Pénteki süti: diós-szőlős rétes

Olvasási idő kb. 3 perc

Egy gyümölcsös rétes, ami nem ázik el a tölteléktől, mégis könnyű marad, és 15 perc alatt összedobható.

okt 078
Piszke

Ha egy egyszerűsített elkészítésű, háromperces,  pici étkezési keményítőt is, tartalmazó gyors vaníliasodót is adunk  mellé pénteki süti helyett nyugodtan lehet a vasárnapi ünnepi ebéd desszertje is.

Új szerző!

Piszkét az Alapkonyha indulása óta szerettük volna a szerzőink között tudni, és íme. Őt a legtöbben talán fáradhatatlan macaron kísérletei miatt ismerik, de a többi receptjét is érdemes átböngészni a blogján. Ezt a csokitortát például igen nehéz überelni.

Hozzávalók: ( két kb. 30 centis rúdhoz)

4 kész réteslap (35x30 cm-es)
5 dkg olvasztott vaj
fél kiló leszemezett, leszárított vegyes csemegeszőlő
5 dkg darált dió, és kevés durvára vágott dió a tetejére
5 dkg babapiskóta
1 citrom lereszelt héja
2 tojás
2 ek. cukor

Elkészítés

1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és egy közepes tepsit sütőpapírral bélelünk.

2. A babapiskótát a dióval együtt ledaráljuk, belereszeljük a citrom héját, és elkeverjük.

3. Az egész tojásokat egy mélyebb tálban a kézi mixer legnagyobb fokozatán a cukorral 10 perc alatt könnyű, világossárga krémes habbá verjük, majd belekeverjük a diós morzsát, és a leszárított szőlőszemeket.

4. Az egyik réteslapot nedves, tiszta konyharuhára terítjük, olvasztott vajjal kenjük, ráillesztjük a másikat, majd a töltelék felét az egyik rövidebbik oldalához halmozzuk egy körülbelül 5 centi széles csíkban. Elegyengetjük, a széleken és a rövidebbik oldalon is 2-2 cm ráhagyással.

5. A réteslap két hosszabbik oldalát 2 cm széles sávban ráhajtjuk, hogy ne folyjon ki majd a rétes két végén a töltelék, azután a megkent rövidebbik oldal felől óvatosan,  lazán – nehogy a sütés során megrepedjen - feltekerjük a tésztát. Ugyanígy készül a második adag is.

6. A tekercsek tetejét kevés vajjal kenjük, durvára tört dióval szórjuk, és 20 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.

Vaníliaszósz:

3 dl tej
negyed rúd vanília
2 tojás sárgája
1 ek. cukor
10 gr étkezési keményítő

Fél deci tejjel simára keverjük a tojássárgájákat és a cukorral előzőleg elkevert keményítőt. A többi tejet a vaníliarúd kikapart magjaival felforraljuk, a tűzről lehúzva belekeverjük a tojásos keveréket majd közepes lángon kevergetve még egy percig főzzük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek