Magyar származású tervező munkássága előtt tiszteleg a Louis Vuitton

„Szerintem Christopher Nemeth az egyik legfontosabb londoni tervező Vivienne Westwood mellett. Ő a Savile Row, munkáival mindenhol jelen van, az utcán és a klubokban egyaránt...Nagyon sok kollekcióban látom viszont a munkásságát, még akkor is, ha ezt gyakran nem ismerik el. A halálának ötödik évfordulójához közeledünk, ezért úgy döntöttem, hogy Christopher Nemeth élete és munkássága előtt tisztelgek ezzel a Louis Vuitton kollekcióval ” – nyilatkozta a francia divatház férfi részlegének kreatív igazgatója, Kim Jones, akinek kötélmintás kapszulakollekciója június 22. és július 28. között a Colette pop-up üzletében lesz kapható.

Az 1959-ben született magyar származású tervező húsz éves korában hagyta el az angliai Birminghamet, hogy Londonba költözzön és festészetet tanuljon a Camberwell College of Artson. Nem sokkal ezután autodidakta módon kezdett el ruhákat szabni és varrni, a munkájához pedig általában kiselejtezett ruhákat, zsákokat és festővásznat használt, amiket darabokra szedett és újra megvarrt. Forradalmi munkásságának és sikerének a kulcsa elsősorban a kreativitása és a kézművességhez való érzéke volt.

Christopher Nemeth lázadó stílusú kreációi a nyolcvanas évek közepétől meghatározták London szellemiségét. Reflektorfénybe mégis akkor került, mikor barátságot kötött Mark Lebon fotóssal és a stylistként, illetve kiegészítőtervezőként ismert Judy Blame-mel, akiknek köszönhetően jellegzetes ruhái olyan menő magazinokban jelentek meg, mint az i-D, a Tatler vagy a The Face. Valószínűleg ez volt az a pont, hogy Nemeth úgy döntött, más embereknek is el szeretné adni ruháit, így termékeivel megjelent a Kensington Marketen és bekerült a progresszív stílusirányzatot képviselő House of Beauty and Culture kollektívába.

Az egyre nagyobb sikereket elért tervező 1986-ban, John Galliano bemutatóján ismerte meg későbbi feleségét, Keikot, akinek a kedvéért Tokióba költözött és ott is élt haláláig. Nemeth munkái természetesen taroltak a tokiói divatmániások negyedében, és a Harajukuban még mindig van saját butikja - írja a High Snobiety. A divatvilág egyik úttörőjeként és látnokaként ismert designernek Budapesten ugyan nincsen, de Londonban, Párizsban, Tokióban és New Yorkban is vannak márkaboltjai. Nézze meg a galériában, hogy milyen formákkal robbant be Nemeth a köztudatba és hogy milyen kollekcióval tiszteleg munkássága előtt a Louis Vuitton!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra