Így vegyen cipőt, ha speciális a lábmérete!

Kezdetét vette Stuart Weitzman minden év késő őszén megrendezésre kerülő 'Trunk Showja', melynek lényege, hogy az üzletbe betérők egy személyes konzultáción is részt vehetnek a vásárlás során, például az eladók készségesen lemérik a lábméretüket, majd az így kapott adatok alapján mutatják be a számukra legmegfelelőbb lábbeliket. Az évente kétszer megrendezésre kerülő program leginkább az olyan ritkább lábmérettel rendelkező vásárlóknak kedvez, akik általában nehezen kapnak a 34-es vagy éppen 44-es méretű lábukra illő cipőt.

Az 1941-ben született amerikai cipész üzleteiben nemcsak speciális méretű cipőket találni, ugyanis Weitzman négy különböző szélességben: szuperkeskeny, keskeny, közepes és széles méretben is gyártja cipőit, ezeket természetesen nemcsak a legújabb kollekciók prezentálása idején lehet megvásárolni, hanem egész évben beszerezhetőek a márkaboltokban és a webáruházban – írja a Huffington Post.

A 'Trunk Show' ideje alatt viszont a márka oldalán lehet követni, hogy éppen mikor érkeznek a személyes tanácsadók a lakóhelyünkhöz legközelebb eső szaküzletbe. Azok számára, akik nem olyan szerencsések, hogy részt vegyenek a Stuart Weitman által kínált ingyenes tanácsadáson, vagy nem áldoznának körülbelül 210 ezer forintot egy csizmára vagy 155 ezer forintot egy szandálra, de nehezen találnak a lábméretükre illő divatos cipőt, azoknak maga a suszter adott pár hasznos tippet cipővásárláshoz:

563cbffe1400002b003ca1c2
Fotó: Stuart Weitzman

Ha túl keskeny a lábunk

Weitzman szerint ha nem találunk a lábméretünknek megfelelő szűk cipőt, sose essünk abba a csapdába, hogy bedőlünk az eladónak, aki szerint egy fél számmal kisebb cipővel már kiváltható a probléma. Mivel a fél számmal kisebb cipő nem sokkal szűkebb a fél számmal nagyobbnál, csak nem olyan hosszú, azaz a lábujjaink kényelmetlenül összepréselődnek majd a cipőben. A legjobb, amit ebben az esetben tehetünk, hogy egy közepesen széles cipőt választunk és talpbetétet használunk hozzá, ami kitölti a felesleges űrt, így valamivel keskenyebbnek fog majd hatni a cipőnk. Sőt, a kipárnázásnak köszönhetően talán még kényelmesebb lesz a cipő, mint eredetileg.

Ha túl széles a lábunk

„A láb természetes szélessége Európában szélesebb, mint Amerikában” – mondja a cipész, aki szerint ha figyelembe vesszük a cipők kontinentális számozását a vásárlás során, akkor általában valamivel közelebb kerülhetünk a megfelelő lábfejszélességhez, mintha egy közepes méretű, de más kontinensre gyártott cipővel próbálkoznánk. A közepesen széles lábúak is elakadhatnak a vásárlás során, nekik egyáltalán nem ajánlott olyan szintetikus anyagból készült cipőket venni, mint a lakkbőr, a műbőr, a gumi vagy a műanyag, mivel ezek az anyagok nem sokat hajlandóak változni a viselés alatt. Jól vagy legalábbis könnyebben alkalmazkodik a láb formájához az olcsóbb hasítékbőrként emlegetett, de vajpuha és rugalmas suede bőr vagy a legpuhább barkás bőr, a nappa. Vagy vegyünk egy fél mérettel nagyobb cipőt és akkor talán elég lesz némi memóriahab vagy cserélhető talpbetét a kényelemhez.

563cc04a140000f1013ca1c3
Fotó: Stuart Weitzman

Ha túl kicsi a lábunk

„Ha véletlenül Ázsiában járna, ott mindenféle cipőt megkap kis méretben is. Amit Európában, Ausztráliában vagy az Egyesült Államokban nem kap meg, azt Ázsiában megfogja találni" – mondja a cipész, aki szerint Vancouverben annyi kínai él, hogy az üzlettulajdonosok figyelembe veszik az ázsiai ügyfelek igényeit, ezért ott a legtöbb cipő 33-34-es méretben is kapható az üzletekben. Bár ez a jelenség valószínű a legtöbb kínai negyeddel rendelkező nagyvárosról elmondható világszerte.

Ha túl nagy a lábunk

„Amikor a cipő egy kicsit szűk, akkor idővel az még tágulhat valamit. De mikor egy cipő túl hosszú vagy nagyon széles, akkor azzal már nem nagyon lehet mit csinálni” – mondja Weitzman, aki szerint a túl nagy cipők viselése közben a bőr megtörik, bereped. Az alternatív megoldások hívei választhatnak férficipőt is, mivel ott nagyjából ugyanazok az arányok vannak érvényben.

Mustra