Ezt a receptet Spanyolországban kísérleteztem ki évekkel ezelőtt. Andalúziában előszeretettel fogyasztják a spárgát mindenhez. Készítenek belőle krémlevest, párolva adják húsokhoz és halakhoz, mártogatóst készítenek belőle friss zöldségekhez, omlettbe és salátába is teszik, serrano sonkába tekerik, sőt még a süteménybe is belesütik. Persze a spárga ott sokkal olcsóbb, mint Magyarországon.
Itthon a spárga elképesztően drága: a fehérnek körülbelül 2800-3600 forint kilója, a zöld valamivel olcsóbb; 1200-2200 forint. Ezek az árak elég rémisztőek.

Amit én vettem, az a közeli Peruból repült az Auchan zöldséges szekciójába. Nyilván a hazaival kicsit még várni kell, de sajnos az ára nem lesz sokkal olcsóbb annak sem.
Közönséges spárga (Asparagus officinalis) Magyarországon
Üzemi termesztése az 1920-as években alakult ki. Vetésterülete 400 hektárt ér el. A jó exportlehetőség következtében 1962-ben a spárga termőterülete 1180 hektárra növekedett, ami 1981-re 142 hektárra esett vissza. Hazánkban 2009-re a termőterülete megközelíti a 2000 hektárt, a termésmennyisége pedig 3000 t/év feletti. Forrás: Wikipédia
Fél kiló spárga 4 adaghoz elég, így körülbelül 3000 forintra jön ki az egész kaja. Szóval ez nem a leggazdaságosabb étel, viszont baromi finom.
Készüljön a ragu
- 35 dkg darált hús (sertéscomb, marhahús)
- 1 doboz rizstejszín (használhat sima főzőtejszínt is)
- 1-2 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 2 csipet őrölt feketebors
- 2 teáskanál morzsolt oregánó
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- só
- 3 evőkanál kókuszolaj

Rutinosabbak főzhetik egyszerre a rizst és a spárgát
- 1 bögre rizs (én jázminrizst használok, mert jó „tapadós”, de természetesen bármelyik megteszi)
- 2 bögre víz
- 1 csipet só (egyáltalán nem kötelező)
- 1 marék mazsola (opcionális)
Jöjjön a spárga
- 500 g spárga
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 csipet só
Már csak a rétegezés van hátra
Oszlassa el a tepsiben a rizst, arra jöhet a hús, és a végén a spárgák. A tetejére tehet rizstejszínt vagy tejfölt, és reszelt sajtot. Én füstölt és sima sajtot is reszeltem a tetejére, nagyon gazdag íze lett.

A sütőt melegítse elő, és 170 fokon süsse 30 percig (vagy addig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején). Ha meg tudja várni, hogy kihűljön, szépen lehet szeletelni.