A húsvéti maradékhasznosítás az egyik legkönnyebb dolog, hiszen millió étel készíthető a főtt sonkából. Az egyik, ami kihagyhatatlan, a sült sonkaszelet zöldborsópürével. Egyszerű, hihetetlenül laktató, és 15 perc munkával készül csupán.
Katuci
A sült sonkaszelet olyan nagyon laktató, hogy még a sokat próbált férjek sem feltétlen birkóznak meg két szelettel.
Hozzávalók (2 személyre):
2 ujjnyi vastag sonkaszelet
40-50 dkg zöldborsó (fagyasztott, lehetőleg zsenge)
2 evőkanál vaj
1 kis csokor petrezselyem
só, olívaolaj
- Egy lábasban felhevítünk 1 evőkanál vajat, erre öntjük a fagyasztott zöldborsót. Megsózzuk, kevergetjük, 2-3 perc után öntünk alá egy pici vizet, hogy ne égjen le, és tovább pároljuk. Megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel.
- Közben levágunk két szép sonkaszeletet, és egy száraz serpenyőt felforrósítunk.
- A sonkák mindkét oldalát vékonyan beolajozzuk, a serpenyőbe tesszük. 2-3 percig nem kell hozzányúlnunk, ezalatt szép kéreg pirul rá.
- A borsó 5-6 perc alatt megpuhul, és elpárolog a víz is alóla. Levesszük a tűzhelyről, belekeverjük a maradék vajat, és simára pürésítjük.
- A sonkákat közben óvatosan megfordítjuk, a másik oldalát is pirosra sütjük. Ha ez is kész már szedhetjük is a pürére, és tálalhatjuk.
Katuci