Villámgyorsan, szinte a semmiből összedobható desszert, akkor is jól jön, ha nincs kedvünk rétest tekergetni, de hirtelen beeső vendégeknek is bőven felszolgálható. A tölteléket nyugodtan variálhatjuk ízlésünk szerint, az alma cserélhető körtére vagy szilvára, a mandula helyett pedig használhatunk hozzá diót, sőt a nektarin-pisztácia páros sem lehet rossz. Aki szereti a mazsolát, tegyen bele azt is! Ha forrón tálaljuk, jól csúszik mellé a hideg vaníliafagyi.
Szóval poroljuk le a muffinsütőt, és kosárkázásra fel!
Hozzávalók (6 darabhoz):
3 réteslap
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál olaj
1-2 alma (mérettől függ)
1 evőkanál cukor (lehetőleg nádcukor)
1 kávékanál fahéj
2 evőkanál őrölt mandula
egy kevés citromhéj
ízlés szerint mazsola
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Az olajat és a tejfölt a lehető legsimábbra keverjük. Az első réteslapot megkenjük a felével, majd ráillesztjük a másodikat, amit szintén megkenünk, végül rásimítjuk a harmadikat is. A tésztát keresztben félbevágjuk, majd hosszában három részre, így hat darab háromszintes téglalapot kapunk.
- A négyzeteket belehajtogatjuk a muffinforma mélyedéseibe, hogy kis kosárkákat kapjunk.
- A megtisztított és felaprított almát összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, a mandulával, a citromhéjjal és a mazsolával. A tölteléket a tésztakosarakba szedjük.
- 20 perc alatt készre sütjük.