Szotyiteszt: végigropogtattuk a választékot

Szotyifaló banda ez a Dívány, legalábbis az egyik fele mindenképpen, ezért kitalálták nekem ezt a remek projektet: teszteljünk szotyoládét. Jó, legyen! 

Hiperből, szuperből és kisboltból is szereztünk be szotyikat, amelyeket semmilyen tudományos szempont szerint nem vizsgáltunk, kizárólag az alapján osztályoztuk őket, hogy milyen az ízük, a méretük, mennyire vannak megpörkölve, és könnyű-e kibontani. Hét zacskót végeztünk ki, és most megmutatjuk, melyik, milyen eredménnyel végzett.

Kicsit olyan érzésünk volt, mint a háztartási kekszeknél, itt is nehezen meghatározható, hogy nem egy cég gyártja-e az összes hiperben és szuperben kapható saját márkás szotyit. Ez azonban csak akkor fog kiderülni, ha valaki megírja nekünk a megoldást. Addig is, olvassa el, melyik a legjobb!

Utolsó: S-Budget pirított napraforgómag 

Nos, most az a nagy helyzet, hogy ezt a szotyit és a pennys Saltyt is a Mogyi Kft. gyártja, viszont a három zacskóba valószínűleg nem teljesen ugyanaz kerül. Ami biztos, a mogyis csomagolású az sós, a büdzsé és a salty csak pirított. Ez a konkrét zacskó senkinek nem ízlett, túl száraz, túl pörkölt és túlságosan rossz.

IMG 4751
„Ez is natúrnak tűnik, borzalmas, sokkal jobban meg van pörkölve, mint az előző, egy égettet is találtam benne. Ha az előző egy pontot kapott, ez nullát érdemelne.” „Nem találok benne se említésre méltó jó tulajdonságot, se említésre méltó rosszat. De mivel egy szotyinak nem kell, hogy legyen említésre méltó jó tulajdonsága, ez összességében nálam egy közepes.” „Ez sem sós, viszont nem is jó. Aszott, száraz, fojtós.” „Kiváló pörkölés, értő kezek, jászsági napraforgótáblák, mi kell még?”

6. helyezett: Paco, pirított napraforgómag 

Nagyon aprószemű, nehéz kibontani és hiányzik róla a só.

IMG 4754
„Ez rém gyenge, az ízlelőbimbók cseszegetése nélkül megy át a számon.” „Apró szemű, kis, világos, kellemes ízű, de csak éppen sós, ha egyáltalán.” „Ez is fehér szotyi, én egyébként is bénán tudok szotyizni, de ezt volt a legnehezebb enni. Idegesítő, nem különösebben finom.” „A mezőny többi részéhez képest aprók a magok. Nagyon munkás, nem sós. Ha sikerül kinyitni nem rossz, csak hiányzik a só.”

4. helyezett: mogyi, sózott, pirított napraforgómag 

Valószínűleg ezt a szotyit senkinek sem kell bemutatni, a Mogyi azért fölényesen veri ismeretségben az összes többi terméket ha magvakról van szó. Esetleg a Kalifa lenne még ebben méltó társa, de ebből a márkából nem találtunk egyik boltban sem napraforgómagot, ami érthetetlen, hiszen nagyon is létező dolog... Ebből a versenyből most kimaradt, talán a jövőben lesz még olyan kóstoló, ahova bekerülhetnek.

IMG 4744

„Nagyon hasonló a 2-eshez [Tesco, a szerk], de iparibb, jellegtelenebb, kevésbé "kézműves".” „Ez is nagy, fekete szemű, karcosabb az íze, a mag ennél is kicsi, közepesen sós a héja.” „Ez is fekete típusú, néhány szemből egy volt, aminek nagyon jó íze volt valamiért.” „Morzsálékosan törik, de azért oké. Nem túl sós, viszont kicsit mintha már fáradt lenne.”

4. helyezett: Auchan, pirított napraforgómag 

Az auchanos ugyanannyi pontot kapott, mint a Mogyi, nem csodálkoznánk rajta, ha ugyanaz a mag lenne mind a két csomagolásban. 

