Tudja, hogy készül az eredeti édes-savanyú csirke? Mi is meglepődtünk!

Kicsit bajban voltam, mikor kitaláltam, hogy kínai kaját fogok gyártani, mert bár enni már ettem, odáig még soha nem jutottam el, hogy készítsek is. Többször nekifutottam, de a sok különleges hozzávaló miatt  amit ugye nem lehet minden háztartásban fellelni  mindig feladtam. Egy kicsit elrettentett a főzőcskézéstől az is, hogy eddig még nem mertem tanulmányozni azt sem, hogy mitől ilyen „nyúlós” az étel. Szerencsére ebben nincsen semmi kiakasztó.

A legtöbb hozzávalót be lehet szerezni egy nagyobb, jól felszerelt hiper nemzetközi részlegén is, vagy bármelyik ázsiai boltban vagy delikáteszben. A kínai konyháról írt hosszú cikkünk második felében listába szedtük, mik a leggyakoribb alapanyagok, és azt is, körülbelül mennyibe kerülnek. Egyik sem drága, néhány száz forintos tételek ezek, és mind sok-sok fogáshoz elég.

737

Amin kiakadtam, az az volt, hogy a google fordító segítségével a kínai receptek között keresgéltem az eredetit, és nagyot csalódtam. Már a kínai háziasszony sem a régi, a helyi receptgyűjtő oldalakon tucatjával vannak az olyan receptek, ahol a szószt ketchuppal csináljak. Na, ettől önöket most megkíméltük.

Ebéd minimum négy főre

Még, hogy a kínai kaja nem hizlal?! Én is így gondoltam, amíg el nem készítettem ezt a kis remekművet. Most viszont, hogy már tudom, hogyan készül, nem mernék megesküdni rá, hogy a mítosz igaz. Sajnos. Mert nagyon finom lett, csak éppen bűntudatom volt, miközben ettem, mert hát ugye éppen a „nyári edzéses-fogyókúrázós” időszakom kellős közepén vagyok.

Először a szószt készítse el

Vegyen elő egy kisebb tálat, és keverje el benne az alábbi hozzávalókat a szezámolaj kivételével, majd fedje le, és addig pihentesse, amíg el nem készül a hús és a zöldség. A legegyszerűbb, ha az egészet habverővel keveri teljesen simára.

  • 1 ek nádcukor
  • 2 evőkanál rizsecet
  • 3 ek rizsbor vagy száraz sherry
  • 2 evőkanál sötét szójaszósz
  • 175 ml csirke alaplé (vagy víz)
  • 2 ek paradicsompüré
  • 2 ek kukoricakeményítő elkeverve
  • 2 ek vízzel
  • 1 ek szezámolaj (ezt csak akkor adja az ételhez, ha már teljesen elkészült).

Aztán jöhet a csirke

Nos, ha van a lakásában klíma és szagelszívó, mázlista! Ha nincs, nyissa ki az összes ablakot. Nyáron a lakás nehezebben szellőzik, és nagyon meleg tud lenni egy-egy főzés után. Jó, persze a végeredmény kárpótolhat ezekért.

Két módszer közül választhat.

Az egyszerűbb:

  • 4 csirkemellfilé
  • 1 hüvelykujjnyi darabka gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 2 ek olak
  • só, bors

1. Melegítse fel az olajat, dobja rá a  felcsíkozott, sózott, borsozott csirkét, és  pirítsa 5 percig az olajon.

2. Adja hozzá a meghámozott, feldarabolt gyömbért, az apróra vágott fokhagymát, és a felkarikázott újhagymát, és ezekkel is pirítsa még 2 percig, közben kevergesse. Ha megvan, és a csirkefalatkák szép aranyszínűre pirultak, tegye félre.

A bonyolultabb módszer:

Hagyományszerető magyar gyomornak talán ez a kedvesebb, de nagyobb macera, és jóval több kalória is, mint az előző verzió.

723
  • 45 dkg csirkemellfilé
  • fél csésze liszt
  • bors
  • 1 tojás villával felverve
  • kókuszolaj
Szóval az elkészítés:
1. Mossa és szárítsa meg a csirkemelleket.
 
2. Amíg a hús szárad, verje fel a tojást villával, adja hozzá a sót és őrölt borsot.
 
3. Vágja vékony csíkokra a csirkét, és forgassa a tojásba, majd a lisztbe.
 
4. Forró olajban süsse ki a csíkokat, akkor jó, ha már mind a két oldala megpirult. Ez körülbelül három perc.
 
5. Szalvétával vagy konyhai papírtörlővel kibélelt tányérra tegye a húst, míg készülnek a zöldségek.

Akármelyik húst is választotta, most így haladjon tovább:

  • 2 újhagyma
  • 1 vöröshagyma nagyobb darabokban
  • 1 zöld kaliforniai paprika
  • 1 kisebb répa vékony szeletekben
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csilipaprika  (magozza ki, ha nem bírja a csípős kajákat)
  • 1 kis konzerv ananász, a legjobb olyan lenne, amelyik a saját levében van

1. Szintén forró olajra tegye először a vöröshagymát és a fokhagymát, majd pár percig pirítsa.

2. Adja hozzá a paprikákat, aztán az újhagymát és a répákat, és további 5-6 percig közepes hőmérsékleten pirítsa. Itt a lényeg nem az, hogy jól megpuhuljanak a zöldségek, hanem hogy pirítás közben összeérjenek az ízek. Sőt, akkor a legfinomabb, amikor még ropogós a hagyma és a répa is.

3. Ha a panírozatlan húst csinálta, most adja hozzá a csirkedarabkákat is.

707

4. A végén öntse bele az ananászkonzervet (a levét is), és rottyantsa össze az egészet.

5. Két perc forralás után adja hozzá a szósz összetevőit, és forralja azzal is össze egy percig.

6. Ha mindennel megvan, locsolja meg a szójaolajjal.

Ezennel elkészült a csodás étek. Ha túl hígnak találja, egy kevés vízhez keverjen még keményítőt, és sűrítse be vele az ételt, ha túl sűrű lett, forralja fel egy fél pohár vizet hozzáadva.

Jázminrizzsel vagy üvegtésztával tálalja. Ha egyszer megcsinálja, és megkóstolja ezt az igazi édes-savanyú csirkét, tuti nem fog többet gyorskajáldában ilyet enni! Ja, és nem is drága.

Blogmustra