Így gondozza bikinijét!

A naptej, a homok, az izzadtság, valamint a sós- és a klóros víz minden egyes fürdőzés során jelentősen károsítják fürdőruhája anyagát. Ilyen és hasonló okokra vezethető vissza a bikinik anyagának fakulása és sárgulása, melyet megfelelő tisztítószerrel és mosási technikákkal simán elkerülhet. A Fashionista.com cikke alapján összeszedtünk néhány jótanácsot, amikre kifejezetten érdemes odafigyelnie, ha nagy becsben tartja kedvenc bikinijét és még pár évig biztosan nem akar tőle megválni.

Ne a kedvenc bikinijében üljön jakuzziba!

A meleg és a klór egyvelege a lehető legkárosabb kombináció egy fürdőruha számára, jobban teszi, ha olyan fürdőruhában élvezi a forró bugyogást, amit nem sajnál kidobni. 

Ne dobja be a mosógépbe!

Szakértők szerint a mosógépes mosás jelentősen lerövidíti a fürdőruhák élettartamát, ezért érdemes inkább hideg vízben, kézzel átmosni őket, lehetőleg olyan tisztítószerrel, ami kíméletes a fürdőruhák anyagának érzékeny rostjaival.

Getty Images /www.gettyimages.com

Fürdés után azonnal mossa ki!

Fürdőzés után hajlamosak vagyunk csak úgy bedobni a fürdőruhát a szennyesbe és inkább magunkat becipelni a zuhany alá, így egyáltalán nem meglepő, ha a nagy rohanásban egész egyszerűen megfeledkezünk a még nedves bikiniről, ami a szennyesbe begyűrve pár nap alatt simán bepenészedik. Az a biztos, ha viselés után rögtön bedobja a koszos bikinit a mosdóba, enged rá egy kis hideg vizet – amihez némi fürdőruha-barát tisztítószert is hozzád –, majd áztatja egy darabig.

Hogy miért nem jó a hagyományos mosószer?

A fürdőruhák rostjait az átlagos tisztítószer simán tönkreteszi, éppen ezért érdemes kifejezetten a bikinikhez ajánlott mosószerekkel próbálkozni. Ilyen alternatíva lehet például a babasampon, ami jóval kíméletesebb a hagyományos mosószereknél, közben pedig árban sem egy megerőltető befektetés. Miután a fürdőruha jól megszívta magát, forgassa át párszor a tisztítószeres vízben, a felesleges vizet pedig ne facsarja, hanem nyomkodja ki az anyagból. Szárításkor kifejezetten nem ajánlott kiakasztani a fürdőruhát – pláne nem a napra –,  hiszen így az anyag jelentősen megnyúlik: terítse csak ki a szárítóra vagy bármilyen lapos felületre és hagyja, hogy megszáradjon a meleg levegőn.

Mi okozza a sárgulást?

Előfordulhat, hogy a fürdőruha anyaga besárgul, ami általában a nem megfelelő mosási technikának köszönhető. A farmerekhez hasonlóan itt is inkább a helyi tisztítást javasolják a szakértők ahelyett, hogy az egész bikinit bevágja a csap alá.

Ne hagyja a napon!

Arra is érdemes odafigyelnie, hogy ha éppen nem a tengerparton sütteti magát, lehetőleg ne hagyja közvetlen napfényen a bikinijét. A tartós sugárzás ugyanis folyamatosan fakítja az anyagot, ezért kifejezetten tanácsos bedobni a gondosan megtisztított és megszárított bikinit fiók legaljára.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek