Fóliában sül a tipikus svéd grilldesszert

Az elmúlt bő másfél évet Svédországban töltöttem, és rengeteg minden érdekeset tanultam a karácsonyi kólától a nemek egyenlőségéig. És többek között arról is volt szerencsém képet kapni, hogy a svédek mennyire imádnak grillezni. Nyilván ön is imád grillezni, és ezt most úgy érti, hogy Svédországban mindenki ugyanannyira odavan a grillezésért, mint ön. Nem ez a helyzet: egy svédhez képest ön valószínűleg indifferensen áll hozzá a grillezéshez.

Egy átlagos svéd családnak csak a grillfelszerelése valószínűleg többet ér, mint az ön egész konyhája. A férfiak a házibulikban nem autómárkákról beszélgetnek, hanem arról, hogy ki milyen grillfelszerelést vett. A nyári hónapokban, ha este nem ömlik az eső, egy svéd mindenképpen grillezni kezd. De lehet, hogy akkor is, ha ömlik. (Általában ömlik.) A svédek mindent grilleznek: húsokat, virsliket, kolbászocskákat, nyársakat, hamburgerpogácsákat, kukoricát, zöldségeket, gombát, sajtot, köreteket, illetve desszertnek vagy pillecukrot (marshmallow-t, imádom), vagy az alábbi fóliás desszertet. Utolsó svéd grillezésünkkor lefényképeztem, hogy ez utóbbi miből és hogyan készül – a végtelenül primitív, de remélhetőleg kellemes meglepetést okozó recept alább található.

A hozzávalók: banán és tejcsokoládé. Az előbbiből azért érettebbek kellenek, de még nem barnák, az utóbbiból a svédek egy bizonyos, nálunk nem kapható márkát használnak ehhez a desszerthez, de alapvetően bármilyen tejcsokoládé megteszi. Sőt, ha ön a feketét jobban szereti, valószínűleg nyugodtan használhat azt is. Az elkészítéshez még fólia kell, valamit egy jó adag forró parázs a rács alatt.

A banánokat a biztonság kedvéért én szívem szerint megmostam volna felhasználás előtt, de ettől az adott körülmények között eltekintettünk, és persze semmi bajunk nem lett. A gyümölcsöket nem kell meghámozni, hanem oldalt hosszában be kell metszeni olyan mélyen, hogy a vágatba beleférjen egy kocka csoki, de a banán ne lyukadjon ki a túloldalon. A vájatot tele kell dugdosni csokoládéval, amint az az egyébként nem túl művészi, de azért remélhetőleg használható fotókon elég jól látszik, majd az így elkészített banánokat be kell tekerni alufóliába, és fel kell tenni a grillre.

Innentől kezdve gyakorlat teszi a mestert, ugyanis természetesen a hőtől függ, hogy mennyi idő alatt lesz kész a grillezett banana split, a miénknek kellett vagy negyed óra, de már nem volt igazán ereje a parazsunknak. Kétség esetén meg lehet próbálni kicsomagolni egyet, és belelesni, hogy a csokoládé felolvadt-e és a banán belseje barna masszává változott-e a sütéstől. Ha igen, meg kell várni, hogy fogyasztható hőmérsékletűre hűljön, és a kész desszertet kiskanállal kell kikanalazni a banánhéjból.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek