Tartsa tisztán sminkecseteit!

Több elmélet és legenda is kering a sminkecsetek helyes tisztításáról az interneten, így nem volt könnyű dolgunk, mikor próbáltunk utánajárni annak, hogy vajon melyek a legegyszerűbben kivitelezhető trükkök, melyekkel elkerülhetjük, hogy baktériumok telepedjenek meg és szaporodjanak el a napi rendszerességgel előkerülő ecseteinken. Nézze meg a hajtás után, hogy mivel tolhatja ki ecsetei élettartalmát és milyen hétköznapi praktikákkal tehet rendet a neszesszerben!

Minden egyes alkalommal, mikor a használt ecsetet hozzáérintjük a bőrünkhöz, újabb baktériumokat viszünk fel az arcunkra. Különösen igaz ez a természetes szőrből, például macskaszőrből készült termékeknél, ahol kiemelten fontos az ecset gyakori tisztítása. Gondoljon csak bele, hogy mennyi por gyűlik össze akár csak egy nap alatt a sminktáskában, a fürdőszoba polcán vagy bárhol, ahol tárolni szoktuk ecseteinket. „Rendkívül fontos, hogy rendszeresen tisztán tartsuk az ecseteinket, hiszen ezzel a termékkel naponta igyekszünk hibátlan sminket és arcot varázsolni magunknak. Senki nem akarhat magának ilyen veszélyforrást” – mondja a look.co.uk által megkérdezett szakember.

Bár nedves törlőkendővel is kimasszírozhatjuk az ecsetből a beszáradt festékport, azért mégis többen esküsznek a meleg vízzel és kímélő szappannal való tisztításra. Ez a legegyszerűbb módja az ecsetek és kefék alapos tisztán tartásának a sminkmester Gucci Westman, Tom Pecheux, illetve Kim Kardashian kedvenc sminkese, Mario Decivanovic szerint is. „Tegye az ecsetet meleg víz alá, nedvesítse be a sörtéket, majd masszírozza bele a kímélő folyékony szappant. Miután végzett, alaposan öblítse át, akkor tekinthető tisztának, ha már tiszta víz folyik ki a szálak közül. Törölközővel itassuk le őket” – mondja a szakember, aki az Asos oldalán 5.50 fontért (kb.2360 forint) kapható Dr. Bronner Organic Lavender Castile Liquid termékét ajánlja a feladatra.

Cindy Ord / Europress / Getty

A legtöbb profi ecsettisztító alapja valamilyen alkohol vagy kémiai összetevő, így remekül leszedi a sminkelés folyamán felgyülemlett olajos, zsíros szennyeződéseket. A gél alapú termékek, mivel hamar elpárolognak, felgyorsítják a száradási időt, így pár másodpercen belül újra tiszták és szárazak lesznek az ecsetek. Ilyen profi tisztítószer például a sminkesek által előszeretettel használt Real Techniques Deep Cleansing Brush Gel, ami átlagosan 7.99 fontért, azaz körülbelül 3430 forintért kapható az üzletekben. A Youtube-on számos olyan videó is található, ahol a gyorsan párolgó, fertőtlenítő hatású sebbenzinre esküsznek a szépségbloggerek.

Bárkivel előfordulhat, hogy útközben válik fontossá a sminkecset használata, egy olyan szituációban, amikor nincs mód az áztatásra, öblítésre és a törölközővel való szárításra. Az ilyen helyzetekre nyújt kiváló alternatívát az ecsettisztító szappan, amibe elég csak beleforgatni az ecsetet, majd letörölni a krém által összeszedett piszkot. Persze ajánlott átmenni rajta ecsettisztító folyadékkal is, de bőven elég, ha rácsepegtetünk egy kis vizet és már készen is áll az ecset az újabb bevetésre. A tanácsadó az illatosított, kecsketejből készült tisztító balzsamot ajánlja, amiért 20 dollárt, körülbelül 5590 forintot kérnek az üzletekben. Ecsettisztító folyadékot a rutinosabbak szerint a M.A.C.márkaboltokban érdemes beszerezni 3300 forintért.

Bár a sminkesek körében a Sigma Beauty's Spa Brush Cleaning kesztyű a sokat vitatott találmányok közé sorolható, mégis vannak, akik megszállottan rajonganak a hátmosó kesztyűre emlékeztető termékért. Főleg azok, akik nem sajnálnak kidobni rá 39 dollárt, azaz közel 11 ezer forintot. Bár valóban nem ilyen profin, de hasonlóképpen funkcionál az ujjra felhúzható és tenyérbe is fogható Brush Egg, amiért 1.25 dollárt, tehát 350 forintot kérnek az eBay-en. A kesztyűvel egyébként többféle tisztítási trükk is elvégezhető, ha ön nem szeretné szappannal tisztítani sminkecseteit, akkor nyugodtan kimoshatja két rész mosogatószerben vagy babasamponban és másfél rész olívaolajban is. Ide kattintva megnézheti a szuperkesztyű helyes használatát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek