És igen, a vásárlás tényleg boldogít!

Nem egy vita volt már arról, hogy örömöt okoz, vagy inkább elkeserítő az üzletekben töltött több órás, sportnak is felérő masszív vásárlás. A legtöbb férfi értetlenül áll a nők mániája előtt, nekik ezúton is üzenjük, hogy szokjanak hozzá a néha valóban idegesítő hóborthoz, mivel a vásárlás bizonyítottan boldogít. Egy új akadémiai tanulmány szerint ugyanis egyértelműen boldogsághormonokat termel a költekezés.

 

 

 

Nem egy tanulmány igazolta már azt a régóta feltételezett tézist, hogy a vásárlás a csokoládéhoz és a szexhez hasonlóan endorfint termel, amitől boldogabbnak érezzük magunkat. A Michigani Egyetem pszichológusai saját, a Journal of Consumer Psychology nevű lapban megjelent tanulmányukban vásárlás tényleg feldobja az ember kedvét. “A szomorúság szorosan összefügg azzal, hogy úgy érezzük, a különböző szituációs erők nagy hatással vannak az életünkre.“ Tehát a vásárlás azáltal, hogy visszaadja a vásárló kezébe a rendelkezés szabadságát és a kontrollt, csakugyan boldogít - írja a Huffington Post.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

A tanulmány két részre osztja a potenciális vásárlókat: a valóban vásárló chooserekre (válogatók), és a csak nézelődő browserekre (keresgélők). Az elvégzett kísérlet szerint a chooserek csaknem 79 százaléka, míg a browserek elenyésző 2 százaléka érezte ténylegesen, hogy ő irányít. Sőt, a chooserek háromszor boldogabbnak érezték magukat vásárlás közben, mint nézelődő társaik.  

Hogy mi is pontosan a szomorúság, arra persze nehéz általános definíciót találni: néhányaknak az irányítás hiánya, másoknak viszont teljesen más kelti a nyomottság érzetét. Az új tanulmány szerint ez a kellemetlen emóció vásárlással elkerülhető, mivel a vásárlás hosszútávon hangulatjavító hatással is bír.

Önt boldogítja a vásárlás?

Több tanulmány viszont pont ennek az ellenkezőjét, a vásárlás stressz fokozó hatását bizonygatja. Egy 2011-es kísérlet eredménye szerint akik folyamatosan az anyagi javak hajszolásával vannak elfoglalva, sokkal kevésbé elégedettek, illetve nap mint nap kevesebb pozitív érzelmet tapasztalnak meg.  Hogy ebben mennyi az igazság, arról ítélkezzen mindenki saját tapasztalatai alapján. Szavazzon: önt boldogítja a vásárlás, vagy csak egy szükségtelen, pénzhajhász hobbit lát benne?

Oszd meg másokkal is!
Mustra