IMG 4748
„Ez egy sótlan típus, de kellemesen olvad a szájban. Nagyok a szemek, kevés az odaégett darab, és bónusz: találtam két héjmentest.” „Az első szem nagyon jó volt, a második nagyon rossz, avas. A végleteket egyesíti magában ez a csomag, bár további tesztelés alapján úgy tűnik, hogy azért a rosszak vannak többségben.” „Teljesen natúr íze van, ugye nem sózott?” „Semmi só, amúgy oké.” 

Bronzérmes: Friss családi fehértói szotyi

Íme a szerkesztőség nagy kedvence, Fehértói Györgynének jár a dicséret érte. Ezt árulják a közeli kisboltban, és ha már a legnagyobb szotyizó kollegák erre esküsznek, akkor gondoltuk becsempésszük a tesztbe is.

IMG 4741

„Egy picit még pirulhatott volna a kemencében, sótlan is (bár lehet, a típusa is az).” „Három szemet ettem belőle, mind friss volt, igaz, egyik sem volt túl nagy szemű, de talán ez nem is baj. Közepesen sós, kellemesen roppanós.” „Meglepően fehérek a szemek, az elsődleges íz, amit érzek, hogy kívülről a héj sós. Valamiért sósabbnak tűnt a többinél, de lehet, hogy csak azért, mert ezzel kezdtem a tesztet.” „Finom, nem brutálisan sós, a magok tök jól kitöltik a héjat.”

Ezüstérmes: Tesco, pirított, sózott napraforgómag 

Jó helyen végzett a Tesco magja, ami nem is csoda, ebben a mezőnyben tényleg magasan veri a többit. A magok jó nagyok, kellemesen pörkölt, és jó sós. Nem mellékesen a legolcsóbb termék a teszten.

IMG 4742

„Ez tuti Mogyi (Hát nem! Haha! Vagyis a csomagolásából ez nem derül ki... - a szerk.). Nagy szemű fekete mag, kellemesen pörkölt, és jó sós, igazi gourmet-szotyi” „Ez ránézésre nagyon olcsónak néz ki, mind nagy szemű, de ebből az következik, hogy hazudós, ezekben általában mindig kicsi a mag. És tényleg. Háromból kettő kicsi. Egyébként jó sós, szerintem egy negyedzacskótól már kipattogzana a szám.” „Meglepően feketék a szemek, ennek vagy semmi íze, vagy kicsit romlottasnak tűnik.” „Baromi nagy magok, a héj nagyon sós. Óvatosan kell szétharapni, mert könnyen törik. Ha sokat ennék belőle, marná a számat. De jó!”

A nyertes: Salty, pirított napraforgómag

Nem meglepő, hogy ismét a Penny Market terméke végez az első helyen, az viszont felettébb érdekes, hogy a Mogyit is legyőzte, amelyik a pennys magot is gyártja. Így, vagy úgy, az első három termékben biztosan nem fog csalódni. Az is érdekes, hogy a versenyt egy nem sózott szotyi nyerte, ebben a műfajban is lehet nagyot alkotni...

IMG 4759
„Nagyon jól indult, eltalálták a pörkölési idő/hőfok hányadost, de egy Domestos-ízű szem, mindent elrontott :(((.” „Nem nagyon tudom eldönteni, hogy sós-e, mert a pörkölés olyan brutál, hogy kaparja a torkomat, folyamatosan krákognom kell tőle. Kettőnél többet ez sem érdemel.” „Ennek volt a legtöbb íze szerintem, nekem egyáltalán nem kell, hogy sós legyen. Nálam ez nyert.” „A magok jók, könnyű törni, nem sós de finom.”
 
 
Kölcsönkaptuk a szerkesztőség hörcsögét, Kristófot, hogy igazi szotyiszakértőként kiválaszthassa a neki legjobban ízlő magot. Azonban akármilyen jó terv volt is, nem jött be. Kristóf körbejárta ugyan a választékot, de egyik szotyit sem választotta ki magának. 
 
Termék neve Ára (forint) Fajlagos ár (kg) Pontszám (max 25) Itt vettük
Salty, pirított napraforgómag 59 983 19 Penny Market
Tesco, pirított, sózott napraforgómag 159 795 17,5 Tesco
Friss családi fehértói szotyi   150   833 16 Kisbolt
Auchan, pirított napraforgómag 197 985 14 Auchan
mogyi, sózott, pirított napraforgómag 75 1250 14 Tesco
Paco, pirított napraforgómag 249 996 11 Interspar
S-Budget pirított napraforgómag 189 1260 10 Interspar
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek