Transzneműként folytatja Andrej Pejic

Az androgün topmodell, Andrej Pejic az év elején nemátalakító műtéten esett át, mostantól pedig transznemű nőként folytatja – írja a Daily Mail. A 22 éves Andreja – ez az új neve ugyanis –  múlt héten jelentette be a nemcsak a magánéletében, de a karrierjében is nagy változást jelentő műtétet: míg idáig férfi és női bemutatókon is feltűnt, innentől kezdve kizárólag női kifutós megjelenéseket és fotózásokat vállal, illetve egyre jobban igyekszik, hogy egyszer a Victoria's Secret kifutóján is végigvonulhasson. Bár korábban már reklámozott push up-os melltartót is, legnagyobb álma mégis az, hogy Victria's Secret angyalként kapjon munkát. Akkora álma ez, hogy 2011-ben azt nyilatkozta a Telegraph-nak, hogy akár a nemátalakítást is bevállalná érte, így az sem kizárt, hogy ez áll a háttérben.

Az androgün modellek nagykövetének számító Andrej Pejic az Entertainment Tonight és a People Magazine hasábjain jelentette be, hogy az év elején több nemátalakító műtéten is átesett, így transznemű modellként, Andreja Pejicként folytatja tovább. Miután az utóbbi fél évben sikeresen titokban tudta tartani átalakulását, Pejic végül kénytelen volt beszámolnia a közönségnek és a szokásosnál nagyobb rajongó táborának is jelentős életmódváltásról. "Azért szeretném mindenkivel megosztani a történetemet mert úgy gondolom, társadalmi felelősséggel tartozom mások iránt. Csak remélni tudom, hogy azáltal, hogy nyilvánosan megszólalok ezzel a témával kapcsolatban, másnak csak megkönnyítem az életét, ha hasonló szakaszhoz ér."

Mi az androgün?

Androgünről beszélhetünk, ha a maszkulin, illetve feminin identitások harmonikus egységet képeznek az egyénen belül. Az androgün e két, egymástól különálló pszichológiai dimenzió kapcsolatából bontakozik ki.

A szerb modell 1991-ben született Boszniában, ahonnan először Szerbiába, majd politikai menekültként Ausztráliába emigrált édesanyjával és bátyjával. Nem hétköznapi külsejének köszönhetően később itt fedezte fel akkori ügynöke is – ekkor Pejic még a McDonald's-ban dolgozott – és bár eleinte csak a férfi piacon jósolt neki bármiféle karriert, végül a női piac is lecsapott rá. Pont ezért becézte első ügynöke „femiman”-nek, azaz „nőférfinak” karrierje kezdetén, mivel a szerb modell női és férfi manökenként is jól működött, nem mellesleg pedig a divatházaknak is megérte őt foglalkoztatni, hiszen egy modell áráért Pejiccsel gyakorlatilag kettőt kaptak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy francia ügynökségének ötödik legkeresettebb női modellje, de ugyanilyen jól teljesít a férfi kategóriában is.

A nemzetközi elismerést 2011-ben a párizsi divathéten megrendezett Jean Paul Gaultier női-férfi bemutatója hozta meg, amikor férfias szmokingban és menyasszonyi ruhában is végiglejtett a kifutón. Ezek után özönlöttek hozzá a magazinos felkérések: címlapot kapott a Dossier Journal-ban, az Out magazinban, sőt, 2011-ben Amerikában az FHM olvasói a világ 100 legszexibb nője közé is beválasztották. Persze mikor kiderült, hogy ez az irtó szexi nő igazából pasi, az szavazók teljesen kiakadtak, Pejic viszont igazi úrinőként viselkedve bóknak vette az egészet és továbblépett. Pejic az androgün atyjaként definiált David Bowie videoklipjében, a The Stars Are Out Tonoight-ban is kapott egy jelentős szerepet olyan, szintén androgün és transznemű hírességekkel karöltve, mint Tilda Swinton és Saskia de Brauw, de Sofia Coppola Disney-átdolgozásában, a Kishableányban is kapott egy kisebb szerepet Ariel nővéreként.

Mi a transznemű?

