mazsolát és a rumot is.
3. A csokiszószhoz a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd ráöntjük az apróra vágott csokoládéra, és simára keverjük. Hozzáadjuk a rumot is.
4. Tálaláskor a palacsintákat vékonyan megkenjük a langyos diós töltelékkel, négybe hajtjuk, majd bőven meglocsoljuk a meleg csokiszósszal. Durvára vágott dióval is megszórhatjuk.
Tipp: Ha előre lesütött palacsintából állítjuk össze a desszertet, akkor érdemes egy kevés vajon, serpenyőben átsütni-átpirítani a már megtöltött, négybe hajtott palacsintákat, úgy még finomabb lesz!