Tartós sminket akar? Használjon primert!

Tartós, jól hidratált, alapos sminkhez elkerülhetetlen a sminkelés egyik legfontosabb kelléke: a primer. Ettől függetlenül sokan még mindig nem tudják, pontosan mi ez, és csak egy újabb, teljesen felesleges pénzkidobásnak tartják. Pedig tényleg nem az: cikkünkben elmagyarázzuk, pontosan milyen szerepe van az alapozás előtti legfontosabb lépésnek, videóban pedig azt is megmutatjuk, pontosan hogyan használja.

Mikor érdemes primert használni?

Ha hideg, meleg, vagy száraz a levegő, kifejezetten ajánlott primert rakni az alapozó/hidratáló rétegek alá. Akár nappali, akár esti/alkalmi sminket visel, ne feledkezzen meg alapozás előtt primert használni. Akkor sem, ha problémás, esetlegesen száraz bőrét csak sima BB krémmel fedi be az arcát egy rohangálós napon. A primer előkészíti a bőrt a sminkelésre, nem csak mattítja, hanem ki is simítja azt, és a smink is sokkal tartósabb lesz tőle.

A primer nem alapozó

Az alapozó és a primer között elég éles különbség van, bár sokan hajlamosak őket egy kalap alá venni. A primer ugyanis nem más, mint az alapozó alapja: mielőtt nekiállna a nagy sminkelésnek, ne csak arra figyeljen, hogy bőrét megfelelően tisztítsa és hidratálja, hanem arra is, hogy előkészítse az alapozásra.  Míg a hidratálókrémek lágyítják a bőrt, addig a primer előkészít, ezzel tehát alapot ad a további rétegeknek. Állagra többféle verzió is kapható belőle, nem csak krém, hanem gél és púder is létezik. A krém-verzióból két fő fajta van, a víz és szilikonbázis alapú.

Hogyan használjam?

A problémás bőrtípusokra, mint az olajos, vagy aknés, inkább a vízbázis alapú primert ajánlják, bár legjobb először kikérni egy szakértő véleményét, mivel ebben az esetben többször is előfordult, hogy a rosszul megválasztott primer allergiás reakciót váltott ki. Visszatérve a kivitelre: primerekből nem csak többféle állagú, hanem többféle fajta is létezik: ugyanúgy kapható vöröses, kék és zöld színű verzióban is, attól függően válasszon, hogy sötétíteni vagy világosítani akarja-e a bőrét.

A pattanásoktól kialakult hegek, vagy rosacea-sebhelyek eltüntetésére érdemes világoszöld primert használni, mivel ez az árnyalat maximálisan elfedi – alapozóval együtt – a bőrhibák által okozott vörösséget. Joanna Schlip sminkmester szerint a kifejezetten kis területeken érdemes ecsettel felvinni az anyagot, míg a tenyérnyi, vagy annál nagyobb felületeken ujjbeggyel alaposan bemasszírozva rögzítse a terméket. Ha problémás a szemhéja – például túlságosan olajos, vagy feltűnően ráncos –, bevett trükk, hogy egy kis alapozóval segít a helyzeten. Jobb viszont ha mattító hatású szemhéj-primert használunk a szemsminkünk alá, mert ettől tartósabb lesz a smink. 

Primereket egészen változó árkategóriákban találni: a MAC-verziója 7700 forint, a Clinique 8100, a Bourjois 4885 forint, az Estée Lauder hatezer forint körül, a drogériákban is kapaható L'Oreal és NYX pedig már valamivel olcsóbban, ötezer forint körüli áron (4990) kaphatók. A mi kedvencünk a szintén drogériás Catrice márka, melynek primerje alig került 2000 forintba.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra