Kicks R Good 04: cipőpornó a Millenárison

Szeretjük a cipőket, hát még a mostanság divatos edzőcipőket (avagy sneakereket), sosincs ellenünkre egy jó kis cipőmániásoknak szóló esemény. Amiből ráadásul elég kevés van, a sneaker-kultúrának például csak a Kicks R Good rendezvényei adnak esélyt. Legutóbb karácsony előtt tartottak nagy közös sneaker-kipakolást, aminek akkora sikere volt, hogy most szombaton, június 13-án már a Millenáris Park „D“ épületét töltötték meg a különböző üzletek és márkák standjai, plusz a kilátogató streetstyle és sneaker-őrültek.

A sneaker őrület egyébként költséges és különös hobbi, vannak, akik gyűjtik a különleges és ritka edzőcipőket, mások a baseball sapkák és cipőik összehangolásán dolgoznak veszettül, megint mások pedig megszállottan követik a legfrissebb sneaker divatot, de a rendezvény célcsoportjába tartoznak a streetballosok, a deszkások, bringások, futók és mindenki, aki épp edzőcipőt szeretne venni magának.

A Millenáris csarnokában természetesen jelen volt a Vans – mégpedig a legfrissebb Disney kollekcióval, amiről mi is beszámoltunk korábban –, a Tisza cipő, a Puma, a BP Shop és a legújabb edzőcipő-mennyország, a Pig shoes (ők malacot is hoztak, de vele sajnos mi nem találkoztunk). A BP és a Vans nem készült akciókkal, szóval ugyanazt lehetett megvenni a Millenárison és ugyanannyiért, mint a boltban, de sokan tartottak nyereményjátékokat, és egy csereprogram keretein belül kedvezményeket kaptak azok, akik a rendezvény napján leadták a még hordható állapotban lévő cipőiket (melyek jótékony célra mentek tovább). Amúgy nem az akciókról szólt ez a rendezvény, hanem a hangulatról és a cipőkülönlegességekről. 

Például magánszemélyek is adhattak el cipőt a rendezvény szervezőin keresztül, ráadásul tök ingyen lehetett próbálkozni, csak az eladási ár 10%-át kellet otthagyni: így még több érdekes cipő került elő a szekrények mélyéről, sokan vadásztak egy-egy ilyen jó árban lévő régiségre. Aztán voltak olyanok, akik igazi különlegességeket próbáltak eladni, például régi Nike AirMax-eket, és ha most azt hiszi, hogy egy 2006-os, használt edzőcipő fabatkát se ér, nagyon téved: némelyiket 60-70, vagy akár 110-150 ezer forintért kínáltak.

„Ez a Nike AirMAx azért kerül ennyibe, mert 2006-ban nagyon keveset készítettek belőle, ritkaság. Mivel ez használt, ezért még nem is annyira drága, ha vadonatúj lenne, ennek a többszörösébe kerülne” – mondja Perjési Roland, a Kicks R Good egyik szervezője. „Ezek a cipők főleg a neten cserélnek gazdát, eBayen vagy a klekt.in-en, meg persze az ilyen jellegű rendezvényeken, én is ezeken a helyeken árulok. A legrégibb cipők, amiket most kihoztam 2006-2005-ösök” – teszi hozzá Perjési, aki ha különleges cipőt vesz, azt hordja is, nem csak a vitrinnek vásárol. Na igen, az igazi sneaker-gyűjtőnek különleges szerencse, ha pont a méretében kap meg egy régi ritkaságot. Én például hiába érdeklődtem egy másik standon pár srácnál a Nike Huarache-ék iránt, 39-es méretben csak Air Jordant tudtak mutatni.

A jó hangulatú rendezvényen nem csak vásárolni lehetett, volt egész napos Sneaker Memory Game (kultikus modellekkel tették próbára a jelentkezők memóriáját és tudását), HEAT wall (ahol minden idők legkeresettebb cipői egy falra kerültek, afféle kiállításként), cipőtervező fal, Custom Sneaker workshop (avagy betekintés az egyedi festésű sneakerek világába), cipőtisztítási és cipőápolási tanácsok, koktélok, DJ szettek. Ha fogalma sincs róla, ezek mind miért jók (de nem irtózik a hip-hoptól), már csak azért is megéri elmenni a következő Kicks R Good-ra, hogy megismerjen egy szubkultúrát.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra