Színes műszőrmét és printeket ajánlanak a végzős magyar tervezők

Csütörtökön az Akvárium Klubban rendezték meg a KREA Kortárs és Művészeti Iskola In Motion nevű eseményét, ahol a diplomázó divattervezők vizsgamunkái mellett bemutatták a harmadéves hallgatók  közös kollekcióját is. A diákok téma- és szakvezetői olyan ismert magyar tervezők, mint a USE Unused tervezőtriójának két tagja, Godena-Juhász Attila és Tóth András, valamint az ANDA tervezője, Anda Emília. Nézze meg az óriásgalériában, mit tudnak a végzős tervezők!

A tavalyihoz hasonlóan idén is sajtónyilvános volt a KREA végzős diákjainak diplomamunka-bemutatója, ahol a hallgatók a modern technológiai újítások jegyében hozták létre az aktuális kollekciókat. Ahogy azt a sajtószövegben is írják, "a tervezők világunk sokszínűségét és aktuális jelenségeit dolgozták fel, így a munkákat többek között a távoli tájak, a szibériai fényvilág, valamint a skandináv hangulat és tárgykultúra inspirálta. A kollekciók változatos formanyelvére jellemző, hogy az összeállításokban a hagyományos technikákat alkalmazó öltözékeken kívül a glitch art stílusát alkalmazó, azt új kontextusba helyező alkotások is megjelennek."

Connection

A Connection kollekciót a harmadévesek készítették, és a H&M tavalyi vendégtervezőjének, Alexander Wangnak a stílusát szem előtt tartva kellett megálmodniuk a ruhadarabokat. A határozott vonalvezetésű, karakteres kollekció anyagválasztását a nehezebb, erőteljesebb textilek, míg formavilágát a geometrikus elemek jellemzik, miközben az egyes öltözékeket a monokróm és élénk színek közötti játékkal kombinálták. Kedvenc kiegészítőnk, a műanyag sapka akár a nemzetközi kifutón is megállná a helyét, a kollekciót pedig a céltudatos, energikus, szabad nőknek ajánlják a tervezők. A lezser, nagyvárosi stílust képviselő kollekciót Anda Emília vezetésével Gelák Adrián Benjámin, Gulyás Barbara, Illés Dorottya, Nyeste Laura, Szűcs Áron Tamás, Wagensommer Gabriella és Weisz Gabriella alkották meg.

Tapolcai Zsuzsanna - Roll'Raise

Tapolcai férfiaknak tervezett kollekciója mindenképp hagy némi kívánnivalót maga után: egyrészt a férfidivat baromi jó, mert bőven lehet benne kísérletezni, talán még több potenciál is van benne, mint a nőiben - viszont attól, hogy valami hülyén, vagy egyenesen szürreálisan néz ki, még nem kell azonnal kifutóra küldeni. A bemutató alatt állt mellettem két huszonéves srác, az ő reakcióikat elnézve pedig a fejemet tenném rá, hogy a hosszúnadrágra rávett térdnadrágot akkor sem vennék fel, ha az életük múlna rajta. Pedig tavaly a Zara is próbálkozott ezzel, de részükről is inkább kétségbeesett húzásnak tűnt az egész, mintsem kreatív próbálkozásnak. 

Kunkli Anna - Protection

Ahogy azt már a kollekció nevében is hangsúlyozzák, Kunkli Anna kreációinak hátterében egyértelműen a valamitől való védelem áll. Bár a koncepció elsőre blikkre nem feltétlen tűnik annyira izgalmasnak, pont Kunklinál voltak olyan megoldások és csavarok a tervezésben, amire alapvetően számítottunk. A burokként funkcionáló kabátok mellett a pulcsiujjból készült sálak és a hosszított ujjrészek nemcsak látványosak, hanem nagyon ötletesek is, ezüst leggingsszel és fehér sneakerrel kiegészülve pedig lezser, ugyanakkor egyedi és feltűnő összhatást nyújt.

Mocsai Dorottya, Szabó Csilla - Between Gold Silence

A kollekció, aminek a 90%-át gondolkodás nélkül felvenném, ez pedig mindenképp pozitív, hiszen a tervezők egyértelműen erre hajtanak. A Between Gold Silence bemutatója ezzel a színes kabáttal indult, így kellően magasra tették a lécet, jó hír viszont, hogy ezt a bemutató egész ideje alatt képesek voltak tartani is. Érdekes volt látni, miként csempészik be a színes szőrmét a különböző szettekbe - akár cipőre, akár a szemüveg szárára ragasztva -, ráadásul a szett többi részének (szoknyák, nadrágok) szabása sem volt szokványos. A futurisztikus kosztümökről már nem is beszélve.

Kiss Zsófia

Kiss Zsófia kollekciója az egyszerű pamutruháktól indult, aztán deréknál sliccelt, kicsit peplumos ruhákban, érdekes ujjrészű felsőkben és aszimmetrikusan tervezett crop topokban és szoknyákban folytatódott. Az anyagválasztásra leginkább a nagyon finom, lágy textíliák jellemzők, színekben pedig itt sem maradhatott el a szürke, a halvány rózsaszín, a fehér és a fekete. 

Tóth-Baranyi Zsófia - Glitch

Tóth-Baranyi Zsófia Glitch fantázianévre keresztelt kollekciója jól vegyíti a szemrevaló textúrákat  a hordhatósággal, így a végeredmény egy igazán egyedi, extravagáns kollekció, miközben a színekben egészen visszafogta magát a tervező. Crop topot Tóth-Baranyinál is találni, ő viszont vagy színben hozzá passzoló szoknyával, vagy bő szárú nadrággal és fekete, hosszított felsővel kombinálta. 

Kristóf Vivien - FAUN

A fekete és a szürke színek, a bőrbetétes megoldások, a garbós, ujjatlan, poncsószerű felsőrészek, középen cipzáros kabátok, valamint a pánt nélküli, felül szintén műbőrbetétes ruhák jellemzik a kollekciót, amit leginkább azoknak ajánlanánk, akik szeretnek kényelmesen és abszolút visszafogottan öltözni. A műbőrbetétes megoldás sajnos sokszor elég olcsónak tűnt, ugyanakkor az alábbi képen is mellékelt ruha már sokkal inkább magában foglalja, mit is vár el az ember egy divattervezőtől.

Montero Antonia - Scandinavia

A Scandinavia egyértelműen az este legerősebb kollekcióinak mezőnyét erősíti. Montero Antonia egységes koncepciója az összes darabon visszaköszönt, üdítő volt látni a sok fekete-fehér szett után a talpig zöldbe öltöztetett modellt, de a ruhák hátuljára nyomott printek, a bő szőrmekabátok és a szintén szőrmés aljú, dombornyomott mintás ruha is feltűnő volt - nem csoda, hogy ezzel zárult a bemutató. A Scandinavia minimalista, ugyanakkor ízig-vérig nőies, erőlködésmentesen elegáns vonallal bőven megállná a helyét a piacon.

Bíró Borbála Zsófia - Opticallusion

Ahogy azt már a kollekció neve is mutatja, Bíró Borbála Zsófia leginkább az optikai csalódást okozó printekkel játszott, színekben pedig leginkább a fekete-fehér, illetve a szürke és a világoszöld jellemző a kreációira. A bemutató egy bőrbetétes, érdekesen szabott darabbal indult, amihez fekete nadrágot párosított a tervező. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra