75 éves és divatőrült

A divatmániás nagyi, Jean Woods nincs egyedül, egyre több 70 fölötti nő jön rá, hogy öltözködni szórakoztató, de most épp az ő 15 perce jött el, ami a hírességet illeti. Woods a brit Channel 4-on induló sorozatban, a Fabulous Fashionistas-ban szerepel, öt másik divatos nagymamával együtt. A jólötlözött 70-80 éves nők szerint a fiatalság forrása az, hogy nem törődnek azzal, mit kéne viselniük a társadalmi elvárások szerint, a másik, hogy fiatal pasikkal kezdenek – már amelyikük.

Woods egy dologra mond nemet: a miniszoknyára, mert már műtötték a térdét. „Jaj, azt nem. Nem szeretem a térdeimet mutogatni, ha rövid szoknyát húznék, rögtön a térdműtétem hegeire terelődne a figyelem” – mondta a nagymama a Daily Mailnek. Woods 70 évesen özvegyült meg, de már korábban is érdekelte a divat. Amikor férje meghalt, a Gap-ben vállalt munkát, hogy kicsit lefoglalja magát, még mindig dolgozik, aktív életet él. Hetente háromszor fut, térdimplantátumokkal is („így sokkal kalandosabb”), frufrus hajat vágat, és úgy öltözik, mint egy tini.

„Szeretem a Topshopot és az Urban Outfitterst” – mondja Woods, akinek kedvenc lábbelije épp egy Martens bakancs. „Mindig érdekelt a divat, de ahogy idősödtem, egyre jobban megszerettem. Úgy öltözöm fel, ahogy csak szeretnék. Ha felveszek valamit, sose gondolkozom azon, hogy vajon mások szerint jól nézek-e ki! Eldöntöm magam, hogy tetszik-e, amit látok – nem igazán érdekel mások véleménye” – teszi hozzá az öntudatos nyugdíjas.

Woods volt minden idők legidősebb Gap dolgozója, amikor hat évvel ezelőtt felvették, azóta sok más vboltban is kipróbálta magát, most épp a Bloomsbury & Co.-nál tevékenykedik. Azt mondja, a fiatalok szeretnek ugyanolyan ruhákat venni, mint amit rajta látnak, soha nem érte még inzultus az öltözködése miatt. A hölgy abban bízik, hogy tévészereplésével több hasonló korú nőt meg tud győzni arról, öltözködni jó, szórakoztató és nem kellenek ahhoz vagyonok, hogy valaki fantáziadúsan nézzen ki nyugdíjas korában.

Woodsot családja támogatja őrületében, 49 éves fia, Alec, és tinédzserkorú unokái rendszeresen kérnek tőle stílustanácsot. „Mindig így öltözött, nekünk nem újdonság ez. A gyerekek szerint teljesen normális, de amikor a barátaik átjönnek, csodálkoznak, és azt mondják: bárcsak az én nagyim is így nézne ki!” – mondta a lapnak Alec. Bár nálunk egyelőre úgy tűnik, a közeljövőben nem lesz látható a Fabulous Fashionistas, a neten találéunk hasonlóan menő nyugdíjasokat: például egyik kedvencünkön, az amerikai Advanced Style blogon, melyet Ari Seth Cohen készít.

Mustra