Chips-teszt: a legjobb sósat kerestük meg

Az egyik legjobb dolog, ami történhetett velünk a pezsgőteszt után, hogy chipseket kóstolhattunk. Gondoltuk a teszt előtt. Aztán persze itt is voltak mélypontok, de ez a teszt sokkal kevésbé volt rémes, mint mondjuk a gumicukor, vagy a nutella. Voltak gyártmányok, amelyek nem okoztak csalódást, de olyan is akadt, amelyiknél meglepődtünk, amikor megtudtuk, mit rejtenek a számok. 

Ezúttal a sima, sós szirmokra mentünk rá.

12. helyezett: Spar premium nature chips 

Nem tudva arról, hogy a legdrágább chips volt a felmérésen (el tudja képzelni, hogy egy zacskóért 599 forintot kérnek el, ami azt jelenti, hogy kilója 5990 forint?!), a tesztelők egyáltalán nem voltak tőle elragadtatva, amit a helyezése is híven mutat. Utolsó lett! Ha azon próbálunk eligazodni, vajon a portéka miért pont a „Premium” fantázianevet kapta, feltehetjük, hogy a Spar – szakítva a szokásával – talán önmaga jutalmazására szánta. Tényleg elképesztő, hogy hogyan veszik hülyére az embert egy aprócska szóval: PREMIUM. 

„Ezt nagyon vártam, mert kinézetre házi jellege van, mintha tényleg krumpliból lenne, ráadásul vastag is. Olyan mint mikor az anyukám akar nekünk házi chipset csinálni, és uborkaszeletelőn aprítja a krumplit, na, azt nagyon szeretem. Ezzel itt vége is a pozitívumoknak, mert amúgy borzasztó, kemény, nincs íze, se bűze, üzenem a gyártónak, hogy anyukám sokkal jobbat tud, mégsem árulja.” „Kifejezettem szép chips. A szeletek kicsit vastagabbak, mint a szokásos. Sajnos viszont az olajnak egyhe halas beütése van, és a számat marja a só.” „Drámai vastagság, harapni határozottan kellemetlen élmény. Annyira, hogy az ízére már oda sem lehet figyelni.” „Ez meg mi? Túl vastag, túl kerek, és savanyú.”

11. helyezett: Crox chips 

Még szánalmasabb, hogy még ez az ehetetlen chips is meg tudta előzni az előbb említett sparos „prémium” kategóriás burgonyaszirmát, habár a kóstolók kiakadtak ettől is: hal íze van, bárányhimlős, és szar. Ezeket a jellemzéseket kapta. Egyébként a második legolcsóbb termék volt a teszten.

„Semmi íze sincs, de színe sem sok.” „Uhhhhh. Félreérthetetlen halíz, a só után pedig valami lapos, alattomos, állott, sokszor használt ipari sütőzsiradékos földíz.” „Bárányhimlős chips (apró puffadások vannak a chipsen). Se íze, se bűze, egyszerűen szar.” „Íze ennek sincs, de legalább kevésbé sós, mint az előző.” „A kóstolás eddigi mélypontja, íze és állaga leginkább semmilyen, ha lemondunk a vágyainkról, megszabadulunk minden elvárásunktól, tökéletes választás.”

10. helyezett: Tesco Ready salted chips 

Hiába, amilyen jó a Tesco földimogyoróban, annyira felejthetőt alkottak chips terén. Egy mázlija van a hipernek: ennél a terméknél egy fokkal rosszabbat dobott össze a Spar és az előző Crox, így kicsit felpontozták a tesztelők. Ha jót akar magának, nem teszi a kosarába, nem viszi haza, de még csak meg sem kóstolja. Persze, ha szenvedni akar, hát rajta!

„Egy kicsit kemény és világos ráadásul olajos is. Ja és ez is zöld. Na jó, ebben az a legdurvább, hogy ha zacskóból eszem a TV előtt, akkor nem veszem észre.” „Átlagchips, nagyon sós, kicsit olajos. Bármilyen házibuliban lehetne az asztalon, tuti vedelnénk rá.” „Száraz, zöld, unalmas.” „Rohadtul sós, mást nem is érezni.” „Fáradt olaj szaga van, és ez sajnos az ízére is kihat. Sós és rossz, de szerencséjére ennél sokkal szarabbat is kóstoltam kettővel előtte, ezért nem kap 1 pontot.”

9. helyezett: Sunsnacks Stapel chips 

Az Aldi ismét nem alkotott maradandót – ezúttal a burgonyaszirmát vettük górcső alá. A tesztelők megállapították, hogy bár a külcsín elfogadható, a belbecs igazán felejthető. Műanyagíz, tök átlagos és utángyártott; ilyen jelzőket aggattak rá.

„Ez egy mintha-chips. Mintha nagyon jó lenne, de aztán éppen mégsem az. Picit nem stimmel az állaga, picit nem stimmel az íze. Ha nem ennyi chips között kóstolnám, talán fel sem tűnne.” „Szintén mindegyik ugyanakkora, krumplira még nyomokban sem emlékeztet, viszont műanyag. Minden tiszteletem a vegyészeké, akik ezt előállították.” „Ez is Pringles hamisítvány, vagy akár utángyártott Pringlesnek is mondhatnám. Értem én, hogy olyan akar lenni mint a király, de a királyt csak utánozni lehet, reprodukálni nem! Ezt leszámítva semmi extra.” „Szegényke, elég átlagos.” 

8. helyezett: Foody chips 

Középkategóriás termék, már ami az árát illeti. Nagyon olajos, ezért tanulás, vezetés vagy olvasás közben semmiképpen sem ajánljuk a fogyasztását. Meg úgy egyébként sem…

„Szép aranysárga, és az íze sem rossz.” „Főleg olaj. Ez határozottan nem finom, valamiért elhagyatott vasúti vágányok képe ugrik be róla.” „Igazi mélyolajos élmény, nehéz fogni utána a tollat, úgy csúszik a kezem. Ha az ízére tippelni kellene, bajban lennék, mert annyira áthat mindent az olaj.” „Szinte íztelen, mégis van valami fura utóíze, ami még ízetlenebb, ha ilyen egyáltalán létezik.” „Jó az íze, bár elég olajos. A krumpli roppanós, kicsit sósabb lehetne.”

6. helyezett: Crusti croc chips 

Íme, a legolcsóbb chips a teszten a középmezőnyben végzett. Valószínűleg nem túl sok hangsúlyt fektetett a gyártó a minőségre, ugyanis a legtöbb szirom széle sötétzölden pompázott. Ez egy kicsit kiábrándító. Jó, nem kicsit. Ezt leszámítva egészen finom chips. Szóval, kedves gyártó, lehetne tenni valamit a bezöldült krumpliperemek ellen?

„Ó, ennek krumplihéj van a szélén! Fúj ez nem is krumplihéj, hanem zöld. De fura neonzöld, pedig a többi nem is lenne rossz. De akkor is zöld!” „Ismét egy nem túl szép versenyző, ami viszont finom. Ezt a chipset simán el lehetne ropogtatni.” „Az egyiknek zöld színű a széle, a vizualitást leszámítva nem sokban különbözik a négyestől (a 4-es versenyző a Lay's volt. - a szerk.).” „Kellemesen pörkölt oldalszegély (mások szerint zöld és romlott), klasszik sós, ergonómikus, nyelvreilleszkedő forma, kellően vékony, de ízre semmi extra.” „Nem a legjobb, de nem is katasztrofális csipsz. Elég halovány színe van, és nem kifejezetten sós.”

6. helyezett: Auchan chips, sós 

Holtverseny alakult ki az előbbi és az osan saját márkása között, csakhogy ez valamivel rosszabb megjegyzéseket kapott. Nem is igazán az ízével volt a baj, inkább a chips kinézetével.

„A szélén a fekete foltok elsőre kicsit zavaróak, mindegy, ha zacskóból enném fel sem tűnne. Kicsit fura, hogy a sódarabok látszanak a rajta, a többi ezt valahogy diszkrétebben oldotta meg, de amúgy egynek elmegy.” „Szemre nem túl szép, sok a hibás, feketepöttyös krumpliszeletke. De az íze nem rossz, bár egy picit túl sós.” „Enyhén fűszeres, közepesen erős krumpliíz marad utána a számban.” „Kicsit szürke a színe, akár hamuban is sülhetett volna. Ráadásul nagyon száraz, és mellékíze is van, ami nem feltétlenül rossz.” „Kicsit olajos, olyan, amitől egy zacskó után már émelyegsz.”

