Eddig áll el a felbontott bor

Pár hét és hivatalosan is itt a nyár, ezzel pedig elkezdődik a borozás és a fröccsözés időszaka. Arról már írtunk korábban, hogy a kencéi meddig őrzik meg a szavatosságukat, de vajon tudja, hogy a felnyitott, de valamilyen furcsa okból megmaradt vörösbor meddig bírja ki a felbontás után? A DailyMail remekül összefoglalta, sőt: infografikát is készített, hogy jobban szemléltethessék a különböző típusú borok minőségmegőrzési idejét.

A grafika egyébként a WineFolly munkája, és kiderül belőle, hogy bár a habzóborok buborékai hamar távoznak felnyitás után, még három napig fogyaszthatóak – de csak akkor, ha dugó van rajta. Ha a rosét kedveli inkább, van egy jó hírünk: az akár egy hétig is eláll a hűtőben (természetesen csak akkor, ha a visszahelyezzük bele a parafadugót). Akad olyan bor is, aminek jót is tesz, ha felnyitás után pár napig állni hagyjuk.

how-long-wine-lasts-open.png
Fotó: winefolly.com

A kevésbé savas borok hamarabb megromlanak és "csak" 3-5 napot bírnak ki a hűtőben – ha pedig nem használunk parafát, akkor feleannyi idő alatt búcsúzhatunk el tőlük.

Fontos, hogy a testes vörösborokat felbontás után már ne tegyük a hűtőbe. Bedugva, sötét, hűvös helyen tárolva viszont még 3-5 napunk van rá, hogy megigyuk a palack maradékát. Ez alól csak a portóihoz hasonló erősített vörösek jelentenek kivételt, azok sokkal jobban bírják, egy hűvös kamrában akár 4 hétig is túlélik visszadugaszolva.

A WineFolly munkatársa egyébként a vákuumos kupakra esküszik – amit több helyen is beszerezhet például ide vagy ide kattintva. A végére pedig egy egyszerű képlet: minél édesebb a bor, annál tovább áll el – persze csak akkor, ha sötét és hűvös helyen tároljuk. Ha a dobozos borokra bukik, akkor jó ha tudja, hogy azok 28 napot is kibírnak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.