Már a divatszerkesztők is magassarkú-ellenesek?

Egyre több magazin és brit felmérés foglalkozik a magassarkú cipők káros hatásaival. Talán ennek tudható be, hogy 2013-ban már a nők 62 százaléka inkább lapos talpú cipőben lép ki az utcára. A Refinery29 egyik szerkesztője – akinek több tucat drága, szép és hihetetlenül elegáns tűsarkú lapul a szekrényében – azt állítja, hogy mégis inkább a csúnya cipőket preferálja. Hogy miért jobbak a kényelmes cipők a kecses lábat kölcsönző magassarkúknál, meg is indokolta olvasóinak.

„Hogy tisztázzam: nem vagy esztétikai mazochista. Gyűjtöm a szandálokat, a cipőket és a szép csizmákat is. A csúnyaság, ahogy a szépség is, nézőpont kérdése. Azt sem mondanám, hogy nem tetszenek Louboutin vagy Jimmy Choo cipői. Miuccia Prada a közelmúltban mondta egy vele készített interjúban: a csúnyaság vonzó, izgalmas. A csúnyasággal való kísérletezés számomra sokkal érdekesebb, mint a köztudatban megfogalmazodótt szépség” – írja Connie Wang.

"A kapcsolatom a csúnya cipőkkel azonban nem mindig volt ilyen pozitív. Bevándorló szülők gyermekeként nem engedhettünk meg magunknak túl sok divatos holmit. Volt piros-glitteres Dorothy cipőm, továbbá azok a fiús lábbelik, amiket nagyobb testvéreimtől örököltem. Ezek hol kicsik, hol túl nagyok vagy szélesek voltak növésben lévő lábamra. Nem mintha egyetlen ázsiai gyerekként ne lógtam volna ki így is a túlnyomóan fehér közösség soraiból."

"A középiskolában végre megtehettem, hogy vegyek magamnak saját ruhákat, a legújabb divatról természetesen a divatmagazinokból értesültem. Vettem cukorka színű magassarkú cipőt, lakkbőr klumpát, platform cipőket és törpe sarokkal kombinált flip-flopot.Úgy tűnt, megfizethető áron szép cipőkollekciót válogattam össze."

"A főiskola után lecserétem a flip-flop papucsot gladiátor szandálra, a platform cipőket telitalpú csizmára és New Yorkba költöztem. Hamarosan, mint divatszerkesztő, kerestem annyi pénzt, hogy valóban megengedhessek magamnak drágább cipőket, melynek áldozatául estem, egyre többször fordult ki a bokám a napi rohangálás közben. Végül rájöttem, hogy sem magas platformcipőben, sem magas tűsarkúban nem tudok imbolyogni egész nap. Így beszereztem az első pár Birkenstockomat."

"Bár a kényelmes cipő, de hívjunk inkább csúnyának – esztétikailag valóban nem túl nagy élmény. De ki mondta, hogy jobban néz ki a lábam, ha kisebbnek tűnik, vagy egy olyan cipőben van, ami hosszabbnak mutatja a lábat? Az emberek elvárják, hogy egy főiskolai hallgató egy pár Birkenstock-ban sétáljon ki az antropológia tanszékről, míg egy divatszerkesztőtől elvárják, hogy egy pár toronymagas Alaïa-ban és egy Carven miniruhában totyogjon ki a Lincoln Centerből. Holott véleményem szerint a legtöbb ember a Csúnya Cipők Klubjának a tagja, mert az elérhető, praktikus és eredeti, mint egy pár színes Teva szandál."

Ön inkább kényelmetlen, vagy inkább csúnya cipőt hord?

  • A lapos cipők között is vannak szépek, nem értem a problémát. 662
  • Szenvedek magassarkúban, de a csúnya cipőktől hányok 133
  • A kényelmet választom, alap! 119

"Szóval, hogy viseljünk egy csúnya cipőt? Nem igazán tudom megmondani, különösen azért nem, mert ha te olyan típus vagy, aki nagyon szereti a furcsa cipőket, akkor valószínűleg olyan vagy, aki nem igazán ad mások véleményére, amikor divattal kapcsolatban kell döntenie. A csúnya cipő rajongók ellentmondásosak és bizonyára utálják, ha megmondják nekik, hogy mit csináljanak és hogyan nézzenek ki.” – írja Wang. Ön együttérez a szerzővel, vagy inkább a szépségre esküszik?

Mustra