5. helyezett: Chio chips, sós 

Nem akartuk elhinni, hogy a kiértékelésnél a Chio csak az ötödik helyet tudta megszerezni magának. Rendesen ki voltunk akadva, hogy az egyik kedvenc chipsünk fel sem került a dobogóra. Pontosan két ponttal maradt le a bronzéremről. Sajnálhatja, mert ezután kétszer is meggondoljuk, hogy betegyük-e a kosarunkba. Nem meglepő módon a harmadik legdrágább termék a teszten.

„Nem annyira sós, csak elég olajos ez így elsőre.” „Ha ez létező fogalom, akkor ez egy picit túl ropogós. Ráadásul elég határozott az olajíz. De végül is elfogadható.” „Nem túl markáns, kicsit vizes, felejthető.” „Kemény a krumpli, foghoz tapadós, és nem elég sós. (Mondjuk én imádom a sót, úgyhogy nem biztos, hogy mérvadó a véleményem ebben).”

3. helyezett: Spar, Potato crisps 

A sparos és az aldis chips vitte el a harmadik helyet, de sajnos mind a kettő drágább, mint a második helyezett Lay's. Jó, nem sokkal, na de akkor is. Ennek a doboza kísértetiesen hasonlít a Pringlesére: piros, henger alakú, és az van ráírva: original. Aki már látott Pringles-ös dobozt, az tudja, miről beszélünk, aki nem, nézze meg a galériában! Mindenesetre, ha egy jó utánzatra vágyik, vegye meg nyugodtan, de ne bízzon benne, hogy a gyerek nem jön rá a turpisságra. 

„Ez finom, annyi a hibája, hogy könnyen törik. De legalább nem zöld.” „Kicsit habosabb állag, viszont végre nem annyira sós. Már nincs sok tesztalany hátra, és nekem eddig ez izlett a legjobban.” „Ránézésre és ízre is teltebb, minőségi darab. Visszafogottan fűszeres, egészen vastag, laktató.” „Na, ez az igazi összhang száj és krumpli között, formára mesterségesen tökéletes, ízre érdektelen.” „A Pringlesre hajaz a kinézete, de megkóstolva érzéki csalódás. Köze sincs a Pringles-höz, de azért nem rossz chips, csak ne élje bele magát, hogy hasonló élményben lesz része!!!” 

Crisps vs Chips

Nem sokan tudják, hogy a mi általunk chipsnek hívott burgonyaszirmot az Egyesült Királyságban „crisps”-nek nevezik. Ezért, ha brit felségterületen jár, és megkívánna egy kis burgonyaszirmot, semmi esetre se kérjen chipset, mert könnyen lehet, hogy hasábburgonyát kap – ropogós szirom helyett. Ugyanis a hasábburgonyát chips-nek, vagy french fries-nak nevezik. Más a helyzet az USA-ban. Ők a crispset nem értenék (az náluk egy süti), ott nyugodtan nevezze chipsnek a sós rágcsát.

3. helyezett: Gourmet meersalz und pfeffer 

Az aldis gourmet állhat a dobogó harmadik fokán. Egyáltalán nincs vele baj, de talán lehetne kicsit kevesebb bors a burgonyaszirmokon.

„Ez annyira sós, hogy három szem után meg tudnék inni egy liter vizet.” „Ez olyan, mintha nem sima sós lenne. Édeskés, tuti van benne valami cukorféle. Éppen ezért a sós mezőnyben értelmezhetetlen.” „Ha nem lenne ennyire borsos, még jó is lenne, mert a krumpli nagyon finom, ropogós és vékony. Jól át vannak sütve a szirmok, és nem tocsog az olajban, annyira. Leginkább egy steakhez vagy hamburgerhez tudnám elképzelni köretnek.” „Csípős, fűszeres, jó az illata, és vonzóan vékony. Egy baj van csak vele: nem az én ízlésem.” „Kicsit talán túl olajos, de összességében harmonikus, kevés törmelék, helyenként túl nagy szemek.” „Egyszer megkérdezte a pincér, hogy hogy ízlett a rántott hús a hasábburgonyával. Azt válaszoltam, hogy nagyon finom volt, csak a krumpli fajlagosan kicsit kevés volt a sóhoz képest... na, ezzel a chipsszel is így vagyok ami a borsot illeti.”

2. helyezett: Lay's salted 

Nyilván nem okozott meglepetést, hogy a Lay's bekerült az első háromba: klasszikus chips, szép aranybarnák a szirmok, és jól ropog.

„Kicsit házi jellege van, jól is néz ki, szép aranybarna.” „Teljesen chips-szerű. Sós, olajos, ropogós, aztán második menetben enyhe utóíz, balatoni sütödéket idéző.” „Nagyon olajos cucc, viszont jól ropog. Szép barnásak a csipszek, és mintha enyhén mogyorós utóíze lenne. Nagyon kellemes!” „Teljesen tisztességes klasszikus cucc, amiből öt kilót meg lehet zabálni egyszerre.”

1. helyezett: Pringles, original 

Az egyetlen termék, amelyik húsz pont fölött teljesített: 25-ből 21 pontot kapott. Kell ennél többet mondani?!

„Hűűű, rengeteg só, de érdekes módon ez is eteti magát.” „Ez is egyenméretű chips, ennek aztán még a felülete is tök ugyanolyan az összesé, mintha csak klónozták volna őket.” „Jó, hát ez a Pringles! Akárhány közül felismerném, olyan ez, mint amikor az újszülött kiskutyák csukott szemmel is megtalálják anyjuk emlőjét. Nem ezen nőttem fel, de óriási rajongója vagyok hosszú évek óta, és bár tudom, hogy a legegészségtelenebb cucc még a chipsek között is, nem tudok leállni róla.” „Minden optimális ránézésre, ha kicsit markánsabb lenne a fűszerezése, talán négy pontot is adnék rá. (Maximum 5 pont adható. - a szerk.)” „Ugyanolyan mint a 10-es, csak sokkal jobb az íze. (10-es rajtszámmal a Spar, Potato crisps-et kóstolták a tesztelők. - a szerk.)”

Kakukktojás: Zweifel Paprika (Svájcból, 2,80 CHF – átszámítva 685 forint)

Ez a chips két dolog miatt csak szöveges értékelést kapott (tehát nem vett részt a megmérettetésen):

  1. Nem illett a képbe, mert nem sima sós, hanem paprikás.
  2. Nem lehet Magyarországon kapni. Egy kolléga hozta nekünk Svájcból (mivel tudja, hogy nagy chipsrajongók vagyunk). És ha már itt volt, úgy döntöttünk, ezt is megkóstoltatjuk a tesztelőkkel. Jól leszerepelt, de A. köszönjük, hogy gondoltál ránk, és reméljük, a jövőben is tartogatsz ilyen meglepetéseket. Btw, a gumicukrot is nagyon bírjuk!
„Nem sima sós ez sem, édeskés, picit paprikás. Őszintén? Nem vadásznék rá a boltokban. Sósként nulla pont egyébként.” „Ez paprikás lehet, de valamire azon felül is emlékeztet. Pörköltre?”„Penetráns, szájbaégő masszív aroma, valami füstös hús utóízzel, három-négy sziromnál képtelenség többet enni belőle.” „Jó vékonyak a krumplik, a chips színe piros, ez vagy azt jelenti, hogy paprikás, vagy azt, hogy baconös vagy sonkás, vagy valami ilyesmi. Az ízéből valami húsosra asszociálnék.”
 

Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 25) Itt vettük
Pringles, original 11 692 4193 21 Auchan
Lay's salted 4 229 2974 19,5 Tesco
Gourmet meersalz und pfeffer 7 399 3192 17,5 Aldi
Spar, Potato crisps 10 499 3118 17,5 Spar
Chio chips, sós 1  494 3293 15,5 Auchan
Auchan chips, sós 2 215 2388 15 Auchan
Crusti croc chips 6 249 1660 15 Lidl
Foody chips 3 196 2177 13,5 Auchan
Sunsnacks Stapel chips 12 429 2451 13 Aldi
Tesco Ready salted chips 8 199 2211 11,5 Tesco
Crox chips 9 269 1793 8 Penny
Spar premium nature chips 5 599 5990 6 Spar
Zweifel Paprika 686 7622   nem kapott pontot Svájc
Oszd meg másokkal is!
Mustra