Transzneműként definiáljuk, ha valaki nem képes azonosulni a születésekor kapott nemmel, tehát oylan egyének csoportja, akiket bár nemi szervük alapján besorolnak valamelyik csoportba -férfi vagy nő -, ám ezt magukra nézve tévesnek tartják.

Bár a nemiség határait feszegető modell sokakat sokkolt, a legtöbb embert mégis azonosulni tudott a modell személyiségével attól függetlenül, hogy identitása valahogy mindig is kérdéses maradt. Az ügy végére viszont most maga Pejic tett pontot azáltal, hogy úgy döntött, transznemű nőként éli tovább az életét. Attól függetlenül, hogy a modell mindig azt hirdette, hogy nem a nemük alapján kell behatárolni az egyént, hiszen nem ez a legmeghatározóbb egy emberben, saját döntéséből viszont mégis ordít, hogy legbelül mindig is nőnek érezte magát, hiába igyekezett folyamatosan cáfolni saját nemi beskatulyázását.

"Nagyon korán rájöttem, ki is vagyok valójában: egyik legkorábbi emlékem, hogy édesanyám szoknyájában pörgök, mint egy ballerina, 13 évesen pedig tudtam, hogy belül nő vagyok. Az önfelfedezésemben persze az internetnek is nagy szerepe volt, itt találtam rá a nemátalakítás lehetőségére is, innentől kezdve pedig valahogy mindig is tudtam, hogy végül erre lesz szükségem. Mivel egészen mostanáig (2014 januárjáig - a szerk.) erre nem volt lehetőségem, ezért az androgünön keresztül fejeztem ki a bennem lévő nőiességet anélkül, hogy bárkinek magyarázkodnom kellett volna. Művészi értelmezés miatt hagytam nyitottnak a nemi hovatartozásomat. Nem arról van szó, hogy egyik nap férfi, másnap pedig nő vagyok. Minden nap úgy akarok kinézni, mint saját magam, ez pedig nemtől független" – nyilatkozta anno a New York Magazine-nak.

Pejic a Facebookon is megosztotta a hírt rajongóival, ahol egy szelfihez csatolt üzenettel hívta fel a figyelmet élete újabb szakaszára."Transznemű nőként remélem, hogy az átalakulásom után példa lehetek arra, hogy nemátalakítás után igenis nyithat az ember egy új, boldog és sikeres fejezetet az életében. Nem gondolom úgy, hogy a nemátalakító műtéttől más ember, más egyén lennék. Ugyanaz az ember vagyok, csak a nemem változott meg." Üzenetében Pejic az identitásukat még erősen megkérdőjelező fiatalokhoz is szólt: ''Minden transzneműnek üzenem, hogy tiszteljétek magatokat és legyetek büszkék arra, amilyenek vagytok. Tudom, milyen nehéz ez az egész, én is átéltem, de minden emberi lény egyenlő bánásmódot érdemel ezen a földön, nemtől és szexuális beállítottságtól függetlenül. Alapvető emberi jogunk, hogy elfogadjanak minket olyannak, amilyenek vagyunk."

A változást egyébként nevében is feltünteti a 22 éves topmodell: a műtétek után Andrejből Andreja lett, ami első blikkre nem nagy szám, keresztény-ortodox vallásának köszönhetően viszont mégis magyarázatra szorul. 'Az Andrej alapvetően egy keresztény-ortodox név, ami az én vallásomban kizárólag a férfiaknál használatos. Azzal, hogy megtartottam benne a 'j' betűt, és hozzátettem a végére egy 'a'-t, gyakorlatilag olyan elnevezést alkottam, ami hivatalosan nem is létezik. A 'j'-hez viszont mindenképp ragaszkodtam, hiszen 22 éven keresztül velem volt: ez volt a nevem, ez vagyok én.'

Bár Pejic mostantól kezdve transznemű nőként tovább éli az életét, ettől még vitathatatlan, hogy az androgün modellek térhódítása neki köszönhető. A szerbhez hasonlóan az ukrán Strav Strashko is női modellként dolgozik, lágy arcvonásai és törékeny alkata miatt gyakran lánynak hitték, ő maga csupán modellkarrierje kezdetén jött rá, hogy valójában androgün, de megemlíthetjük még Saskia de Brauw-t, aki a models.com szerint napjaink egyik legkeresettebb modellje, nem mellesleg pedig szintén androgün.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek