Öltözködési tippek túlsúlyos férfiaknak

Hazánkban meglehetősen nagy az aránya azoknak a férfiaknak, akiknek nem sikerül rátalálni a saját stílusukra. Még nehezebb helyzetben vannak azonban azok, akik túlsúlyosak, hiszen több mindenre kell odafigyelniük és a kínálat is sokkal kisebb az ő esetükben.

Kőbe vésett szabályok a divatban nem léteznek, az öltözködéssel kapcsolatban viszont fontos megjegyeznünk pár alapszabályt és ezek után nem is tűnik majd olyan nehéznek egy megfelelő ruhatár összeállítása.

Ne akarjon nagyobbnak tűnni!

A duci emberek hajlamosak a méretüknél jóval nagyobb ruhába bújtatni testüket, úgy gondolják, hogy ezzel eltakarhatják azokat a területeket, amelyeket nem kedvelnek magukon, pedig ezzel pont az ellenkezőjét érik el. A nagyméretű, buggyos ruhákat kerülje el mindenki, aki nem szeretne hajléktalannak tűnni.

A ruházatunkkal sok mindent elárulhatunk magunkról, nem tudhatjuk, hogy kivel futunk össze aznap, így próbáljuk mindig a maximumot kihozni magunkból, ne akarjunk slamposnak tűnni. Ugyanígy kerülnie kell – nem csak a kövér férfiaknak – a túl szűk ruhákat is, találjuk meg az arany középutat!

André Leon Talley-t, az amerikai Vogue szerkesztőjét nem érdekli, ha nagyobbnak tűnik. Ő megteheti.
André Leon Talley-t, az amerikai Vogue szerkesztőjét nem érdekli, ha nagyobbnak tűnik. Ő megteheti.Randy Brooke / Europress / Getty

Optikai csalás

Tévhit, hogy a túlsúlyos embereknek kerülniük kell a mintákat, igazából csak több odafigyelést igényel egy-egy ruhadarab kiválasztása. A különböző motívumok idén tavasszal reneszánszukat élik, mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Ha Ön túlsúllyal rendelkezik, akkor inkább az apróbb minták felé orientálódjon, tökéletes lehet például egy kockás ing, amely hű társa mind a hétköznapokban, mind egy munkahelyi meetingen vagy vacsorán is. A férfiak nagy kedvence a hosszanti csíkos ing, ez optikailag segít is nyújtani az alakot, de vigyázzon a választásával, a lila-fekete színpáros könnyen olcsó hatást sugározhat!

Britney Spears exe, Kevin Federline hosszanti csíkos inggel és barátnővel takarja hasát.
Britney Spears exe, Kevin Federline hosszanti csíkos inggel és barátnővel takarja hasát.Gsi / Barcroft Media / Northfoto

Színek

Felejtsük el végre azt, hogy a duci emberek csak feketét hordhatnak. Annyi más, izgalmas szín van, amit nyugodt szívvel viselhetünk anélkül, hogy előnytelenül állna: barna, indigókék, szürke, de akár az idei év színe, a (smaragd)zöld is jó bázis lehet a ruhatárunkban. A világos ingekkel sincs semmi gond, egy rávett sötét zakó például még karcsúsíthat is az alakunkon. Ha hasonló színekből választunk alsó- és felsőruházatot is az összeállításunkhoz, az egyszerre fog tudatosságot sugározni és nem mellesleg jól is mutat. A sötétkék farmer alapdarab egy férfi ruhatárában, ehhez válasszunk világoskék piquet pólót, egy nyári napon nem is kell több!

Gallér

Szintén az optikai csalást hívjuk segítségül, ha az ingünk nyakrészéről van szó: egy kerekebb fejformát például meg tud nyújtani egy hosszúkás gallér. Kerüljük a túl vékony gallérral ellátott ingeket, olyan ez, mint a telt nőknél a leheletvékony öv: még kisebbnek tűnik és ezáltal még nagyobbnak mutat minket. A helyes arányok megtalálása fél siker!

Alber Elbaz, a Lanvin tervezője talpig úriember
Alber Elbaz, a Lanvin tervezője talpig úriemberCharles Eshelman / Europress / Getty

Ezekre ügyeljen, ha zakót viselne!

A zakókon elhelyezkedő nagyméretű zsebek nagyobbnak mutatnak minket, így ezeket mindenképpen kerüljük! Ugyanez vonatkozik a mellrészre applikáltakra is, előnytelenek, főleg akkor, ha már rendelkezünk ’cicikkel’ is. A magyar férfiak nem szeretnek táskát hordani, Ön viszont mindenképpen tegye, hiszen a megpakolt nadrág- és kabátzsebek egyrészt nem esztétikusak, másrészt jó pár kilóval többnek mutatnak minket.

A nyakkendők optikailag nyújtanak és szintén tévhit, hogy a vastag, markáns darabokat kell viselnünk!

Nadrág

Alapjáraton javaslom mindenkinek, hogy télen kerülje a világosabb nadrágokat, ez hatványozottan igaz a túlsúlyos férfiakra. Míg egy világos felső pozitív módon hat az arcunkra (a fényt visszaverve ’deríti’ azt, így sokkal élettel telibbnek mutatja), addig egy fehér vagy bézs nadrág kellemetlen meglepetést okozhat – nem csak a hideg hónapokban. Habár a trapéznadrág folyamatosan fel-feltűnik a divatvilág palettáján, nem kötelező duciként csak ezt hordania, sőt az egyenes szárú, de még a ’slim fit’ (a láb vonalát követő) nadrágok is jobban állnak Önnek. A ’skinny’ (lábra tapadó) farmerekkel óvatosan, de sokszor ez is jobban áll a bőszárú, előnytelen szabású daraboknál.

Ilyen Kevin Federline, ha előnytelenül öltözik fel. Ennek a nadrágnak nem csak a színével van baj...
Ilyen Kevin Federline, ha előnytelenül öltözik fel. Ennek a nadrágnak nem csak a színével van baj...Gsi / Barcroft Media / Northfoto

Hol vásároljon?

Azt már tudjuk, hogy az Inditex boltjaiban (Pull&Bear, Zara, Bershka, stb) szinte soha nem futhatunk össze nagyobb méretekkel, szerencsére azonban sok olyan bolt van, ami a testesebb férfiakra is gondol. Az egyik ilyen a C&A, ahol a leggyakrabban pont a kisebb méreteket nem találhatjuk meg az üzletekben, de nyugodt szívvel térjünk be a H&M-be is, a svéd márka sem feledkezett el rólunk, zakók például egészen 54-es méretig kaphatóak.

Egy ideje újra divatos turkálókban vásárolni, szánjon rá egy délutánt és látogasson meg párat a lakóhelyéhez közel, egyedi és sokszor vadonatúj ruhákat találhat a fent említett boltok árainak töredékéért.

Tippek

  • A túlsúlyos férfiak esetében a legproblémásabb terület a has, így ha zakót viselne, az egygombos változat mellett tegye le a voksát! Kerülje a V-nyakú pólókat, főleg, ha a mellrész a problémás területei közé tartozik, hiszen ez a fazon túlságosan kiadja azt.
  • Hogy mi a közös Alber Elbazban és André Leon Talley-ban? Az, hogy a Lanvin mindig mosolygó tervezője és a Vogue szerkesztője is túlsúllyal rendelkezik és cseppet sem törekednek arra, hogy elrejtsék testüket, sőt! Vegyen példát róluk, a stílus nem szűnik meg 100 kg felett sem!
És a végére még egy őrült szett Talley-től: hogy tetszik a LV mintás sál? (Vagyis inkább pokróc) Az úr mellette Patrick Demarchelier fotóművész.
És a végére még egy őrült szett Talley-től: hogy tetszik a LV mintás sál? (Vagyis inkább pokróc) Az úr mellette Patrick Demarchelier fotóművész.Michel Dufour / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra